A Bajnai-projekt

Magyar Nemzet

2011. október 27., csütörtök 00:01

Azt sem lehet mondani, hogy titkolják a nagy tervet. A baloldal politikai érdekképviseletét a rendszerváltozás óta ellátó és kisajátító utódpárt szétrobbantója, Gyurcsány Ferenc maga nevezte meg az Orbán-ellenes „demokratikus” népfront, Olajfa-koalíció stb. lehetséges miniszterelnök-jelöltjeként Bajnai Gordont.

Nagy a csábítás, hogy legyintsünk a kijelentésére, mondván, lódított már nagyobbat is, nyilván esze ágában sincs lemondani a kormányfői ambícióról. Különben is, 2004-ben még néhány héttel Medgyessy Péter megbuktatása és a régi gárda jelöltjének, Kiss Péternek a legyőzése előtt is tagadta, hogy szívesen beülne a miniszterelnöki bársonyszékbe. Most mégis azt hiszem, belátta, vagy inkább beláttatták vele, hogy frontemberként, az egyik politikai tábor vezéreként nem lehet számolni vele. Kiválása pillanatában szinte hallani lehetett a maradék MSZP megkönnyebbült sóhaját, az őszödi karakter-öngyilkos legfeljebb egy szektaszerű közösségként működő formáció első embere lehet, ha megússza a jogállami elszámoltatást.

A szocialista párt szétválása nélkülöz minden eleganciát, nagyvonalúságot, ráadásul a neheze még hátravan (frakcióalakítási vita, parlamenti és önkormányzati tisztségek fölötti huzakodás, helyi szervezetek osztódása). Mégis mintha egy színjátékot látnánk, és a kaotikus szakítás díszletei mögött munkálna egy hosszabb távra szóló koncepció is a szavazatmaximalizálás jegyében. Értsd: a két párt együtt több szavazót tud elérni, mintha vitatkozva egyben maradtak volna, s egy ésszerű együttműködés együttesen több mandátumhoz juttatja a következő parlamentben az utódpártokat. Bár én nem vagyok biztos abban, hogy az ilyen papírízű elgondolások a való életben működnek, ebben lehet némi logika (az LMP Jobbikot is bevonó technikai koalíciójánál biztosan életképesebb ötlet). Az együttműködés kulcsa a közös miniszterelnök-jelölt megtalálása. Mesterházy Attila esélytelen, Gyurcsány hátralép, miközben nem lehet nem észrevenni, hogy gőzerővel folyik Bajnai Gordon visszatérésének az előkészítése.

A frontharcosok a színen ütik-vágják a Fideszt, a háttérben meg alapítványt gründol, a külföldet járja, kapcsolatokat ápol, visszafogottan meg-megszólal néha a volt miniszterelnök. Aki rövidre szabott mandátuma idején kerülte a bozótharcot, csöndesen és fegyelmezetten végrehajtotta az IMF és a piacok diktátumait, szerény mosollyal elvett egyhavi nyugdíjat és közalkalmazotti bért, s még elvi lehetőségként sem vetette föl a tehervállalás kiterjesztését az örök nyertesekre, a bankokra és a multikra. Megoldotta a feladatot: az MSZP kitöltötte a teljes ciklust, ő pedig elegánsan hátrahagyta a csőd közeli gazdaságot, az anyagi és lelki tartalékait lassan felélő társadalmat. Pontosan úgy, ahogy anno Németh Miklós kormánya tette sűrű tapsvihar közepette az MDF-fel. Bajnai tökéletes partner a külföld szemében, míg itthon a véleménydeformáló médiaértelmiség építi köré a felelősségteljes szakember antipolitikus mítoszát. Személye nem osztja meg a baloldalt, talán az aktivizálódó kormányellenes mozgalmak és végül, ha minden kötél szakad, az LMP számára is elfogadható lehet. Gyurcsány Ferenc pedig stratégaként próbálhatja irányítani az eseményeket, s ha a terv beválik, akár az államfői posztot is megcélozhatja, ahhoz elegendő az Országgyűlés többségének a támogatása, a Sándor-palota kapuján az ambíciója is beférne.

Most azt látjuk, hogy tovább töredezik az Orbán-kormány parlamenti ellenzéke, míg parlamenten kívül újabb és újabb szervezetek próbálják elérni a politikától elforduló tömegeket. Nem lennék meglepve, hogy amikor eljön az idő, a sok kisebb-nagyobb mozaikból egyszer csak kirajzolódik a kép. A nagy terv meghiúsítására a Fidesznek egyetlen fegyvere van: a jó kormányzás.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.