Ki vezeti a fővárost?

Lukács Csaba

Lukács Csaba

2016. január 9., szombat 00:01

Lapunk birtokába került az 1/2016-os főpolgármesteri utasítás, amelyben Tarlós István – a bizonytalanságok kiküszöbölése és a hivatali munkarend megszilárdítása érdekében – részletesen kifejti, hogy fővárosi képviselő (legyen az listán bejutott vagy kerületi polgármester) utasítást semmilyen formában nem adhat a Főpolgármesteri Hivatal dolgozóinak vagy a főváros alá tartozó egységek munkatársainak.

Nem kell ahhoz logikai zseninek lenni, hogy levonjuk a következtetést: az idei első főpolgármesteri utasítás azért született meg, mert a képviselők nemcsak a közgyűlésen szóltak bele (közvetve) a főváros munkájába, hanem Tarlós megkerülésével utasítgatták a hivatal dogozóit és a főváros alá tartozó egységek vezetőit különféle – minden bizonnyal politikai – feladatok végrehajtására. A Nol.hu híre szerint Tarlós tegnap azt mondta nekik, a Mahir hirdetőoszlopainak bontására sem ő adott utasítást – de azt nem árulta el, hogy akkor ki adta ki a parancsot. Ezek után nem túlzás feltenni a kérdést: ki vezeti Magyarország majd kétmilliós fővárosát?

Az is elgondolkodtató, hogy míg korábban Tarlós nyíltan beszélt a ciklus végén való visszavonulásáról, az utódkeresésről, tegnap váratlanul bejelentette: gondolkodik azon, hogy 2019-ben újra induljon a főpolgármesteri tisztségért. Talán nem véletlen, azt elfelejtette megmondani, a következő ciklusban függetlenként vagy újra a Fidesz színeiben képzeli el Budapest vezetését? A hirtelen gesztust én úgy értelmezem (gondolva a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozása kapcsán kialakult adok-kapokra is), hogy Tarlósnak elege lett a kormány részéről érkező szívatásból, s meglebegtette, őt még nem lehet leírni. A főváros kontra kormány szkandermérkőzés már-már az első Orbán-kormány idején történteket idézi, amikor a Fidesz a Demszky Gábor vezette fővárost próbálta büntetni, és részben emiatt is veszítette el a következő választásokat. Tarlós karakán politikus, aki nehezen viseli, ha szórakoznak vele, és a nyíltan politikai jellegű utasításokra is képes nemet mondani, ha azok ellenkeznek a józan ész diktálta lépésekkel.

Közben a budapesti utcákon zajlik az oszlopháború, és egy jogállamban nehezen elképzelhető, ami a Mahir Cityposter plakátjaival történik – ez még akkor is így van, ha e kérdésben a Magyar Nemzet elfogult, mert a cégnek ugyanaz a tulajdonosa, mint lapunknak. (Egyébként hétfőn kezdődik az a per a Mahir és a fővárosi önkormányzat között, amelyben arról dönt a bíróság, hogy jogszerűen mondta-e fel az önkormányzat októberben a magáncéggel 25 évre kötött szerződését. A főváros valamiért nem várta meg a jogerős döntést, elkezdte leszedni az oszlopokat.) A harc odáig durvult, hogy otthonról, családi vacsora mellől viszik kihallgatásra a hirdetőoszlopot védő biztonsági őröket. Legalább két ember immár a XXI. században is hitelesen mesélhet arról, milyen érzés, amikor „érted jön a nagy fekete autó”, akárcsak Pelikán Józsefért A tanú című filmben. A rendőrség buzgalma nem véletlen, miután Bakondi György miniszterelnöki szaktanácsadó karhatalmi segítséget ígért e „belbiztonsági kérdésben”.

Magánügy, de karácsonykor múlt egy éve, hogy jelentős mennyiségű készpénzt loptak el tőlem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren dolgozó rakodómunkások. Mivel pontosan dokumentálják, hogy egy járat csomagteréhez kik férnek hozzá, nem tűnt bonyolultnak a tettes megtalálása – ráadásul meg tudtam mondani a bankjegyek sorszámát is. A reptéri rendőrség a panaszomat felvette, de azóta néma csend.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egyszerű állampolgárként örülnék, ha rám is jutna annyi figyelem, mint egy hirdetőoszlopra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.09.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.