A tolerancia és az együttműködés értékeire hívja fel a figyelmet

WA

2012. január 13., péntek 13:40

A Raoul Wallenberg-év a múlt tanulságait levonva a kirekesztés és a diszkrimináció veszélyeire, a tolerancia és az együttműködés értékeire hivatott felhívni a figyelmet – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az embermentő tevékenységéről ismert egykori svéd diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából tartandó eseményeket felvezetve pénteken Budapesten.

Az államtitkár a tárca által szervezett háttérbeszélgetésen elmondta, az emlékév célja felidézni Wallenberg hősies cselekedeteit, egyúttal a holokauszt áldozatairól való megemlékezés, amely – „mivel Wallenberg a szovjetek áldozata lett” – a kommunizmus bűneinek feltárására is alkalmat adhat. Mint hozzátette: azokra is emlékeznek, akik Wallenbergtől függetlenül, de hozzá hasonlóan „a zsarnoki rendszerek embertelenségéből embereket mentettek”.

A tervezett programoknak sok újszerű eleme lesz – hangsúlyozta Németh Zsolt, kifejtve: az a fontos, hogy Wallenberg példáját hatékonyan közvetítsék a fiatalok felé, amelyhez folyamatosan új eszközökre van szükség. Wallenberg és a hozzá hasonló „embermentők” olyan mintákat testesítenek meg, amelyek a diplomatáknak is példaként szolgálhatnak – fogalmazott az államtitkár.

A Wallenberg-évet kedden nyitják meg hivatalosan a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ezen az eseményen jelen lesz Joszi Peled izraeli miniszter és Carl Bildt svéd külügyminiszter, aki fotókiállítást nyit meg Wallenbergről – mondta Németh Zsolt.

Az államtitkár azt mondta, hogy a Svédországgal ápolt kapcsolatoknak nagy lendületet adott a Gripen-megállapodás, 2001 óta igen intenzív az együttműködés a két ország között. A kapcsolatot erősíti az is, hogy a nyolcvanas években jelentős magyar közösség alakult ki Svédországban – fűzte hozzá. Mint mondta, Svédországban Wallenberg története „nem mentes az ellentmondásoktól”, a diplomata első emlékművét csak 2007-ben avatták fel.

Magyarországon az idén több különböző, a diplomatához kötődő programot szerveznek, egyebek mellett tavasszal egy vetélkedőt középiskolásoknak, amelynek célja, hogy a diákok feldolgozzák a magyarországi holokauszt témáját. Áprilisban az évenként megrendezett Élet Menete az idén a svéd diplomata embermentő tevékenységére helyez nagy hangsúlyt. A Terror Háza Múzeum Wallenberg-emlékkoncertet szervez a holokauszt áldozatainak emléknapján.

Májusban tudományos konferenciát tartanak a Holokauszt Dokumentációs Központban, amelynek célja az erkölcsi ellenállás vizsgálata olyan emberek példáján keresztül, akik szembehelyezkedtek a terrorral, a fizikai vagy szellemi erőszakkal. Júniusban a Demokratikus Átalakulásért Intézet, a Tom Lantos Intézet és a Külügyminisztérium Wallenbergre összpontosító nemzetközi emberi jogi fórumot szervez. A konferencia egy szekciója az aktuális emberi jogi kérdésekkel foglalkozik a déli és a keleti szomszédságpolitikával összefüggésben. Augusztusban, a diplomata születésnapján, a Világ Igaza címmel Izraelben kitüntetett magyarok Budapesten találkoznak.

Az emlékévhez a Magyar Posta is csatlakozik: májusban alkalmi bélyeget ad ki a diplomata születése évfordulójának tiszteletére. Az év fővédnöke Schmitt Pál államfő. Az 1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint 20 ezer ember életét mentette meg közvetlenül azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket, és ő tántorította el a megszálló német erőket attól, hogy lemészárolják a fővárosi gettó mintegy 70 ezer lakóját. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a további sorsa felől nagy a bizonytalanság. A szovjet hatóságok állítása szerint 1947-ben börtönben halt meg, de egyes források tudni vélik, hogy még évekkel később is fogolyként élt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.