Eleonóra báránybőrben

Magyar Nemzet

2012. július 16., hétfő 00:01, frissítve: hétfő 09:55

Ártatlannak vallotta magát Szalainé Szilágyi Eleonóra a Hagyó-per legutóbbi tárgyalási napján. A BKV volt humánpolitikai igazgatója a ma született bárány ártatlanságával igyekezett elmagyarázni bírájának, miért nem csalás az, ha valaki úgy vonul nyugdíjba, hogy felnyal csaknem 70 milliót végkielégítésként, plusz cirka 16 milliót egyéb jutalom címén, avagy a hallgatásért cserébe.

Eleonóra asszony azt állítja: neki járt az a pénz. A bíróság majd eldönti, hogy tényleg járt-e neki a busás apanázs. Szilágyi Eleonóra úgy ment nyugdíjba, hogy közben minden maradt a régiben, vagyis továbbra is ő maradt 1,2 milliós havi fizetésért a BKV humánpolitikai igazgatója, és még havi 260 ezer forintos nyugdíjat is kapott. Mert Eleonóra asszony tudása, szakismerete nélkül elképzelhetetlen lett volna a személyzeti politika a cégnél.

Eleonóra asszonynak van önérzete. A tárgyaláson nehezményezte, hogy azt mondják rá, százmilliós végkielégítést kapott, pedig ez így nem igaz, Ő mindössze 54 milliót kapott kézhez, a többit elvitte az adó. Ja, hogy csak 54 millió volt a juss nettóban? Akkor mindjárt más a leányzó fekvése. Hiszen az semmi! Csak zsebpénz az unokák Túró Rudijára! Főleg, ha még titoktartást is kellett fogadni érte cserébe! Ha még a fodrásznál se játszhatja el a jól értesültet a nokiás dobozok rejtelmeiről, a tanácsadói megbízásokról, azért valakinek fizetnie kell. Tényleg nehéz lehet hallgatni akkor, amikor egy asszonytárs arra panaszkodik a fodrásznál, hogy már megint kimaradt egy buszjárat. Mert ha valaki, hát az ilyen szituációkban bizonyára hallgatag Eleonóra asszony tudja: vagy a busz jár pontosan a vonalon, vagy a végkielégítések nagyvonalúak a BKV-nál.

Most, hogy az apanázs miatt lebukott Eleonóra asszony megütötte a bokáját, a BKV menedzserszerződéseivel kapcsolatban látványosan megtagadta a vallomást, ám a végkielégítési ügyben hajlandó volt vallomást tenni. Igyekezett a felelősséget magáról a főnökeire hárítani. Azzal mentegette a saját végkielégítését: a cégnél bevett gyakorlat volt, hogy közös megegyezéssel távoztak úgy nyugdíjba emberek, hogy fölvették a kölcsönösen kialkudott járandóságot, majd a nyugdíjuk mellett tovább dolgoztak. Ő legalább 25 ilyen esetet ismer. A volt személyzetis ma sem érti, miért vált pokollá az élete három évvel ezelőtt, nem érti, miért került a lapok címlapjára. Mint ahogy azt sem, hogy miért csak ő ül a vádlottak padján, amikor mások is annyit vagy még többet kaptak a BKV-nál az előző években, mint ő.

Nos, ezt mi sem értjük. Talán azért, mert Eleonóra asszony volt a személyzeti igazgató, a felelős vezető, akinek talán az lett volna a feladata, hogy megakadályozza az ilyen, övéhez hasonló, törvénysértő, a BKV belső szabályaiba is ütköző helyzetek létrejöttét.

A volt személyzeti igazgató ma is úgy gondolja, hogy az az 54 millió jogosan járt neki, felolvasott vallomása szerint 1972-től egyetlen munkahelye volt a BKV. Szilágyi Eleonóra 37 évig dolgozott a BKV-nál, 2003-ban érte el karrierje csúcsát, ekkor nevezték ki humánpolitikai igazgatónak. Az utóbbi évtizedben is igazgatók jöttek-mentek, szakmai vagy éppen politikai okokból adogatták egymásnak a páncélszekrény kulcsát, a vállalati autót is gyakorta lecserélték, csak a személyzeti igazgatóhoz ragaszkodott mindegyikük. Eleonóra asszony szépen komótosan lépegetve a ranglétrán, pótolhatatlan bútordarabbá vált a pártállami diktatúrában megkövült vállalati struktúrában. És karrierje vége felé hangyaszorgalommal hordta haza százszámra azokat az inkriminált munkaszerződéseket, amelyeket aztán lefoglalt nála a rendőrség, és amelyek megpecsételték a sorsát.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Eleonóra asszony báránybőrbe bújtatott kézzel mutatott rá a fő bűnösökre, de a lába…

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.