Dilemmák földügyben

Tóth László Levente

2016. január 23., szombat 00:01

Nagy kérdés, megpróbál-e tenni valamit a kormány azért, hogy a földliciten nyertes külföldiek ne jussanak birtokon belülre. Hiszen emlékezhetünk rá, 2010 márciusában, tehát még a Fidesz másodszori kormányra kerülése előtt maga Orbán Viktor ígérte meg a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége nagygyűlésén, hogy a magyar föld magyar tulajdonban marad, történjék bármi is. – Szeretném önöket megnyugtatni, hogy a magyar föld jövője nem függ a Brüsszelben esedékes döntéstől. Ez csak és kizárólag tőlünk függ. És elmondhatom önöknek, biztosak lehetnek abban, hogy amíg a Fidesz kormányon lesz, és abban az én munkám is ott lesz, addig Magyarországon külföldiek – akármit döntenek Brüsszelben – itt soha termőföldet nem fognak vásárolni – szó szerint ezt mondta.

Ehhez képest az a helyzet, hogy a mostani földárveréseken a több mint 300 ezer meghirdetett hektárból legfeljebb 2000-re eredményesen licitáltak uniós vagy kettős állampolgárok is. Igaz, még kéttucatnyian sincsenek, ráadásul nemcsak papíron földművesek, hanem jórészt régóta közük van a gazdálkodáshoz. Ettől azonban még tény marad, hogy a miniszterelnök ígérete és a valóság között eltérés mutatkozik.
Ezt az eltérést a kormány korrigálhatja, de megpróbálhatja azt is, hogy csendben elfeledkezik róla. Mindkét megoldásra utalnak jelek.

A kormányfő a sikeres licitek nyilvánosságra kerülésekor azt emelte ki, hogy egy külföldit se jegyeztek még be a földhivatali nyilvántartásba, úgyhogy győztes licit ide vagy oda, földvásárlásról egyelőre nem beszélhetünk. És valóban, meghiúsulhat például a vásárlás olyan módon, hogy egy földszomszéd érvényesíti elővásárlási jogát – történt is ilyen néhány esetben, igaz, ott nem külföldiek voltak a nyertesek –, de paradox módon maga a licitet kiíró állam is megteheti ezt. Persze utóbbi eljárás nyilván nem lenne túl elegáns, ám kétségkívül törvényes.

Mindezen spekulációkkal szemben ugyanakkor a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a legutóbbi kormányinfón már kész tényként jelentette ki, hogy a liciten nyertes külföldi állampolgárok hozzájuthatnak a földterülethez, Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig – mintegy lezárva az ügyet – közölte, hogy több mint 10 ezer gazda jutott már földhöz, hozzájuk képest a külföldiek aránya elenyésző, és jelentős részük kettős állampolgár vagy olyan, akár évtizedek óta Magyarországon élő ember, akit „nyugodtan számíthatunk magyarnak”. (Nyilván közéjük kell érteni azt az itt élő holland férfit is, aki a sertéstenyésztés mellett a külgazdasági és külügyminiszter nevével fémjelzett futsalcsapat szponzorálásával is foglalkozik.)

Akár így lesz, akár úgy, a kérdést övező viszonylagos nyugalom és érdektelenség – nemigen láttuk manapság traktorok tömegét a fővárosban, és az ellenzék sem képes meglovagolni a témát – azt mutatja, hogy különösebb politikai kockázatot egyik megoldással sem kell vállalnia a kormánynak. Ám van itt valami, ami még okozhat botrányos helyzeteket. A régi paraszti bölcsesség szerint földet csak akkor szabad eladni, ha az árából újabb – jobb helyen lévő vagy jobb minőségű – földet veszünk. Az Alkotmánybíróság tavaly év végi döntése erre kötelezi a magyar államot is, kérdés, hol talál magának egyáltalán eladót, és ha talál, a mostani liciten kialakultakhoz képest milyen áron vásárolhat majd – gyakorlatilag vissza. Ha a különbség jelentős lesz, vagy a kormány meg sem próbálja teljesíteni az alkotmánybírák előírását, abból feltehetően akkora botrány kerekedik majd, amelyhez mérve a hazai földtulajdonosok állampolgársága valóban csak huszadrangú kérdés.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.23.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.