A Nyugat meghódítása

Szerető Szabolcs

Szerető Szabolcs

2017. november 13., hétfő 00:01, frissítve: hétfő 09:55

Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. Rég nem hallott mondat hagyta el a Fidesz elnökének száját, miután pártja kongresszusán újabb két évre megerősítették pozíciójában. A 2002-es vesztes választás kampányfinisében mondta ezt Orbán Viktor; aligha tévedek nagyot, ha azt feltételezem, a mostani Fidesz-kormány és az általa működtetett propagandagépezet tevékenységéről kevesen asszociálnak a szeretet és az összefogás fogalmaira. Bármennyire is kíméletlen politizálás jellemzi a Fideszt a számos jel szerint már-már a társadalmi békét veszélyeztető folyamatos ellenségképzés közben, egy vezető számára fontos, hogy ne csak a pillanatot uraló, hanem a jó, az erkölcsi igazság oldalán álló személyiségként mutassa magát a közönségnek. Amikor azonban a kormányfő azt fejtegette, hogy elutasítja az emberek faji vagy osztályalapon történő megkülönböztetését, eszünkbe juthattak a bevándorló- és Soros-ellenes hergelés keltette indulatok, az etnikai homogenitásról vagy a migránsmentes övezetről szóló mondatok.

A Fidesz tegnapi kongresszusa precízen megírt forgatókönyv szerint zajlott. A nem kormánypárti sajtótól lényegében elzárt tanácskozáson ismét pontosan annyi jelölt közül választhattak a küldöttek, ahány betöltendő poszt volt, Kövér László a lényegre tapintott a kevés spontán megnyilvánulás egyikeként elsütött tréfájával: „A Fidesz egy demokratikus párt, mindenki azt csinálja, amit mondanak neki.” Bizony, a miniszterelnök is a papírra szegezett tekintetét alig-alig felemelve mondta el monoton hangon a felszólalását. Mielőtt erre rátérnék, egy kis kitérő. Semjén Zsolt hozzászólása mutatta meg a legérzékletesebben, hogy a politikusi beszéd a legritkább esetben épül tisztán igaz vagy hamis állításokra. A KDNP elnöke máig érvényes tanulságként az 1994-es választást idézte, ahol az MSZP nagy győzelmet aratott, hiába szerzett több szavazatot a darabokban indult jobboldal. Ide sorolta a Fideszt is, amely a valóságban nem egyedül, hanem az SZDSZ-szel szövetségben, egy liberális blokk részeként szerepelt. Amit Semjén mondott, nem hazugság, csak van benne egy finom csúsztatás.

Orbán Viktor beszéde is tele volt ilyenekkel. Igazságtalan azt állítani, hogy a kormányzásról adott összegzése teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Nem, csak éppen bizonyos eredmények felnagyítva, a kudarcok elkenve jelentek meg. A kivándorlásról nem nagyon esett szó a munkaerőhiány okaként, a leszakadó régiókról festett kép legfeljebb nyomokban tartalmazta a valóságot, míg a közbiztonság esetében a miniszterelnök mintha tényleg elhinne minden statisztikai adatot. És hogy lehet létbiztonságról beszélni, amikor a családok nagy részének a felmérések szerint nincs megtakarítása?

A Fidesz elnöke jól tudja, hogy szellemi, lelki alapok nélkül hosszú távon nincs sikeres politika, s a kampány idején meg kell fogalmazni, mi végre is kér valaki felhatalmazást a választóktól. Amit erről hallottunk, a híveket könnyen lázba hozhatja, másokat viszont legalábbis elgondolkodtathat. Ezt a részt a megvédendő eredményeket, értékeket leltárszerűen felsoroló Kövér László vezette fel, aki a nyugati világról szólva liberális demokráciának hazudott új totalitarizmusról beszélt. Orbán Viktor szerint az ő és a mögötte álló politikai közösség célja nem kevesebb, mint a globalista elit legyőzése, vagyis a nyugati világ átformálása a nemzeti és keresztény eszme jegyében. A szabadság népét tehát megint harcba szólítják; lássuk be, mennyivel magasztosabb, lelkesítőbb ez, mint olyan földhözragadt dolgokról vitatkozni a hazai ellenzékkel, mint a bérunió, az egészségügy, az oktatás, ne adj’ isten a korrupció?! Olyan küzdelmet vizionált a miniszterelnök, amelynek megvívásához, úgy sejtem, nem még egyszer négy, hanem sokszor négy év kormányzásra van szükség.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kíváncsi vagyok, lehet-e még tavaszig emelni a tétet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.13.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.