Szerető és „kilövési engedély” a lehallgatott beszélgetésekben

PR

2011. december 13., kedd 16:35

Gál György és Hunvald György az ellenük folyó eljárás megindulása előtti hónapokban a rájuk vonatkozó „kilövési engedélyről” beszélgetett telefonon. A keddi bírósági tárgyaláson lejátszott telefonbeszélgetések között volt, amelyikben Gáltól érdeklődött a szeretője az erzsébetvárosi önkormányzattól kapott mobiltelefon költségeinek megtérítéséről, illetve a neki szánt önkormányzati lakásról.

A Magyar Nemzet értesülései szerint majdnem másfél milliárd forintot tesz ki a Hunvald-perben szereplő, az MSZP–SZDSZ-es többség idején eladott erzsébetvárosi ingatlanok eladási ára és az önkormányzat által ősszel megrendelt értékbecslés eredményének a különbsége. Ismert, az erzsébetvárosi gazdasági bizottság egykori SZDSZ-es elnöke nem emlékezett arra, hogy több száz millió forint kenőpénzt kapott a kerületi ingatlanok kiszervezéséért. A koronatanú szerint volt, hogy Gál György kevesellte a milliókat.

Az erzsébetvárosi ingatlanbotrány első- és másodrendű vádlottja, Gál György szabad demokrata kerületi gazdasági bizottsági elnök és Hunvald György kerületi szocialista polgármester az ellenük folyó eljárás megindulása előtti hónapokban a rájuk vonatkozó „kilövési engedélyről” beszélgetett telefonon – derült ki a Fővárosi Bíróságon folyó büntetőper bizonyítási eljárásának zárószakaszában a keddi tárgyaláson ismertetett lehallgatási anyagból.

A tárgyaláson lejátszott telefonbeszélgetésben Gál ismételgeti, hogy „kilövési engedély van, de nagyon” (...) „a nagyfőnöktől”, és Hunvald kérdésére megerősíti, hogy a „legnagyobbtól”, „ezért beszélni kéne” vele. A bíróság arra hívta fel az ügyészséget ezzel a bizonyítékkal kapcsolatban, hogy jelölje meg, mely konkrét vádbeli cselekménnyel kapcsolatos a büntetőeljárás befolyásolására törekvés jelen ügyben. A telefonlehallgatás kapcsán a tárgyalás szünetében egyes vádlottak azt hangsúlyozták újságíróknak, hogy az ilyen megfogalmazásoknak nem érdemes különösebb jelentőséget tulajdonítani, politikusok között mindennaposak az efféle beszédfordulatok, vagy éppen az a téma, hogy mikor indul ellenük eljárás, mikor tartóztatják le őket.

A tárgyaláson ismertetett telefonlehallgatások között volt, amelyikben Gáltól érdeklődött a szeretője az önkormányzattól kapott mobiltelefon költségeinek megtérítéséről, illetve a neki szánt önkormányzati lakásról. A vádpontok között van az az erzsébetvárosi önkormányzattal kötött fiktív tanácsadói szerződés és lakáskiutalás, amely után napokkal már meg is vehette az újdonsült bérlő az ingatlant töredékáron. E cselekmények haszonélvezője az 57 éves Gál György huszonéves barátnője volt.

„Soha nem volt neuralgikus pont, kivel miért kötnek szerződést”

A büntetőper elején Gál, aki javarészt tagadja bűnösségét, vallomásában arról beszélt, hogy a vádbeli – 2003 és 2008 közötti – időszakban a szocialista–szabad demokrata koalíció által vezetett erzsébetvárosi önkormányzatnál bevett gyakorlat volt mindaz, amit neki az ügyészség felró. Az elsőrendű vádlott akkor elmondta: szerinte nem jogsértő, hogy barátnője havi bruttó 300 ezer forintot kapott jó tanácsaiért a VII. kerületi önkormányzattól mint az erzsébetvárosi roma kisebbség problémáinak avatott ismerője, továbbá kiutaltak neki egy 60, majd egy csaknem 100 négyzetméteres bérlakást, és megkapta Gál egyik hivatali telefonját.

„Családja révén ismerte a roma kisebbség problémáit. Rengeteg dologban felnyitotta a szemem” – mondta az elsőrendű vádlott a korábbi tárgyaláson Váradi Éváról, aki maga is a büntetőper vádlottja, és Gál elmondása szerint „ismerte a szocialista és a szabad demokrata frakció”, mint ahogy sokan tudtak kettejük kapcsolatáról is. Bírói kérdésre akkor Gál elmondta: a megbízási szerződések megkötésekor nem támasztott olyan feltételt az önkormányzat, hogy legyen szakirányú végzettsége a tanácsadónak. Általában havi 280-300 ezer forintot kaptak, munkájukkal kapcsolatos teljesítésigazolásra nem volt szükség, viszont „sokat segítettek”.

„Soha nem volt neuralgikus pont, kivel miért kötnek szerződést a frakciók”, volt, aki a feleségét alkalmazta – mondta korábban Gál, akit az önkormányzati bérlakások kiutalásával kapcsolatos vádpont kifejezetten megdöbbentett. Gál szerint ez a vádirat „hangulati eleme”, hiszen az Erzsébetvárost irányító szocialista–szabad demokrata frakció eleve 60-40 százalékban osztozott ezeken az ingatlanokon, és e „két képviselőcsoport osztogatta a bérlakásokat”. Gálnak két hivatali mobilja és három kártyája volt, közülük az egyiket szeretője, majd – a szerelmi viszony megromlása után – a felesége használta, több százezres számlát hagyva az önkormányzatra.

Kardos jelezte Hunvaldnak, hogy ez „nagyon komolytalan összeg”

A nőismerős közpénzből támogatása nem egyedül Gál bűnlajstromán szerepel. Egy korábbi tárgyaláson Kardos Péter, a VII. kerületi önkormányzat jelen ügyben megvádolt szabad demokrata pénzügyi bizottsági elnöke beszélt arról, hogy élettársa szerény jövedelmét akarta kiegészíteni az önkormányzattal kötött több százezres fiktív, érdemi teljesítés nélküli szerződésekkel. Ezért előbb a gödöllői, majd a budapesti főiskolán kerestek lehetőségeket, végül egy nevelési tanácsadóban lett adminisztratív asszisztens havi 96 ezerért az SZDSZ-es politikus nőismerőse. Ám ekkor Kardos jelezte Hunvaldnak, hogy ez „nagyon komolytalan összeg”, ezután született egy havi bruttó 260 ezer forintos fiktív megbízási szerződés.

A büntetőper vádiratában a sok százmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák mellett szerepelnek több tízmilliós kárt okozó fiktív megbízási szerződések és többmilliós kárt okozó szociális bérlakás-kiutalások. A vádlottak közül egyedül Gál György van előzetes letartóztatásban, immár három éve. Összesen mintegy két és fél évet töltött fogva tartásban Hunvald György is, aki jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.