Karneváli vagyonbevallások

Körmendy Zsuzsanna

Körmendy Zsuzsanna

2016. február 2., kedd 00:01, frissítve: csütörtök 11:26

Egybeesik a karneváli időszak kezdetével az országgyűlési képviselők, kormánytagok vagyonnyilatkozatának leadási határideje. Karnevál a maga módján a vagyonbevallás is, a képviselők maszk helyett egy kézzel telerótt papírt tesznek arcuk elé. Nagyjából azt írnak rá, amit akarnak, csak olyan apróságokra kell vigyázniuk (nem mindig sikerül), hogy a korábban megadott lakásméretek négyzetméterszámban lehetőleg ne térjenek el a frissen megadottól. Mától bárki kikeresheti a parlament honlapján az általa legkedveltebb vagy leginkább utált politikus nevét, és néhány kattintással megnézheti, milyen az illető vagyoni helyzete. Pontosabban hogy az illető mit írt be. A vagyonnyilatkozat ugyanis kötelezően kitöltendő, de mindenki azt ír be, amit akar, nem tudhatjuk, nem is ellenőrizhetjük a tények és az elhallgatások elegyét, a politikusok valós anyagi helyzetére csak következtetni lehet. Vannak, akik kirakatba tolt adatokkal úgy vélik, kitöltési hajlandóságuk a szórakoztatóipar része: az a képviselő, aki a hétezer forintos vízforralóját beírta mint fontos vagyongyarapodási tényezőt, nyilván szeret viccet csinálni abból, amit úgy nevezünk: demokrácia, nyitottság, ellenőrizhetőség. Aki akarja, beírhatja családtagjának gyarapodását, ilyenkor derül ki kiskorú gyermekekről és agg szülőkről, hogy puritán egyenes ági politikusrokonuk ez idáig mekkora önmérsékletet tanúsított, midőn nem vásárolt a nevükre egy-két öröklakást, szegények anélkül szűkölködtek.

Mától tehát bárki utánanézhet, hogy az exminiszternek megvannak-e a porcelánjai, volt-e bárki, aki bevallást tett nagy értékű arany ékszerek vásárlásáról, ki csökkentette a tartozását, ki vett házat, telket, új autót. Vegyünk egy konkrét példát, a bulvár úgyis kedveli őt, ő is a bulvárt: Rogán Antalról a vagyonbevallása alapján annyit tudunk meg, hogy van egy 185 négyzetméteres lakása meg egy teremgarázsa tárolóval, egy nyaralója telekkel Balatonlellén, de azt már örökölte. Továbbá nevén van Szakonyfalun két belterületi lakóház és udvar, és erdőségek egész sora a jelzett falu határában, de azokat is örökölte. Audiját bérli, kocsija nincs, vásárolt évekkel ezelőtt két festményt, az egyik Iványi-Grünwald, de ez csak jó ízlését dicséri, megtakarítása pedig alig több, mint egy spórolós nyugdíjasé: mindösszesen ötszázhétezer forint. Sőt tartozásokkal viaskodik, huszonnyolcmilliós banki adóssága mellett tizenötmillióval magánszemélynek, talán gyerekkori barátjának tartozik, hogyan is tudná visszaadni, az alig több mint egymilliós miniszteri fizetés hideg vízre sem elég. Viszont juttatásai közt bevallotta, hogy kapott egy telefonkártyát is, „törvény szerint megállapított értékben”. Mindez a parlament honlapján olvasható, más miniszterek – legalábbis a vagyonbevallási papírjaikon – még ennél is vékonypénzűbbek.

Vajon van-e értelme a vagyonbevallásoknak azon túl, hogy rajtuk szórakozni már nemzeti sport? Lehet-e bármiféle reális következtetést levonni belőlük az illető vagyongyarapodásának valós mértékére vonatkozóan? Adnak-e ehhez támpontot e nyilatkozatok? Demokráciánk működése és a politikusok vagyoni helyzete körülbelül annyira átlátható, amennyi a képviselői profilokból kirajzolódik egy hétezer forintos vízforraló gőzében. Szögezzük le: ép ésszel senki nem várhatja egy politikustól, hogy annyi legyen a jövedelme, mint egy gázszerelőé. De a vagyonbevallások a jelenlegi formájukban semmilyen célnak nem felelnek meg. A látszatok látszatát jelentik, üres gesztust: nesztek, tegyünk úgy, mintha.

Ne tegyünk úgy. Nem kell a maszkabál. Inkább dobjunk össze a tartozásokkal küszködő képviselőknek egy vízforralóra valót. Hogy gyarapodjanak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.02.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.