A nagy elterelés éve

Szerető Szabolcs

Szerető Szabolcs

2015. december 31., csütörtök 00:01

Kettőezer-tizenöt egészen különös éve volt a magyar belpolitikának. Egy olyan probléma uralta, amelynek valójában csekély hatása van, volt a magyar társadalomra. A kormánypártok pedig úgy lettek az év nyertesei, hogy minden fontos, éles megméretést – időközi választást – elbuktak, elveszítették kétharmados többségüket a parlamentben.

Magyarország az Európa belseje felé tartó menekülthullám szárazföldi főútvonalán fekszik, ám a minden előzetes várakozást felülmúló népmozgásnak egy pillanatig sem volt a célországa. A bevándorlók nem fenyegették a magyarok munkahelyét, nem akarták ránk erőltetni a szokásaikat; egyszerűen gyorsan át akartak haladni az országon. Mire a déli határról érkező vészjelzések cselekvésre ösztönözték a fővárosi döntéshozókat, a helyzet valóban kezdett tarthatatlanná válni. A schengeni határ ellenőrzése nem működött, a növekvő tömeg jó része pedig a szabálykövető magatartást elutasítva átjáróháznak tekintette Magyarországot. A kormány nem szakmai, hanem drasztikus politikai döntést hozott: lényegében minden érkezőt kizárva több ütemben határzárat épített, amellyel más útvonalra terelte a leginkább Németországba tartó áradatot. Innen már csak a téma napirenden tartására törekedett a kormányzati kommunikáció, amire jó alkalmat biztosított a kötelező uniós kvótarendszer bevezetésének lehetősége.

A menekülthullám véget vetett a Fidesz kétségbeesett témakeresésének – drogteszt, halálbüntetés stb. –, amivel korábban megpróbálta visszaszerezni a kezdeményezést. Az elterelés a határokon belül is működött: a háttérbe kerültek azok az ügyek, amelyek tavaly ősz óta rombolták a kormány megítélését. A vasárnapi boltzár vagy a korrupciógyanús esetek helyett mindenki a bevándorlásról beszélt. A szakpolitikai témákra, a valódi kormányzásra kevesebb figyelem összpontosult; nagyobb baj, hogy olyan nagyon nem is volt mire figyelni. Idén nem történt olyan változás, amitől remélhetnénk például az aggasztó méreteket öltő kivándorlás megfordítását, az uniós forrásoktól függő gazdaság egészségesebb szerkezetűvé válását vagy az egészségügy konszolidálását. Az év végén bejelentett áfacsökkentés és a gyermekvállalást ösztönző otthonteremtési kedvezmények hosszú távú kedvező hatásaiban ugyanakkor érdemes bizakodnunk.

A migrációs válság alkalmat biztosított a miniszterelnöknek arra is, hogy hazai ellenfél híján az európai színtérre koncentráljon, a fogatlan oroszlánná vált Gyurcsány Ferenc helyét Angela Merkel foglalta el a Fidesz célkeresztjében. Más lépték, más színvonal, más kihívás. Orbán Viktor a menekültkérdés kezelésében (is) bizonytalan Brüsszel ostorozójaként az unió megújítójának szerepére pályázik. Hogy ez hosszabb távon jót tesz-e Magyarországnak, az ma még nem tudható.

Az ellenzék 2015-ben egy lépéssel sem került közelebb ahhoz, hogy esélyes kihívója legyen a kormánypártoknak. A Jobbik a felmérések szerint az év elején megközelítette a Fideszt, ám a menekülthullám ismét távolra sodorta a váltópárti erő pozíciójától. Ám azt, hogy a néppártosodás stratégiája zsákutca-e, csak később lehet megítélni. A széttagolt baloldal rosszabb évet zár, mint tavaly, ami figyelemre méltó „teljesítmény”. Az újratervezés nem odázható tovább, mondhatnánk, de hát ez igaz volt már 2010-ben is.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A magyar belpolitikát ma a kóros egyensúlytalanság jellemzi, a Fidesz pedig mintha több évtizedre próbálna berendezkedni. Ám 2015 tapasztalata is arra int: az erőviszonyok bármikor átalakulhatnak. Jó lenne, ha elterelés helyett többet foglalkozna a politika 2016-ban azzal, ami idén a menekültválság leple alá került. A makromutatók mennyországán túli magyar valósággal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015.12.31.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.