Kortalan bűnök

Magyar Nemzet

2012. július 23., hétfő 00:01

Kiemelni kívánom, hogy politikai síkon nincs fiatal- vagy idősebb korú vádlott. Vagyis nem lehet enyhébben ítélkezni fiatalkorúakkal szemben, mert fiatalok. Velük szemben a legdrákóibb szigorral kell eljárni – harsogta hajdan Mátsik György ügyész, halálbüntetést kérve két fiatalemberre, akik közül az egyik, Mansfeld Péter nemcsak az elkövetés, de még a büntetőper idején is fiatalkorú volt.

Mátsik ügyész úr szerint politikai ügyekben nem számít az életkor, de vajon gondolt-e arra, amikor mindezeket mondta, hogy az aljasságot, a jellemtelenséget olykor aggastyánokon is számon kérik? S vajon Mátsik úr szerint őket is oly szigorúan kell megítélni, mint a fiatalokat? Igaz, Mátsikot 1958-as tetteiért nem állítják bíróság elé, de a társadalom megvetése és lenézése ítélet nélkül is kijár neki, bár nem biztos, hogy különösebben a lelkére veszi. Háborgatni meg amúgy sem lehet szegény, tisztességtelenségben megőszült igazságügyi mozgalmárt, mert neki és a fajtájának természetesen jár a hatósági védelem. Nem szabad zaklatni őket, hadd élvezzék a békés öregkort.

A Mansfeld-ügy a Kádár-rendszer egyik legféltettebb titka volt. A 80-as évek közepén már csöpögtettek a nyilvánosságba igaz információkat is – persze csak lassan és óvatosan –, de a Mansfeld Péterrel történt gyalázat nagyon hosszú ideig tabutéma maradt. Mert volt ugyan jogi lehetőség fiatalkorúakra is halálbüntetés kiszabására, az „emberarcú szocializmusban” precedens nem volt, még a sztálini „nagyterror” idején is csak ritkán, s az ötvenes évektől kezdve azokkal sem nagyon dicsekedtek. Kádárék tudták, soha nem szabadulhatnak attól a vádtól, hogy kivárták Mansfeld nagykorúságát, s csak akkor végezték ki (11 nappal múlt 18 éves), így ünnepelve a Tanácsköztársaság 40. évfordulóját. Mansfeld tragédiáját igyekeztek minden eszközzel eltussolni, s még 1989 elején is hivatalos fórumok rágalomnak és legendának mondták, amely történetnek semmilyen valóságos alapja nincs.

Mátsik úr akkor már jó ideje nem a magyar igazságszolgáltatást gazdagította, mert 1969-től magára talált a hasznosítható szemét és hulladék között, mivel a MÉH osztályvezetője lett. 1989-ben beszállt az utazási bizniszbe, ami arra utal, hogy kevés SZDSZ-esnek volt ügyvédi irodája, ahol az obsitos népügyészek és vérbírák képzettségüknek és képességüknek megfelelő munkakört találhattak.

Politikailag nem korrekt még együtt említeni sem Csatáry László és Mátsik György esetét (bár lapunk szombati számában egy oldalra került a két ügy), ezért mi még véletlenül sem fedezünk fel semmiféle párhuzamot a kettő között. Viszont az utóbbi időkben sok szó esik az igazságszolgáltatás függetlenségéről, s ezért mérhetetlenül sajnálom, hogy nincs biztos tudomásom az akkori idők bíróinak (és ügyészeinek) nyugdíjkorhatáráról. Bár sejtésem szerint, akinek bírta a gyomra, az nyugodtan elítélkezgethetett 70 éves koráig, vagy azon is túl. Mátsik nyilván igazodni akart a hatalomhoz – nem egyszerűen politikai, hanem politikailag irányított és rendezett ügy volt, s derék ballib véleményformáló honfitársaink, kommunista bírósági alkalmazottak esetében, bármennyire bocsánatos bűnnek tartják is az efféle jellemtelenséget (náluk többnyire a családban marad), a politikai utasításokat végrehajtó bíróság semmilyen körülmények között nem tekinthető az igazságszolgáltatás részének. Vajon az ügyészségen eltöltött évek milyen súllyal estek latba Mátsik nyugdíjában?

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.