Orbán átalakított, 2014-ig új a felállás

Kovács András

2012. május 13., vasárnap 04:00, frissítve: vasárnap 12:07

Egyenlő mércére van szükség és tiszteletre egymás iránt, emellett becsülni kell a teljesítményt – mondta el csütörtökön Áder János köztársasági elnök a beiktatási beszédében. A héten Orbán Viktor miniszterelnök is döntött a kormányátalakításról, amelynek értelmében Lázár János kerül a Miniszterelnökség élére, Varga Mihály tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal.

Új kiegyezést sürgetett csütörtöki beiktatási beszédében az államfő. Áder János azt mondta: egyenlő mércére van szükség és tiszteletre egymás iránt, emellett becsülni kell a teljesítményt. A köztársasági elnök arról beszélt, hogy minden ember felelős a másikért és a közös boldogulásért. Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki képes legyen különbséget tenni jó és rossz között.

Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Lázárt a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály követi Fellegi Tamást. A miniszterelnök szerint a javasolt pénzügyi tranzakciós adó rendszere az embereknek előnyös, a spekulánsoknak pedig hátrányos lesz, míg Magyarország keleti határainál új helyzet van magyarügyben.

Jelentős változások, megfelelő emberek a megfelelő helyekre – így értékelték politológusok Orbán bejelentését. A személycserék egy konszolidációs politika jegyeit mutatják. Törekvés figyelhető meg azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben a tárcák között jobb legyen a kommunikáció és az együttműködés.

Nem minden a pénzügyi fegyelem

A kormányfő azt várja, hogy a munkahelyteremtésre fókuszáló magyar gazdaságpolitika egész Európában polgárjogot nyer. Orbán hétfőn beszélt erről, amikor Budapesten fogadta Zoran Milanović horvát miniszterelnököt. Úgy vélte: a mostani európai választások eredménye világosan mutatja, hogy a válsággal szembeni európai politika nem korlátozódhat a pénzügyi fegyelemre. A horvát miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar–horvát kapcsolatok minden területen kiválóak, a két ország között feltétel nélküli az együttműködés, és rendkívül kevés a nyitott kérdés.

Megkapta hétfőn az Európai Bizottság jóváhagyását, így uniós forráshoz jut a budapesti 1-es és 3-as villamosvonalak felújítását, valamint az 1-es meghosszabbítását célzó projekt. A 41 milliárd forint összértékű beruházás 94 százalékos uniós támogatásban részesül.

Gyurcsány nem fog meghátrálni

Kedden kiderült, hogy a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak írt körlevelében arra kérte a plágiumgyanúba keveredett Gyurcsány Ferenc a híveit, hogy küzdelme közepén ne hagyják őt cserben, és bízzanak benne. A volt kormányfő szerint az ellene indult „mocskos támadásoknak” nem lesz végük, és arra számít, hogy további dokumentumok is előkerülnek majd, de ő nem fog meghátrálni és folytatja küzdelmét.

Elfogadta a kormány szerdán a második Széll Kálmán-tervben szereplő új adóintézkedéseket, így a távközlési, a pénzügyi tranzakciós és az egységes biztosítási adót. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte: 1 ezrelék lesz a pénzügyi tranzakciós illeték, és ebből 130 milliárd forint bevétele származik a költségvetésnek. Bevezetik az egységes biztosítási adót, valamint a percalapú távközlési adót, ami az idén júliusban lép életbe.

Az első 10 perc ingyenes lesz, afölött 2 forintot kell fizetni percenként. A magánszemélyeknél a távközlési adó maximum 700 forint, cégek esetében 2500 forint lesz. A biztosítási adóról Matolcsy elmondta: a kormány kivezeti a baleseti adót, a válságadót és a tűzvédelmi hozzájárulást, és ezek helyére lép be az egységes adó. A kabinet pénteken nyújtotta be az új adótörvényeket a parlamentnek.

Pótdíjat kell fizetni

Szerdán átvette miniszteri kinevezését az államfői feladat- és hatásköröket gyakorló Kövér László házelnöktől Balog Zoltán, aki jövő hétfőtől az emberi erőforrások minisztereként tevékenykedik tovább. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumot szintén hétfőtől nevezik át Emberi Erőforrás Minisztériumává, és az eddigi társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárként dolgozó Balog is akkor kezdi meg a miniszteri munkát. Balog korábban azt mondta, szerkezeti és személyi változások is várhatók az irányítása alatt működő minisztériumban.

Jóváhagyta a Fővárosi Vízművek részvényeinek visszavásárlásához szükséges fedezetigazolás kiadását a Fővárosi Közgyűlés. Ennek összege több mint 4,6 milliárd forint, amelyet az önkormányzatnak jövő május 8-ig kell megfizetnie az OTP Banknak. A közgyűlés arról is döntött, hogy a kéményseprés díjával megegyező pótdíjat kell fizetnie azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a kéményseprőket.

Évtizedes konszolidáció?

Kötelezettségszegési eljárás indul a SZÉP-kártya rendszere miatt Magyarország ellen. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott, hogy ezt a vitát a kormány lefolytatja, és tovább folyik a SZÉP-kártya terjesztése is. Mint mondta: nem volt viták nélküli a rendszer elindítása, de ma már több mint 500 ezer munkavállaló igényelte a kártyát.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány évtizedekre konszolidálta az államháztartást. Matolcsy a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton rendezett fórumon a növekedést és a munkahelyteremtést nevezte a legfontosabbnak. Mint mondta: a következő két évben minden energiát a gazdaság növekedésének fenntartására, gyorsítására és a magyar üzleti szektor munkahelyteremtő képességének erősítésére kell felhasználni.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.