A kerekasztal elvtársai

Magyar Nemzet

2012. február 20., hétfő 00:01

Tekintsünk el ezúttal annak megvitatásától, hogy van-e hazánkban valódi baloldali értékeket és baloldali elkötelezettségű embereket hitelesen képviselő párt.

Magát baloldalinak valló párt és szervezet van, több is, s ez máris elegendő ok, hogy sikeresen összekülönbözzenek, s folyamatosan próbáljanak – persze sikertelenül – összefogni. A csütörtökön megalakult „Baloldali Kerekasztal a Változásért” (Baka) nevű szövetség sem ígérkezik életrevalóbbnak, mint korábbi, hasonló célokkal gründolt társai, viszont bizonyos, hogy csendes megszűnése sem fog bonyolultabb társadalmi traumát okozni. Ám legyünk pozitívak és derűlátók, s koncentráljunk azon mozzanatokra, amelyek eredményes működését vetíthetik előre. Itt van mindjárt a Népszabadság Online, amelyik az alakulás napján ezzel a címmel rázta fel tespedő baloldali olvasóit: „Exkluzív: titkos baloldali kerekasztalt alapítottak.” Ez biztató információ, hiszen egy parlamentáris demokráciában legalább annyira szükség van titkos baloldali kerekasztal-társaságra, mint csecsemőnek a nyers húsra. Hiába, a baloldalon úgy szép egy társaság, ha titkos, hiszen haladó baloldali hagyomány, hogy az elvtársak konspirálnak, s nem bíznak senkiben. S erre minden okuk megvan, mert az is haladó baloldali hagyomány, hogy a koncentrációt felfedik, méghozzá a saját soraikból valaki, ahogy ez esetben a Népszabadság tette.

Másnap az újság papír változatában már szó sem volt semmiféle titkos társaságról, csak annyit jegyzett meg a szerző, hogy az együttműködés alapjait a nyilvánosság kizárásával fektették le. Az alapítók listája attól izgalmas igazán, hogy kik nem telepedtek oda az asztal köré. Megjelentek a Thürmer Gyula-féle Magyar Kommunista Munkáspárt, a Vajnai Attila-féle Munkáspárt 2006 (amelyik kommunistább, mint a Thürmer-féle párt), a Kapolyi László és Schmuck Andor vezette Magyar Szociáldemokrata Párt (ami annak a jele, hogy a jobb sorsa érdemes szocdemek 1948 óta tartó hányattatása még korántsem ért véget), a Trasciatti Attila fémjelezte Zöld Baloldal (amely pártot valaha Tamás Gáspár Miklós irányította), s a szép hölgyek társaságát felettébb kedvelő elnökhelyettes, Balogh András vezetésével az MSZP küldöttei. Feltűnő az egyébként mindenkivel már-már mániákusan összefogni akaró Demokratikus Koalíció hiánya, bár az kérdéses, hogy a résztvevőknek Gyurcsányék hiányoztak-e. Másrészt, néhány hónappal korábban Schmuck Andor még olyan ellenzéki kerekasztal létrehozását hirdette meg, amelyhez minden „demokratikus” erő csatlakozhatott volna, így az LMP, az MDF-származék JESZ, a szakszervezetek és civil szervezetek is. Erősen foghíjas a kerekasztal, s még azt sem tudni, kire osztják a baloldali Artúr király szerepét. Csak az bizonyos, a maguk sajátos Szent Grálját hamar megtalálhatják Vajnai Attila hajtókáján. Ám félretéve minden prekoncepciót és prejudíciumot, a programjuk roppant eredeti, azt meg kell hagyni. Mert nem ám az a céljuk, hogy nekiessenek Orbán Viktornak, és ripsz-ropsz leváltsák, hanem az, hogy érdemi megoldásokat találjanak az ország problémáira. „Ha azonban a megoldásokhoz az Orbán-kormány leváltásán keresztül vezet az út, akkor ezt az eszközt is használni fogjuk” – jelentette ki a kerekasztal egyik kóbor harcosa, aki eltévedhetett a Gyaloggaloppban. Mindenesetre ez azt jelenti, hogy a Baka szerint az ország gondjainak megoldására lehet olyan baloldali forgatókönyvet összehozni, amit Orbán Viktor vezényelne le!

Aligha kétséges, mindenki jobban járt volna, ha a szövetség terve, megalakulása, alapítói névsora, célkitűzése, egész léte valóban titokban marad. S vonatkozik ez szinte az összes baloldali pártra, szervezetre, társaságra. Addig jó az országnak, amíg nem hallunk róluk semmit.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.