Ki tudja a választ?

Sitkei Levente

2012. február 22., szerda 15:11

Ez erről szól, áll egy reklámplakáton, amelyet úton-útfélen lehet látni manapság. A felirat mellett két férfi és egy nő, utóbbin olyan póló, amely rengeteg célra alkalmas, csak épp ruhának nem, nem véletlenül áll egy csoportban egy rakás tizenéves a plakát előtt minden metrómegállóban. A három főhős pólóján igekötők olvashatók: meg, át és ki. A feladat már csak az, hogy kiderítsük, mi is az a szó, amely mindhárom igekötővel értelmes kifejezést ad ki, s ez a három alak valóban azt is csinálja abban a műsorban, amelyet a plakát hirdet. Akkor fog kiderülni, hogy ez miről is szól.

Nyilván nem lehet trágárság, ilyet nem tennének, mivé is lenne ez a világ, de valószínű, hogy szleng. Ez a vetélkedő, amelyet hirdet, esetleg pénzzel foglalkozik, így az egyik férfi megvág, a nő átvág, míg a harmadik kivág. Ez azért nem valószínű, mert mindhárom szereplő nagyon lengén van öltözve, és kaktusz is van a plakáton, nem bankárok. Talán sportolók? Lehet, hiszen jó izmosak. Akkor megrúg, átrúg, kirúg. Nem, ez mégsem lesz jó, mert a nő nem úgy néz ki, mint aki a haverjaival focizik, és a szomszéd bácsitól kéri vissza a labdát, mert épp átrúgta a kerítésen. Ráadásul a harmadik figura elég sötét alakká válik, hiszen ő a mindenkit kirúgó gonosz ember. Esetleg meglő, átlő, kilő. Vagy megvéd, (h)átvéd, kivéd, kapusmagazin. Ezek csak ötletelések, s kínoz is eléggé a bizonytalanság, amelyet csak az enyhít, hogy azért a hölgy elég jól néz ki, ha nem is focistaalkat.

Állítólag Mexikóban történik majd valami, ahol persze sok bűneset van, kábítószeres ügyek, gyilkosságok. Hohó, ez a három akkor nyomozó! Megvizsgál, átvizsgál, kivizsgál. Már megint ez a harmadik személy lesz a mumus, aki rendőrként felügyeli két tejfeles szájú társát, hiszen az első csak belekezd a munkába, teljesen amatőr módon, a nő szakszerűbben, de igen felületesen dolgozik, a harmadiknak viszont ez a szakmája. Mégis gyanakszom, hogy ez nem rendőrös műsor lesz, sőt talán épp az ellentéte, ezek bűnözők! Tolvajok! A férfi meglop valakit, a nő átlopja azt a határon, a harmadik pedig kilopja a többiek szemét is, olyan ügyes, egyben álnok!

Felmerülhet, hogy reggeltől estig filozofálgat az első férfi, és bírálja a másik kettőt álláspontjuk megalapozatlansága miatt, így a baloldali alak megbélyegez, a nő kicsit unalmasabb munkát vállal, és egy halom levelet átbélyegez, míg a harmadik kibélyegez, amely semmit sem jelent, de egy mumus esetében ez egyáltalán nem probléma. Vagy lehet, hogy ők hárman tanárok, az első érdeklődő megkérdez valamit, a hölgy a falon túl üldögélő társától érdeklődik, azaz átkérdez, míg a harmadik – már megint ő! – szigorú matematikatanár, aki kikérdezi a pajkos nebulókat.

A csatorna a kínzó kérdésre azt válaszolta, oda mindenki azt helyettesít be, amit akar, válaszukban még egy röhögős fejet is elküldtek, amelyet nem tudtam hová tenni. Félő, hogy soha nem tudom meg, miről is szól. Pedig ha a focis lenne, nézném.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.