Balliberálisok ideje

Magyar Nemzet

2012. június 12., kedd 00:01

Nem történt meglepetés a romániai helyhatósági választáson, a kormányon lévő Szociálliberális Unió megsemmisítő vereséget mért a jobbközép demokratákra, országos szinten abszolút többséget szerzett, Bukarestben pedig kétharmados sikert ért el.

Majdnem az összes nagyobb város balliberális kézre került, kivételt csupán Kolozsvár és Marosvásárhely képez, ahol a Traian Basescu államfőhöz közel álló formáció jelöltjei győztek, a kincses városban Emil Boc volt miniszterelnök tért vissza a városvezetői székbe. Nem kell különösebb elemzői képesség annak megállapításához, hogy a romániai szavazók kíméletlenül megbüntették a Nemzetközi Valutaalap segítségéért cserébe eddig sohasem tapasztalt megszorításokat alkalmazó kormány gerincét alkotó demokratákat, akik a megszűnés szélére kerültek. A terv szerint a kegyelemdöfés az ősszel esedékes parlamenti megméretésen következik, ezért változtatta meg az új többség villámgyorsan a választási rendszert egyfordulós egyéni választókerületesre. A brit példát követve, a győztes mindent visz alapon működő képlet esélyt sem ad a második helyezettnek, ami azt jelenti, hogy a jobbközép demokratáknak statisztaszerepet szán a bosszúra éhes Szociálliberális Unió.

A helyzet a magyar pártok szereplését illetően is kristálytiszta. Bár a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) éppúgy részese volt a megszorító politika érvényesítésének, mint a demokraták, büntetést csak a nacionalista retorikát hirtelen előtérbe helyező balliberálisok mértek a Kelemen Hunor vezette pártra, a szavazók ismét megkegyelmeztek neki. A két magyarlakta megye voksolási hajlandósága ugyan kevéssel elmaradt az országos átlagtól, a szavazóurnákhoz járulók elsöprő többsége az RMDSZ jelöltjeire voksolt. A szövetség ugyanakkor ismét kudarcot vallott abban a városban, Marosvásárhelyen, ahol a legtöbb magyar él, igaz, immár kisebbségben. Ennél fájóbb veszteség Kelemen Hunoréknak a mintegy fele-fele arányban magyarok és románok lakta Szatmárnémeti elvesztése, itt két egymást követő mandátum után távozik az RMDSZ polgármestere. A két kis párt, az alig nyolc hónappal ezelőtt alakult Erdélyi Magyar Néppárt, illetve a Szász Jenő vezette polgári párt (MPP) gyakorlatilag ugyanazon a szűk szavazói rétegen osztozott, amelyet korábban az MPP tudhatott magáénak. A magyar–román diplomáciai perpatvarral fűszerezett kalandos kampány nyomán különösen kínos Szász Jenő sikertelen próbálkozása a székelyudvarhelyi polgármesteri szék visszaszerzéséért, a szavazók döntése joggal készteti kárörvendésre az RMDSZ vezetését, s egyben az egész román politikai elitet.

A mostani részsikerek és az erőtlen ellenfelek földbe döngölése ugyanakkor édeskevés lesz a Fidesz iránti gyűlöletet politikai hitvallássá emelő RMDSZ-nek ahhoz, hogy az őszi parlamenti megméretés után is győztesnek kiáltsa ki magát. Csak a nagy többségben magyarlakta választói körzetekben lehet sikeres a kizárólag egyéni körzetekre épülő rendszerben, ráadásul valamelyik kis magyar párt karizmatikus jelöltje akár el is nyerhet egy-két mandátumot Kelemenéktől a Székelyföldön. Mindez feltételezés csupán, karizmáról ugyanis szó nincs a szemben álló táborokban. Nem véletlen, hogy a legnagyobb problémára, a fiatalok politikai érdektelenségére a mostani verseny sem hozott gyógyírt Erdélyben. A román balliberális szövetség nagy valószínűséggel kétharmados parlamenti többséget szerez ősszel, a meggyengülő magyar képviseletnek pedig epizódszerep jut ellenzékben vagy a kormány közelében. Pozíciókból igen, feladatból viszont nem lesz hiány Erdélyben.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.