Szupersztár hullócsillagok

2018. április 4., szerda 08:08, frissítve: szerda 09:40

A tőzsde kifejezetten utálja a bizonytalanságot – ez az alapvető elv erősen szabályozza a befektetők magatartását. Márpedig a világ jelenleg nem szűkölködik bizonytalanságban, és ez bizony meglátszik a Wall Street árfolyamainak alakulásán is.

A vezető tőzsdeindex, a Dow Jones március 27-én hivatalosan is belépett az úgynevezett korrekciós szakaszba: több ezer pontot esve 10 százalékot meghaladó mértékben maradt el a csúcstól. A központi bank, a Federal Reserve (Fed) kamatemelései mellett a legutóbbi zuhanások fő okozói egy eddig sztárolt területről, jelesül a high-tech szektorból érkeztek. Három cégről van szó: a Tesláról, az Amazonról és a Facebookról.

A Tesla problémájának gyökere az eddigi sikertörténet megbicsaklásában rejlik. Legújabb villanyautója, az olcsónak számító Model 3 tömeggyártását a mai napig nem tudta megoldani, amelynek következtében a felgyülemlett rendeléseket egyre lassabban tudja teljesíteni. Márpedig a piac abban bízott, hogy az olcsóbb, szélesebb vevői körök által is elérhető modell teszi a Teslát valódi autógyártó hatalommá, így beindul a tömeggyártás – egyúttal egyszer és mindenkorra megoldva a vállalkozás finanszírozási gondjait is. A jelenlegi pénzáramlás a Teslának nagyjából másfél évre elegendő finanszírozást nyújt addicionális forrás bevonásának igénye nélkül.

A Facebook történetének legsúlyosabb válságával néz szembe, amely a társaság adatkezelésének finoman szólva is megkérdőjelezhető módszereiből ered. Ennek következtében jó néhány, a Facebooknak nagy értéket képviselő felhasználó – mint éppen az előbb említett Tesla és annak alapító-főtulajdonosa, Elon Musk is – megszüntette Facebook-profilját. A globális közösségi háló alapítója, Mark Zuckerberg jobb híján menekül mind a nyilvánosság, mind a brit parlamenti vizsgálóbizottság kínos kérdései elől. Utóbbi elé beosztottját delegálta. Az adatok törvénytelen kezelésével, a felhasználói ellen folytatott kémkedéssel és még sok mindennel vádolt cég részvényei soha nem látott esésben vannak. Egyelőre nincs jele annak, hogy a folyamatot könnyen meg tudnák fordítani.

Komoly pofont kapott múlt szerdán a világ legnagyobb értékű webáruháza, az Amazon is. Donald Trump amerikai elnök jelezte: meg kívánja változtatni a társaság adózási státusát. Ez elemzők szerint akár 50 milliárd dollárba is fájhat az Amazonnak. Bár az elnök nem konkretizálta, milyen módon kívánja elérni, hogy az Amazon többet adózzon, de korábbi – sokak szerint kereskedelmi háborúval fenyegető – védővám-intézkedései aggodalomra adnak okot a részvényesek körében.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A felsorolt tőzsdei óriáscégekkel kapcsolatos események a húsvét előtti héten túlsúlyba kerültek azokkal az elemzői véleményekkel szemben, amelyek a Trump-féle kereskedelmi háború enyhülését, a hozott rendeletek felhígulását prognosztizálták (lásd az EU, Kanada vagy Mexikó ideiglenes kivételét a vámok hatálya alól). A Tesla, az Amazon és a Facebook részvényeinek zuhanása általános idegességet, szinte pánikot váltott ki, és az egész piacra hatással volt.

A globális gazdaságban és politikában tapasztalható növekvő feszültségek mellett a változó kamatkörnyezet sem kedvez a részvénypiacoknak. Ron Insana, a CNBC szakkommentátora felhívta a figyelmet arra, hogy a londoni bankközi dollárkamat, a LIBOR elérte a 2,7 százalékot, és ezen a szinten stabilizálódott. Insana további emelkedést valószínűsít, megemlítve, hogy az amerikai jegybanki források költsége (Fed Funds Rate) elérte az 1,7 százalékot, ami meghaladja az inflációs szintet. Várható a 3 százalékos éves gazdasági (GDP) növekedési adat revíziója is (lefelé). Insana szerint ez a restrikciós pénzügyi politika visszatértét jelzi – akkor, amikor az amerikai gazdaság a lassulás jeleit mutatja, és közben az államadósság fékezhetetlenül növekszik.

Ezek a fundamentális tényezők a techszektorban tapasztalható – a fentiekben említett – eseményekkel együtt intő jelként szolgálhatnak azoknak, akik töretlenül hisznek abban, hogy az amerikai gazdaság egészséges, az államadósság ezen a kamatszinten gond nélkül finanszírozható, és a 3 százalékos növekedés elegendő az államadósság úgynevezett kinövéséhez. A világpolitikában növekszik a kiszámíthatatlanság, fokozódnak a feszültségek, ami a gazdaság és a kereskedelem területén is érezhető lesz. Az emelkedő kamatok, a tanácstalan befektetők, a divatos, jelenleg leginkább favorizált cégek eddig nem tapasztalt problémái együttesen jelzik: jobb az óvatosság, ha valaki tőzsdeirészvény-vásárláson vagy meglévő pozícióinak fenntartásán töri a fejét. Az ismert mondás szerint aki mer, az nyer, a tőzsdei befektetőnek azonban soha nem szabad szem elől veszítenie egy másik alapelvet: az időzítés a legfontosabb. Aki rosszkor mer, mindent elveszíthet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.04.03.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.