A kukát is kutatja a szociológus

WA

2011. december 6., kedd 08:44

Szenvedélyes guberáló lett egy amerikai társadalomtudós és hulladékhasznosító.

Az 57 éves Jeff Ferrell szociológiát tanít a Texasi Keresztény Egyetemen (TCU), de kutatásait a társadalom mellett kiszélesítette a kukára, ami persze sokat elárul a fogyasztói társadalomról. Biciklivel jár munkába, és útközben nem mulaszt el egyetlen ígéretesnek tűnő kukát, vagy holmikupacot, lomdombot sem. Bár zömmel elajándékozza zsákmányát az arra rászorulóknak, barátainak és magának is megtart belőle. Így aztán egy centet sem költ már jó ideje saját öltözködésére – ráadásul nemcsak megfelelően, hanem a divattal még lépést is tartva „ruházza” őt az utca. Háza nappaliját kizárólag talált bútorokkal rendezte be, szerszámokat, drága motoros gépeket sem kell soha vásárolnia, sem irodai dolgokat.

Ferrell 10 éve kezdett kutakodni kukákban, eddig kilenc könyvet írt, 2006-ban A potyázás birodalma (The Empire of Scrounge) címmel. Véleménye a fogyasztói társadalom esztelen pazarlásáról a világon talán a leglesújtóbb. Ugyanakkor megpróbálja legalább környezetében újrahasznosítani, amit csak lehet.

Házának fészerében gondosan szétválogatva tárol mindent: a meleg gyapjútakarók, a ruhák, a hátizsákok menhelyeken kötnek végül ki, a szerszámok, készülékek egy közeli boltba kerülnek. A kerékpárszerelő szerszámok közvetlenül biciklisekhez, de az is előfordult, hogy bevándorolt diákok kapták. Jótékonysága okán urbánus Robin Hoodnak is becézik szűkebb háza táján a kukakutató társadalom- és lomtudóst.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.