Hétmérföldes csizma

Pion István

Pion István

2016. január 4., hétfő 00:01

Merjünk nagyok lenni, merjünk nagyot álmodni – mondotta volt Széchenyi István. Neki ez sikerült is, kevesen vitatkoznának állandó, szinte már-már eposzi jelzőjén: „a legnagyobb magyar”. Merjünk nagyok lenni – tette volt kampányszlogenné a Fidesz. Mindezt most kevésbé politikai, mint inkább kulturális okokból idézem ide, de mégis: elmélkedjünk egy kicsit a kettőről együtt, vagyis a kultúrpolitikáról, és inkább annak is arról a részéről, amely a kormányon múlik, s amelyről tulajdonképpen elég egyértelmű és világos képet kaphatunk, ha kicsit visszanézünk az elmúlt évre, sőt egy kicsit tovább is.

Nos, nem nagy ügy megállapítani, hogy a Fidesz-kormány kultúrpolitikája hosszú évek óta változatlan, ez volt igaz 2015-re is. Központi eleme az első Orbán-kormány megalakulása óta ugyanaz, nem győzöm elégszer ismételni: merjünk nagyok lenni. Egy-két emlékeztető a nagyság mibenlétére: Liget Budapest Projekt, Várkert bazár, Magyar Művészeti Akadémia. Ezekkel és sok-sok hasonló, természetesen nagy nekibuzdulással kapcsolatban találnak egy összefoglalót mai számunk 9. oldalán, de korábbról is említhetünk néhány példát: a Millenárist, a Nemzeti Színházat vagy a Müpát.

Szóval merjünk hatalmas látványberuházásokat vezényelni, merjünk mamutszervezeteket létrehozni, merjünk hétmérföldes csizmával elindulni az előttünk álló úton. Na de milyen út áll előttünk? Ha ugyanezt a logikát folytatjuk, akkor egyértelműen nagy, amelyet igyekszünk még nagyobb lépésekkel megtenni. Azonban, hívnám fel olvasóink figyelmét, bátorság kell a kicsiséghez is, ahogy ahhoz is, hogy belássuk, miközben ilyen hatalmasakat álmodunk, aközben konkrétan átlépünk a kicsiken, azokon, akik meghatározzák nem csupán Magyarország kultúráját, de annak egészét is: az embereken. A kicsiség tehát ebből a kulturális filozófiának korántsem nevezhető megalomániából nagyon is hiányzik.

Persze akadnak ellenpéldák, mint a könnyűzenére szánt Cseh Tamás-program, vagy a népzenére szánt Halmos Béla-program. De a habok közül rögtön felveti a fejét a kapitális harcsa, ami éppen bekebelezi a kis keszeget: 2015-ben a Magyar Művészeti Akadémia elfoglalta a Nemzeti Kulturális Alap egyharmadát, az egész magyar művészeti élet tiltakozása ellenére. Mindezt a kultúráért felelős államtitkár, Hoppál Péter még megfejelte némi cinizmussal is, ugyanis meghívta a szervezeteket egyeztetésre, de közölte, hogy az egyeztetés után sem fognak változtatni semmin. Nem is tették, a lex Fekete néven emlegetett NKA-törvény módosítása úgy ment át az Országgyűlésen, mint tavaszi bikailletlenség a legelőn.

De még maguk a nagyságok sem lehetnek mindig hatalmasak. A 2011-ben elhunyt Makovecz Imre születésének 80. évfordulóján idén 5,5 milliárd forintot, 2017-től 2020-ig pedig évente 1,4 milliárdot költenének az életmű gondozására. Makovecz tehát hatalmas. Bartók Béla születésének idén van a 135. évfordulója, és ma, 2016 negyedik napján még mindig nem tudjuk: lesz-e Bartók-emlékév vagy sem. Bartók bizonyára túl kicsi nagyság.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

És akkor rögtön tegyük hozzá azt is, hogy 18 milliárd forintot kapnak a 2016-os költségvetésből a települési önkormányzatok az általuk fenntartott előadó-művészeti szervezetek támogatására, megyei hatókörű városi múzeumok, megyei könyvtárak, valamint a települési önkormányzatok muzeális intézményi feladataira. Milyen nagy szám a 18 milliárd, ugye? Ha önök is mernek nagyok lenni, akkor osszanak, szorozzanak, és végül nézzenek szembe vele, egy főre osztva 1800 forintból milyen nagyra is lehet nőni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.04.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.