Bebetonozva

Körmendy Zsuzsanna

Körmendy Zsuzsanna

2016. február 19., péntek 00:01

Gál Roland fideszes képviselő már nem fideszes képviselő. Ennek csak örülni lehet, hiszen egy gyilkosság gyanúsítottjáról van szó. Botrányos viszont, hogy a dunaújvárosi közgyűlés úgy döntött, Gál Rolandot nem hívják vissza pozícióiból. Ami nem kevesebbet jelent, mint hogy jelenleg Dunaújvárosnak egy gyilkossággal megalapozottan gyanúsított férfi a közbiztonsági tanácsnoka, aki amúgy előzetes letartóztatásban van. Abszurdum? Az. De úgy látszik, nem mindenkinek.

Ismeretes, a rendőrség egy bejelentés nyomán januárban ismét nyomozni kezdett a 2013 májusában eltűnt dunaföldvári vállalkozó ügyében, és egy dunaújvárosi telken több köbméter építési törmelék és beton alatt megtalálták a holttestet. Ma már a szemünk se rebben, ha jogtalan haszonszerzéssel, hivatali befolyással való visszaéléssel vagy más bűncselekménnyel kapcsolatba hozható politikusról hallunk. De csekély négyezer éve a gyilkosság az egyéb bűnökhöz képest minőségileg más megítélés alá esik. Ha egy politikust gyilkossággal gyanúsítanak, vagy egy politikai pártról kiderül, hogy emberöléssel gyanúsított tagját fedezni próbálja, s nem határolódik el tőle azonnal, az a közbizalmat rendíti meg. Nemcsak az illető pártban, hanem az egész politikai osztályban.

Nem meglepő, hogy a kisebb pártok képviselői a gyilkossági ügy kirobbanásakor fürgén lecsaptak a kínálkozó politikai lehetőségre, hiszen egy testületi önfeloszlatás utáni időközi választáson sor kerülhet új megméretésre. De valószínű, hogy ezen túlmenően az erkölcsi felháborodás is motiválta a jobbikos Pintér Tamást, amikor javasolta a közgyűlés feloszlatását. Viszont arra, hogy a fideszes többség nemcsak ezt a javaslatát szavazta le, hanem 9:5 arányban azt is, hogy Gál Rolandot visszahívják – vagy legalább felfüggesszék – pozícióiból, semmilyen magyarázat és mentség nincsen. Hogyan maradhat közbiztonsági tanácsnok és bizottsági tag egy gyilkossággal gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő ember? Nincs indíttatásom azon élcelődni, hogy vajon milyen lehet a közbiztonság egy olyan városban, ahol az emberek védelméért, biztonságérzetéért felelős testület nem veti ki magából azt a tagját, akit a legfőbb bűn elkövetésével gyanúsítanak.

Szép dolog a pragmatizmus, de nem mindig és nem mindenkor. A visszahívás – vagy a felfüggesztés – elmaradása súlyos erkölcsi következményekkel járó döntés volt. Cserna Gábor fideszes polgármester „a város érdekeire” hivatkozott, s a többségi leszavazást azzal indokolta, hogy a jobbikos javaslat „ésszerűtlen”. Pártja szempontjából valóban az, de a Jobbik vagy a PM szempontjából már korántsem. A fő kérdés azonban nem az, hogy X vagy Y párt szempontjai jelentik-e kis hazánkban az ésszerűséget a politika zavaros vizein, hanem az, hogy a nagy, komoly emberi kérdések ezekben a szánalmas csetepatékban elsikkadnak-e, vagy kidomborodnak? Másképpen fogalmazva: van-e párt – nem idehaza, hanem a földgolyóbison –, amelynek szempontjai fontosabbak az elemi tisztesség szempontjainál, az emberi együttélés alaptörvényeinek betartásánál? Felülírhatnak-e bármikor is pártszempontok erkölcsi követelményeket?

Tegyék félre demagóg érveiket a dunaújvárosi fideszesek, mert senki nem a betontörmelék alá rejtett vállalkozó halálát kéri számon tőlük. De azt igen, hogy miként viszonyulnak képviselőtársukhoz, egy ember feltételezett gyilkosához, akinek cinikus szavazattöbbséggel meghagyták tisztségeit, mintha azokba Gál Roland legalábbis – be lenne betonozva. Így az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított még közszereplő.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

És ebben igenis van politikai felelősségük.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.19.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.