Kritikus tömeg

Lukács Csaba

Lukács Csaba

2016. január 7., csütörtök 00:01

Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak, tartja a mondás. Úgy tűnik, ez idén szilveszterkor nem sikerült több német és uniós nagyvárosban. Arab fiatalok verődtek csapatokba, és inzultáltak nőket Kölnben, Hamburgban és Stuttgartban, de láttam a világhálón olyan videót is, amelyen Brüsszelben gyújtanak fel egy karácsonyfát. A részletek elég megrázók: nőket erőszakoltak meg, raboltak ki, másnak letépték a bugyiját, még egy rendőrnőnek is benyúltak a nadrágjába. A kölni dóm előtt például ezerfős tömeggé állt össze a randalírozó csőcselék, egy időre törvényen kívüli területté téve a teret.

A történtek három teljes napig nem törték át a német sajtó hírszerkesztőinek ingerküszöbét. Érdekes: amikor Bicskén egy menekült a sínek közé lökött egy gyermekes nőt, akit a rendőrök megpróbáltak felsegíteni, percek alatt bejárta a világsajtót a „magyar rendőri brutalitás” képe. A német kollégák most nem győznek bocsánatot kérni, de még mindig megy az egyrészt-másrészt mindent összemosni próbáló szerecsenmosdatás. Először azt mondták, nem frissen érkezett menekültek voltak az elkövetők, inkább pár éve itt lébecoló (mit ad isten, munka nélküli) bevándorlók lehettek az elkövetők, de most már azt is tudjuk, legalább heten közülük tavaly érkeztek a kontinensre.

Egyébként egyáltalán nem fontos, mikor érkezett Európába ez a randalírozó csőcselék. Ha évekkel ezelőtt jöttek, annál inkább bizonyítják, hogy egyáltalán nem működik az integráció, a másság nem mindig szép, hanem komoly közbiztonsági és egyéb kockázatot rejt magában. Ha frissen jöttek, elég annyit mondani, nem pont így szokták kifejezni a befogadásért érzett hálát.

Régóta mondom: egész egyszerűen nem vagyunk kompatibilisek egymással, és ez főleg akkor derül ki, amikor ezeknek az embereknek a tömege elér egy kritikus szintet. Amikor már ők érzik magukat többségben, akkor a saját szabályaik szerint akarnak élni. Az ő világukban az egyedül utcára merészkedő nő közpréda: emlékezzünk csak, mi történt a kairói Tahrír téren a nyugati sajtó által euforikus állapotban taglalt tüntetések idején? Magyar újságírónő is beszámolt arról, hogy halálfélelme volt, amikor tömegével kezdték tapogatni a férfiak. Micsoda paradoxon: miközben a jogaikért mentek tüntetni a térre, a férfiak egy része megerőszakolta a velük együtt tüntető nőtársait. És nem csak őket: az amerikai CBS munkatársát és egy holland újságíró kollégát is.

Németország most meg van döbbenve, a hatóságok a bűnözés új dimenziójáról beszélnek. A rendőrség állítólag már régóta ismeri a pályaudvar környékén őgyelgő észak-afrikai fiatalokat – kérdés, ha ismeri, miért nem tett agressziójuk ellen semmit. Intézkedést ígért az igazságügyi miniszter, és megszólalt maga Angela Merkel is: a német kancellár szerint a jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ha olvasóink közül bárki elmegy az arab világba, vele nagyon szigorúan be fogják tartatni a helyi törvényeket és szokásokat. Ha a turista hibázik, azonnal és kegyelem nélkül büntetnek – Szaúd-Arábiában például súlyos börtönbüntetés járhat egy szállodában felejtett Bibliáért is. Európában fordított a helyzet, és ezek a fiatalok nem vendégnek jöttek ide, hanem élni. Tisztában vannak a jogaikkal, fillérre pontosan tudják, miből és mennyi jár nekik, de a kötelességekről szóló fejezetet még nem volt idejük átolvasni.

Tavaly legalább egymillió muszlim migráns érkezett Németországba. Döntő többségük nem beszél németül, munkaerő-piaci értéke csekély, ezért gyors elhelyezkedése nem várható. Unatkozni fognak. Úgyhogy a fiatal német nőknek egy ideig nem javaslom, hogy este kimenjenek az utcára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.07.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.