Szubjektív ítéleteink

Hosszú Katinka volt 2016-ban a világ második legjobb női sportolója

B. Molnár László

2017. január 11., szerda 09:48

Mostanában a nemzetközi sportvilág azzal volt elfoglalva, hogy megválassza a 2016-os esztendő legjobbjait. Az év legfontosabb sporteseményeinek – lásd riói olimpia –, a legnagyobb világversenyeknek a győztesei bizton számíthattak arra, hogy szinte valamennyi szavazáson bekerülhetnek a legjobbak közé. Persze mint minden hasonló rangsorolás, a legjobb sportolókról való döntés is objektív eredményekre épülő szubjektív vélemények sokaságán alapul: azon, hogy a szavazásban részt vevő személyek miként gondolkodnak egy-egy sportolóról vagy sportágról.

Az bizonyára nem képezi vita tárgyát, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) a tárgyilagosság igényével lép fel, hiszen nemrég 110 ország 382 újságírója voksolt arról, ki volt 2016 legjobbja a nők és a férfiak között. A tízes rangsorban a férfiaknál sajnos nem találhatunk magyar sportolót, míg a hölgyeknél Hosszú Katinkát a második helyre szavazták be a kollégák. Elnézve a rangsort – természetesen az objektív eredményekre épülő szubjektív véleményem alapján –, bizony akad, aki eddigi életműve alapján, és nem a tavalyi kimagasló teljesítményéért került be a top 10-be. Példaként Serena Williamst említeném elsőként, aki a lista harmadik helyén végzett – úgy, hogy tavaly elveszítette világelsőségét, és alig teniszezett, igaz, Wimbledonban megszerezte a 22. egyéni Grand Slam-trófeáját –, megelőzve például a riói olimpia négyszeres aranyérmesét, a szintén amerikai úszót, Katie Ledeczkyt, vagy a tenisz trónjáról éppen őt letaszító, két Grand Slam-tornát nyerő, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes német Angelique Kerbert. Nekünk, magyaroknak tökéletesen érthetetlen lehet, hogy mit keres a lista hetedik helyén a Rióban egyetlen ezüstérmet szerző középtávfutó, Genzebe Dibaba, miközben például Kozák Danuta szóba sem került a legjobbak között.

Az a Kozák Danuta, aki saját sportágának, a kajak-kenunak jelenleg nemektől függetlenül a legfényesebb csillaga. Aki a 2012-es londoni olimpián megszerzett két bajnoki címét – egyesben és négyesben – nemcsak hogy megvédte Rióban, de betegen rajthoz állva a párosok aranyát is megnyerte. Azaz mára ötszörös olimpiai bajnokká vált. Mindezt úgy, hogy mindhárom számban a 2016-os Európa-bajnoki aranyakat is az ő nyakába akasztották: ahol indult, ő volt a legjobb. Hogy nem hatszoros olimpiai bajnok, arról nem ő tehet, ugyanis Londonban a párost – noha a válogatókon ő volt a legjobb – el kellett engednie, mert az időrend alapján nem tudta volna megcsinálni. Rióban ez már nem volt akadály…

Mégis mi az oka, hogy szinte egyetlen komoly szavazáson sem merült fel a neve a legjobbak között? Talán az – és ez nekünk, magyaroknak igencsak fájó pont lehet –, hogy most feketén-fehéren kiderült: a kajak-kenu mint sportág sem anyagi, sem erkölcsi megbecsültségét tekintve nincs sehol a nagy húzóágazatokhoz, vagyis az úszáshoz, az atlétikához, a tornához vagy éppenséggel a teniszhez, a labdarúgáshoz képest. Csütörtökön 2016 legjobb magyar sportolóit választják meg. Itt, a szűkebb hazájában Kozák Danuta két kategóriában is a legjobb három között van – nőknél és csapatban a Szabó Gabriellával alkotott párossal, valamint a négyessel –, ám félő, ötszörös olimpiai bajnokként nem terem számára újabb arany. Ugyanis a labdarúgó-válogatott negyvennégy év után kijutott az Európa-bajnokságra, sőt, csoportjából elsőként tovább is jutott. Emlékezve arra, milyen katarzis volt ez a sikerekre ácsingózó magyar szurkolók számára, nem lenne meglepő, ha a nemzeti tizenegy megelőzéséhez két olimpiai bajnoki cím sem lenne elég.

Egyéniben pedig ott van a briliáns úszó Hosszú Katinka, aki Kozákhoz hasonlóan három aranyat nyert Rióban, szintén aratott az olimpia előtti Európa-bajnokságon, ráadásul szokás szerint „szétverte a világot” a rövid pályás szezonban. Eredményességben tehát egyformák – azért ne feledjük, Kozák Danuta megvédte a címeit, ami mindig nehezebb, mint megszerezni –, ezenkívül viszont maximum abban hasonlítanak, hogy mindkettőjüknek a férje az edzője. A medencében utolérhetetlen Katinka a parton mutatott viselkedésével időnként jobban megosztja az országot, mint a politikusok – férje, Shane Tusup még inkább –, míg az anyaszerepre készülő Danuta csendes személyiség, akárcsak férje, a szűk sportágán kívül szinte senki által nem ismert Somogyi Béla, aki ugyanúgy a londoni olimpia után vette át felesége szakmai munkájának irányítását, mint Tusup. És ugyanúgy támadták érte. Legalábbis akkor...

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Hogy végleg bebizonyosodjon, mennyire szubjektív egy ilyen szavazás: Shane Tusup ott van a legjobb három edző között, míg Somogyi Béla nincs köztük. Ha csak az objektív eredményeket nézzük, minden egyforma, ha belevisszük szubjektív érzéseinket is: tűz és víz. Viszont dönteni kell. Így ide is remekül illik az ismert rockopera nagy kérdése: Mondd, te kit választanál?

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.11.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.