A PSZÁF egy csalódás

Magyar Nemzet

2013. március 29., péntek 00:01

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pár napja fojtogatóan fontos társadalmi kérdésről tartott szakmai konzultációt civil szervezetekkel. A pénzügyi fogyasztóvédelemről.

A felügyelet a megbeszélésre a legjelentéktelenebb civil szervezetek közül hívott meg néhányat. Olyanokat, amelyeknek a hangja, ha szólt egyáltalán a bankok, biztosítók polgárpukkasztó magatartásáról, akkor olyannyira vékonyan hallatszott, hogy senki sem vette észre.

A semmitmondó közleményből kitűnik, hogy a PSZÁF és a civilek kizárólag egyetértenek. Mindenki jó fej – az adósok tömegeivel állhatatosan és hatékonyan foglalkozó nem jó fejek nem kaptak meghívást a megbeszélésre –, s megállapították, hogy felértékelődőben van a pénzügyi fogyasztóvédelem. Valószínűleg arra gondoltak, hogy általuk. Végigtekintve Magyarország viharos pénzügyi évein – felidézve benne a PSZÁF szerepét –, azt lehet mondani, hogy jobb később, mint soha. Meg azt is, hogy a felügyeletről szólva más időpontok szóba sem jöhettek.

A PSZÁF ugyanis 2008-ban még mindig arról tájékoztatott bennünket, „pénzügyi fogyasztókat”, hogy bátran válasszuk az akár évtizedekre szóló devizahiteleket. S annak ellenére tanácsolta ezt, hogy az előző évtizedekben a forint kárára történt árfolyamváltozások eredménye, illetve a bankok szerződési gyakorlata alapján halálbiztosan tudhatta: kifizethetetlen adósságba veri magát az a magyar adófizető, aki hosszú távon svájci frankban adósítja el magát. A frank értéke ugyanis 1980 és 2000 között a nyolcszorosára nőtt a forinthoz képest, 1990 és 2000 között is a négyszeresére, azaz 20-ról, illetve 40-ről 160 forintra. És mint tapasztaltuk, a folyamat nem állt meg itt. Azzal pedig, hogy feladata ellenére a felügyelet nem avatkozott közbe a sokszor jogilag is aggályos devizahitel-ügyletek futószalagon való gyártásába, szinte kezelhetetlenné vált a helyzet.

Ami pillanatokon belül látszani fog a bíróságokon. Ha olyan ügyben kell ítéletet hozniuk, amely hitelügyletek tízezreinek semmisségét eredményezi visszamenőleg, akkor ne vegyen senki mérget arra, hogy adósból, fogyasztóból lesz valaha is pernyertes. Intő jel erre a Kúria magatartása, amely bár egyik határozatában kimondta, hogy külföldi bank hazai fióktelepe „nem jogképes”, a határozatot azonban nem hajlandó értelmezni például a belga, Magyarországon egy darabig csupán jogképtelen fióktelepként működő, mégis hitelezések ezreit lebonyolító AXA Bank eseteire.

Szomorú dolog, hogy 2010 óta hiába fújnak más szelek, a PSZÁF ma sem a fogyasztók oldalán áll. Ezt érzik ők is, akik rendezvényeken füttykoncerttel értékelik, amikor elhangzik a felügyelet neve. Az adósok magukra hagyása pedig akkor sem szép dolog, ha a felügyelet helyzete skizofrén. „Alapvető küldetései” szerint ugyanis egyszerre kell képviselnie a társadalom tagjainak és a pénzintézeteknek a jogait és érdekeit, ráadásul közvetve az apanázst is az utóbbiaktól kapja. Az ellentét feloldhatatlan, s a PSZÁF a könnyebb ellenállást választja. A bankok érdekei mellett a fogyasztókkal való szembenállást. Vajon mi egyébbel magyarázható, hogy a fogyasztók tájékozódását segítő nyilvános és közérdekű adatokat nemhogy automatikusan szolgáltatná, hanem megtagadja a tájékoztatást, s az adatvédelmi hatóság segítségével kell kitekerni a kezéből kulcsfontosságú adatokat? Vagy talán az jelenti a „pénzügyi fogyasztóvédelem felértékelődését”, hogy mélyen hallgat a MÁV biztosító bedöntése utáni vagyoni helyzetről? Pedig nagyon nem mindegy, hogy a csőd után mennyit és mire költöttek el belőle, mivel a hétmilliárd forintnyi kárt végső soron a fogyasztókon fogják bevasalni a biztosítók. Vajon milyen érdek húzódik meg a háttérben, hogy a részletes tájékoztatás helyett azt hazudja, hogy a vagyon alakulásáról nincsenek információi, és nem is tud hozzájutni? A csalódás elkerülhetetlen.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

D. Horváth Gábor

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.