Görögtűz

Magyar Nemzet

2012. május 9., szerda 00:01, frissítve: szerda 11:31

Egy alaptételt érdemes már a legelején leszögezni: nem "a lusta", "mediterrán életvitelű", "sziesztázó" görögök vitték csődbe országukat, hanem a demokrácia játékszabályai szerint egymást váltogató adathamisító kormányaik. Ehhez pedig gyorsan tegyük hozzá, hogy Nyugat-Európa éveken át nagyvonalúan elnézte az athéni vezetők ügyeskedését, így minimum álszent hozzáállás volt derült égből villámcsapásként reagálni Görögország összeomlására.

Miután megtörtént a baj, villámgyorsan érkezett a megalázó berlini recept. Megszorítani, megszorítani, megszorítani – harsogta a hitelezők hada, s e jó tanácsot éppen azoknak a politikai erőknek kellett odahaza hitelesen végrehajtaniuk, akik minden hitelességüket elvesztették az utóbbi évtizedben. A görögök nemcsak azért lázadtak fel előbb az utcán, majd a szavazóurnáknál, mert igazságtalannak, s eredménytelennek tartották a hazájuk határain kívülről ajánlott gyógyírt, hanem mert azok, akik mindezt most hirtelen szolgai módon Athénban végrehajtották volna, tökéletesen hiteltelenek a szemükben.

Józan ésszel gondolkodva, egy szabad választáson nem dönthettek másként a görög szavazók. Az már egy egészen más kérdés, hogy a hiteltelenekké váltakon kívül gyakorlatilag csak politikai hulladék maradt alternatívaként. Így kerülhettek most a világ híradóiba olyan figurák, mint a neonáci Arany Hajnal vezére, aki immár az athéni parlamentből üvöltözve riaszthatja el a görög tengerparti nyaralástól még azt a német turistát is, aki a válság idején nagyszerűen spóroló hazájának határát átlépve a kocsmán és a vécén kívül kizárólag az árlapra kíváncsi külföldi kirándulásai során. Miután a szélsőbaloldaliak és szélsőjobboldaliak koalíciója nehezen elképzelhető, a megszorításokat sürgető hiteltelenek pedig kevesen vannak Angela Merkel vágyának teljesítéséhez, marad az óriási, üvöltő kérdés: mi lesz veled, Görögország? Annyit tudunk, hogy Athén pénze a nemzetközi hitelezők további támogatása nélkül július végéig tart ki. Ebbe a rövid időszakba már alig fér bele egy újabb előre hozott választás, amely egyébként vélhetően tovább gyengítené a két nagy pártot.

A kialakult helyzet senkinek sem jelenthetett meglepetést. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai a már a jelenlegi, második görög pénzügyi segélyprogram elfogadása után úgy vélekedtek, jóllehet a görög mentőcsomaggal az euróövezet nyerhet egy kis időt, a program azonban irreális gazdasági feltételezésekre épül, és várhatóan sikertelen lesz. A jól értesült londoni elemzők arra számítanak, hogy a segélyprogram valószínűleg néhány hónap alatt összeomlik, és Görögország még az idén elhagyja az euróövezetet. Hogy mi van akkor, ha ez utóbbi megtörténik, valószínűleg csak közvetlenül a lépés előtt vagy után fogjuk megtudni, hiszen addig az uniót ellentmondást nem tűrően irányító, s az eurót jól megfontolt gazdasági érdekből bálványozó Berlin a szörnyű következményeket hangoztató pánikkeltésben érdekelt.

S ha már a francia választók úgy döntöttek, hogy elküldik Merkel mellől az örök egyetértő Nicolas Sarkozyt, akkor az Elysée-palota új lakója most gyorsan megmutathatja, mennyire jó válságkezelő. Francois Hollande látványos görögtűz kíséretében vonulhat be Európa grandiózus, de egyre kopottabb futballstadionjába, s középcsatárként veheti ki a részét az euró, közvetve pedig az egész unió jövőjéért zajló mérkőzésen. Most mindenki azt lesi, a németek mezét húzza-e magára az új fiú, vagy saját szereléssel érkezik.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.