Cinquecento? Ibiza!

Körmendy Zsuzsanna

Körmendy Zsuzsanna

2016. február 10., szerda 00:01, frissítve: szerda 15:53

Rossz volt a szervezés. Nem a Szerb utca 9.-be kellett volna vinni a Szépművészeti Múzeum háromszázmillió forintot érő reneszánsz kori festményeit (ahol Habony Árpád exanyósa az egyik lakás bérlője), hanem Habony Árpádot kellett volna beköltöztetni a Szépművészeti Múzeumba. Kisebb lett volna a kockázat.

Nem kételkedem abban sem, hogy állagmegóvásáért is azonnal és feltételek szabása nélkül is felelősséget vállalt volna a múzeum. Ezer százalék, hogy a meghatározhatatlan státusú kulcsember remekül érezte volna magát a raktárban. Szépérzékét naponta kielégíthette volna, egyre újabb és újabb esztétikai ingerekben fürödhetett volna, egy idő múlva már a vacsoráját is úgy kérte volna: Cinquecento, Quattrocento, Ibiza! Csak sétálgatott volna a Szépművészeti Múzeum harminc-, negyvenmillióra értékelt festményei között, és lelki szemei előtt már egy új magyar tévésorozat enteriőrje rajzolódott volna ki.

Tudvalévő, hogy minden nagy múzeum raktáron tart nagy értékű festményeket, szobrokat, és a természetes működéséhez tartozik azok kikölcsönzése hazai vagy külföldi kiállítások számára. Budapesten egy Chagall-, egy Monet- vagy egy Klimt-kiállítás elképzelhetetlen azoknak a külföldi múzeumoknak az együttműködése nélkül, ahol az illető festőtől a legtöbb képet vagy a legfontosabbakat (a kettő néha nem esik egybe) tárolják – ugyanígy hozzánk is fordulhatnak külföldi kiállításrendezők nálunk lévő híres műtárgyak kikölcsönzése céljából.

Nálunk a nagy közgyűjtemények 2013-tól elvileg magánszemélyeknek is kölcsönözhetnek festményeket, amely rendelet ellen voltak szakmai kifogások, de azért életbe lépett. Mindenesetre a Brand Lab Tanácsadó Kft. – amelynek korábbi gazdája Habony Árpád húga volt, jelenleg Jáksó László és Halkó Gabriella a tulajdonosok – minden további nélkül, nem sokkal a rendelet életbelépése után kapott tíz, raktáron lévő reneszánsz és barokk festményt a Szépművészeti Múzeumtól. Persze nem ingyen, csak majdnem ingyen: havi tizenötezerért képenként.

Egy fűnyírót nem tudok kölcsönözni három napra ennyiért, tehát ez a havi tizenötezer a bolondnak is megéri. Persze nem tudom, hogy ha bekopognék a Szépművészeti Múzeum irodájának ajtaján, annak biztos tudatában, hogy a zsebemben lévő ötvenezer forintra március végéig biztosan nem lesz szükségem, és elmondanám nekik, hogy szeretnék a nappalimba három reneszánsz vagy barokk festményt, nem baj, ha nem Tiziano, jó lesz egy Francesco Simonini is, vajon nekem mit válaszolnának. Gyanítom, nem az exanyósom felől érdeklődnének, sőt ha megpróbálnám nekik ecsetelni, hogy illusztris vendéget várok, és nem mindegy, hogy egy Maffeo de Verona lóg-e a falon a pianínó mögött, vagy a pókháló, azt hiszem, egyik közelebbi hozzátartozómat emlegetnék.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A furcsa képkölcsönzés részleteiről érdeklődő internetes orgánum (Átlátszó) pert indított a Szépművészeti ellen, mert nem árulta el, hogy hol voltak három hónapig a 300 milliót érő, közvagyonnak számító festmények. A Kúria állásfoglalása nyomán végül is nyert az Átlátszó, és a múzeumot kötelezték a cím kiadására. Így tudta meg az ország, hogy a képek a Szerb utca 9.-ben voltak.

Ha nem olyan országban élnénk, ahol bármi megtörténhet – bizonyos emberekkel ezer földi jó, másokkal ugyanannyi pokoli rossz –, akkor talán érdemes lenne meggondolni, hogy nagy értékű műtárgyakat magánszemélyek is kikölcsönözhessenek. De ma ésszerűbbnek látszik leszögezni, és kitartani amellett, hogy ami közvagyon, az ne lehessen bárkié. Három hónapra se.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.10.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.