Orbán a washingtoni nagykövetről: Nőügyekkel nem foglalkozom

2017. április 4., kedd 16:59, frissítve: szerda 12:03

Lélegzetelállítóan cinikus, képtelenül szexista megnyilvánulásra ragadtatta magát Orbán Viktor miniszterelnök az ATV kérdésére a parlamentben. Mi is közöltük: a csatorna úgy értesült, hogy a nyáron visszahívják Szemerkényi Rékát, Magyarország washingtoni nagykövetét, mivel „nem tájékoztatta megfelelően” az amerikai külügyminisztériumot a lex CEU-ról. Az értesülést később a Magyar Hírlapnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium meg is erősítette. A törvénymódosításról szóló szavazást követően az ATV arról kérdezte a kormányfőt, mit szól ehhez. Orbán erre azt találta mondani:

„nőügyekkel nem foglalkozom”.

Szögezzük gyorsan le: nőügynek maximum az számít, hogy Volner János mit művel a bozótban azzal a hölgyismerősével (ha egyáltalán), aki történetesen nem a felesége – csak hogy a nagyon közeli múltból hozzunk példát. Megjegyezzük: ilyesmivel foglalkozni valóban nem dolga a politikának, semmilyen módon. Mégis megteszi. Most viszont valami egészen másról, nem kevesebbről, mint egy magas rangú diplomata visszahívásáról, állomáshelyéről történő elmozdításáról van szó, mégpedig bevallottan büntetésként. Ezt a lépést nőügynek titulálni egész egyszerűen ízléstelen, és akkor még igen finomak voltunk a minősítéssel.

Tegyük hozzá: Szemerkényi Réka ráadásul azért kapja most ezt a büntetést, mert nem tudta megvédeni a védhetetlent. Diplomata legyen a talpán, aki egy élvonalbeli amerikai politikusnak (legyen bármely párt tagja) az akadémiai szabadság ilyetén csorbítását „beadja” – hiszen amerikai érdekek is sérülnek, attól függetlenül, hogy az amerikai elnök utálja-e és mennyire Soros Györgyöt. Ezt bizonyítja az USA külügyminisztériumának, illetve budapesti nagykövetségének megszólalása is. Ők ugyanis Washington, tehát a szövetségi kormány nevében nyilatkoznak.

Igaz, most éppen a Fehér Házban is egy olyan ember a főnök, aki nők nemi szervének fogdosásával hencegett. Idáig azért remélhetőleg nem süllyedünk.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.