A választás joga

Magyar Nemzet

2012. szeptember 12., szerda 00:01

Kicsit unalmas már ez a kotta: bármit tesz a kormány, vagy bármiről dönt a jogszerűen megválasztott parlament, azt azonnal a demokrácia halálának, viktatúrának, a jogállam leépítésének sivalkodják sokan országhatáron belül és kívül.

Most épp a tervezett választói regisztráció, más nevén a feliratkozás van a soron. Az, hogy úgymond szűkíteni akarják a választásra jogosultak körét, az egész a „modern világban már meghaladott” cenzus burkolt bevezetése, a szegények és a bizonytalanok kizárása, miegymás. Azt, hogy a világ számos országában – és most ne gondoljunk banánköztársaságokra – működik hasonló rendszer, azzal söprik le: igen, de némelyikben nincs naprakész népesség-nyilvántartás, ezért van szükség az előzetes jelentkezésre. Halkan jegyzem meg, hogy Magyarországon eddig is volt regisztráció: aki nem az állandó lakcíme szerinti helyen akart voksolni, annak a választás előtt eddig is be kellett jelentkeznie az új helyen.

A 2014-es választás sok szempontból egészen más lesz, mint a rendszerváltozást követő szabad választások bármelyike. Most nem a kisebb parlamentre vagy a listás rendszer változásaira gondolok, hanem arra, ami eddig nem volt jellemző: százezres tételben megjelennek az ország határain kívül élő választópolgárok. Jó részük külhoni magyar, aki a vissza- vagy megszerzett magyar állampolgárságának köszönhetően mehet voksolni. Másik, nem elhanyagolható részük pedig a gazdasági kényszerből külföldön dolgozó választópolgárokból kerül ki. Sajnos utóbbiak száma drasztikusan nő – Londonban vagy Amszterdamban már egyáltalán nem nehéz több ezer magyar fiatalt összetoborozni egy divatos hazai együttes vendégfellépésére. A külhoni magyarok nincsenek benne a magyar népesség-nyilvántartó rendszerben, és nem jobb a helyzet a külföldön élő-dolgozó magyarok esetében sem: ők benne vannak ugyan, de rosszul, hiszen nem kötelesek bejelenteni távozásukat. A tervek szerint 2013. szeptember 1-jétõl egészen a 2014-es országgyűlési választást megelőző második hétig lehet majd feliratkozni, ráadásul az állampolgárokat augusztusban és valamikor az év végén is levélben figyelmeztetik majd. A regisztráció rendet tehet az egyre nagyobb káoszban – igen, némi kellemetlenséggel jár, de cserébe várhatóan nem zargatnak a kopogtatócéduláért. Ez, úgy tűnik, megbocsáthatatlan és demokráciaellenes abban az országban, ahol a politikai paletta egyik oldala csak az állampolgári jogokat tanította meg híveinek, a kötelességeikről már bölcsen hallgatott. Az előzetes regisztráció azoknak a pártoknak kedvez, amelyeknek széles és nagy létszámú a biztos választói körük – fogalmazta meg valaki az ellenzők táborából. Itt az eredendő bűn: ha egy párt tudatos építkezéssel, sok munkával kiépít egy nehezebben manipulálható bázist, az veszélyes. Ezek szerint sokkal jobb és demokratikusabb egy jól időzített blöffel a bizonytalan szavazatokat besöpörve választást nyerni.

Mi akadályozza meg az MSZP-t, az LMP-t vagy mást abban, hogy elkötelezett szavazótábort építsen ki magának? Miért gondolják azt, hogy a protest szavazatok elvesznek a feliratkozással: aki nem szereti a kormányt, az csak a választások előtt két héttel nem fogja szeretni, amikor már nem tud jelentkezni?

Az új rendszerben nem lehet utolsó pillanatban szavazók százait mozgósítani, mozgóurnával trükközni, virtuálisan szavaztatni – megeshet, hogy az ellenzők ebben látják a demokráciára leselkedő nagy veszélyt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.