Fura pletyka kapott szárnyra a Kossuth téri fa érkeztekor

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2011. december 6., kedd 19:52

Angyalszárnyas erdőhorváti gyermekek kísérték a Kossuth térig a zempléni faluból érkezett, 18 méteres fenyőfát, ami vízkeresztig Magyarország karácsonyfája lesz. Aztán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium feldaraboltatja majd, s fűtőanyag lesz a bő háromtonnányi lucból. A tárca reagált az MNO ama érdeklődésére, hogy valóban a Parlament tetején egykor éktelenkedő vörös csillag-e a fa talpa.

Érdekes információ kapott angyalszárnyakra a Kossuth téren kedd délután, mégpedig az, hogy az Alkotmány utca felől érkező gigantikus fenyőfát este az Országház tetején egykor éktelenkedő vörös csillagba fogják beledöfni, tehát az lesz a talapzata. Egy kevés időbe beletellett, míg ennek az értesülésnek utánajártunk, mert hát gyanús volt a zöldre pingált, de eredetileg biztosan más színű tárgy mérete és formája.


Közben magára az eseményre is figyelni kellett, hiszen megjött a „TÚLMÉRET” feliratú kamion az elképesztő méretű fenyővel Erdőhorvátiból. A lenyűgöző fa az ország karácsonyfája lesz csütörtöktől, amikor már teljes pompájában állni fog, addig is ámuljunk a számokon: 18 méter magasra nőtt, 3 tonnát nyom és 500 díszt (ebből 200 kézzel festettet) „alsó hangon” elhelyez rajta a négy alpinista és a hatfős díszítőcsapat. Magyarország karácsonyfáját tavaly is a zempléni falucska küldte a Kossuth térre, az idei lucfenyő ráadásul tavalyig ugyanazt a „munkát” végezte, mint amit a Belvárosban, de mivel a településnek már túl nagy volt ahhoz, hogy ott teljes pompájában köszöntse a kis Jézus születését (vagyis túlnőtte magát ahhoz, hogy a falubeliek díszítsék fel), így kettős pesti misszióba küldték – vízkereszt (január 6.) után fűtőanyaggá válik rászoruló családok számára. A fa kivágásában Erdőhorvátiban mintegy 10-15 ember segédkezett, utána speciális szállítóautón érkezett Budapestre.A fa fő dísze egy 80 centis, mézeskalácsra hajazó magyar címer lesz, a karácsonyfán pedig 240 méter hosszan futnak a fényfüzérek, a boa pedig 300 méter hosszú.


És akkor jöjjön az a bizonyos csillag. Kupper András (ma XI. kerületi alpolgármester) lehet a pletyka forrása, miszerint a Parlament tetejére évtizedeken keresztül rátelepedő vörös csillag szolgál Magyarország karácsonyfájának talapzatául. Vélhetően ennek a történetnek a felelevenítése volt, ami kedd délután a Kossuth téren történt, ezért kérdezősködésbe kezdtünk a szervezők között, végül a faállítást megszervező közigazgatási tárca egyik munkatársa szolgált megnyugtatónak tűnő tájékoztatással: – Ez nem igaz. Kétszer vették le a Parlament tetejéről, a második ebből 1990-ben történt, utána darabjaira fűrészelték szét.

Nem vicc, de a karácsonyfa tetejére szintén egy csillagot fognak feltenni a kétnapos díszítőmunka során.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.