Házi áldás

Magyar Nemzet

2012. szeptember 22., szombat 00:01, frissítve: vasárnap 10:22

Némileg odébb vagyunk még a választásoktól, de az átváltozóban lévő voksolási rendszer, az előzetes feliratkozás mint mumus, sok babgulyással megtömött gyomrot tart vissza az urnák előtti megjelenéstől, dologra serkentve ezzel a Magyar Szocialista Pártot.

Már meg is írták és ki is szivárogtatták titkos stratégiájukat, ami a Hit, remény, szeretet nevű házi áldás, bocsánat, tévedtem… Szóval, ami a Hit, remény, erő nevet viseli, és pragmatikus tanácsok gyűjteménye Orbán Viktor leváltásához. Ahhoz képest, hogy az MSZP még alig jutott túl a „több pénzt az emberek zsebébe” frappáns és hiperrealista forgatókönyvén, ez a stratégia is nagyjából a pénz körül forog, csak finomabban, kellő kisemberpártisággal és kellő multik elleni szkepszissel ízesítve. Megdúsítva mindezt Horn Gyula népének elképzelt vagy valós vágyaival, illetve könnyedén emészthető üzenetekkel. Igaz, már ő sem ment sokra a makrogazdasági mutatók dicsértével a televízióban, az emberek azt kérték számon, amit fizetésnapon a borítékban találtak, meg amit a borítékon kívül elvettek tőlük.

Ezért az MSZP most nem a nagy távlati célokat részesíti előnyben, hanem lemegy egészen virtuális kutyába: az energiaárak, a rezsiköltségek, a minimálbérek, az egészségmegőrzés. Egészen a sokszor kigúnyolt söralátétig, amire nem az adó, hanem a családi kereset növekedése, a minimálbér emelkedése kerülhet rá. Egy időre hasznosnak látszik felfüggeszteni a demokráciaféltést, az alkotmány, a jogállamiság különböző módozatú ostorozását, de járulékos – nem hajt közvetlen hasznot – tanácsként, ha lehet javasolni, a nagy tömegeket éppen úgy hidegen hagyja, rosszabb esetben idegesíti a nácizás és a fasisztázás is.

Az új jelszó nem az, hogy a Fidesz a választási rendszerrel bebetonozza magát, az új jelszó az, hogy a Fidesz már meg is bukott, csak az a kérdés, mi lesz utána? Megalakul mindjárt egy árnyékkormány, ami a Gyurcsány-kormányzás alatt árnyékállam címen kártékonynak címzett goromba lépés volt a legitim jogállamiság felszámolására. Most modern húzás a hatalomhoz vezető úton. Az erő megjelenítése rendkívüli fontosságú stratégiai cél – hangsúlyozza a dolgozat. Csak amikor Orbán Viktor az előző kormányzati ciklusban félig komolyan, félig ironikusan megjegyezte, hogy az erő velünk van, akkor a Csillagok háborújának ártalmatlan jelmondata hisztérikus látomásokba hajszolta bele az MSZP-t.

A dolgozat tanácsot ad arra nézvést, hogy a továbbiakban semmiféle fiskális megszorításról a párt ne beszéljen, sőt legyenek kiemelt csoportok és közösségek, mint például a nyugdíjasoké, akiknek mindenfajta előjoguk, kedvezményük változatlan marad. Hogy mindezt az MSZP hogyan és kivel fogja véghezvinni, az már újabb tanulmányok kérdése. Mesterházy Attila nagyon szeretne miniszterelnök lenni, javára szól, hogy Gyurcsány szakítása után egyben tartotta a pártot, és hátraléptette a közvélemény által végképp megutált arcokat. Hátránya, hogy nincs karaktere, beszédeiben hányaveti és nagyotmondásért sem megy a szomszédba. Komoly ellenfele Bajnai Gordon, végre nem lebegteti tovább, hogy a John Hopkinsot erősíti a libaipar fellendítésének tapasztalataival vagy nekiáll itthon csapatot építeni.

Nagy választék nincsen, az MSZP mindent elkövet, hogy a Jobbikot lenyomja, magát téve meg egyes számú riválissá, az LMP meg, ha nem magához hasonló csoportokkal áll össze, akkor elnyeli őt az MSZP összes másságával együtt. Persze, csak ha a hit és az erő együtt állnak.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.