Brüsszeli bazár

Stier Gábor

Stier Gábor

2016. március 9., szerda 00:01

Egy tapasztalatlan kezdő ne menjen a bazárba! Ezt még Tunéziában tapasztaltam meg, amikor a harmadik napon már negyed-ötödrészéért vásároltam, mint érkezésünk után. Mert vannak japán, amerikai, európai s azon belül is kelet-európai turistákra szabott árak. Így van ez az isztambuli bazárban is, ahol egy magyar olcsóbban tud vásárolni, mint egy német. Mert látják rajta, hogy meddig tud elmenni. Ez a mentalitás a lehető legdurvább formában érhető tetten az Európai Unióval folytatott török tárgyalási stratégián is. Mivel Ankara érzi a kényelmébe belefáradt Európa kiszolgáltatott helyzetét, folyamatosan és szemtelenül emeli a téteket.

Tegyük mindehhez hozzá, hogy teheti, mert az Európai Unió kétségbeesetten ragaszkodik a bazárhoz. Pénzből még futja, minden egyébnek viszont híján van. A migránsok áradatát szeretné mindenáron a határain kívül tartani, ráadásul mindennek tetejébe még a család sem ért egyet abban, hogy mennyit is fizessen ezért. Míg a meghatározó többség célja az, hogy sikerüljön szabályozott bevándorlássá alakítani az illegális migrációt, addig néhányan nem kívánnak több menekültet befogadni, és vannak olyan országok, köztük Magyarország, amelyek egyáltalán nem kérnek belőlük. Aligha lehet csodálkozni, hogy mindezek láttán Törökországnak megnőtt az étvágya. Az már a mi szerencsénk, hogy magabiztosságába beleszédülve túljátszotta a szerepét, így remélhetőleg még a legnaivabb vevők is rájöttek a trükkre.

Más kérdés, hogy kifarolni ebből a helyzetből már nem nagyon lehet, ahhoz erősebbnek kellene lenni, az ár azonban egyáltalán nem mindegy. Itt nem is elsősorban arról a plusz hárommilliárd euróról van szó. Ha valamit, akkor ezt az EU kibírja. Az azonban már finoman szólva is kínos, hogy Davutoglu kormányfő már a vízummentességről, az uniós tagságról beszélhet, miközben az európai értékekre oly érzékeny Merkel nagyokat nyelve hallgat, a helyzetet kimondottan élvező populisták pedig halkan kuncognak, otthon pedig fennhangon hirdetik, hogy megvédték Európát. Ám miközben a hónapok óta tartó kudarcsorozatból senki sem kért, a mégoly apró sikerből Matteo Renzitől Robert Ficón át Orbán Viktorig mindenki ki akarja venni a részét. Olyannyira, hogy az egyórás népszerűség, a tábor szédítése érdekében a csúsztatástól sem riadnak vissza, ebben partnere a mélyrepülésében meglepetésekre már aligha képes közszolgálati média is.

Pedig nem kellene ilyen olcsó sikerekre törni akkor, amikor már a német média is elismeri, hogy Orbán Viktornak igaza volt a határ lezárásakor. Jobb híján Ausztriától Szlovénián át Macedóniáig követik a bezárkózás politikáját. Már csak azért is, mert éppúgy meg akarnak felelni a „keleti áradattól” megrettent választóiknak, mint a magyar miniszterelnök, akinek a „közmédiában jól elhelyezett vétóját” Bukaresttől Berlinig igenelték a kommentelők, külön megköszönte az osztrák szélsőjobb vezére, Heinz-Christian Strache is. „Erdogan szultánról” értekezve az „osztrák nép hangja” csak azt felejtette el, hogy Orbánnak semmi problémája sincs a török államfővel, és 75 millió muszlimmal együtt akár még Ankara uniós tagságát is elfogadná, ha a párt népszerűsége ezt kívánja. Mint ahogy Merkel kancellár is szemet huny a török jogsértések felett, ha közelednek a tartományi választások.

S hogy közben mi lesz Európával? Hála az égnek, minden bajával együtt is a kontinenst felforgató válság a megoldás felé halad. Ha az unió nehézségi ereje és a demokrácia sajátosan bonyolult eljárásai közepette lassan is, de fel-felvillan a fény az alagút végén. A kapuk záródnak, ha be nem is zárulnak. Most már csak az a kérdés, mi lesz ennek az ára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.09.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.