Lázár pénteken ad tájékoztatást

NT

2012. április 10., kedd 16:46, frissítve: kedd 16:46

Pénteken tájékoztatja a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki képviselőcsoportokat az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról. Lázár János ezt kedden közölte az államfőválasztásról tartott, pártok közötti egyeztetés után. A találkozó utáni ellenzéki nyilatkozatokból az derült ki, hogy az április 23-i héten választhat elnököt az Országgyűlés.

Az MSZP parlamenti irodájában tartott megbeszélés azokról az elvárásokról szólt, amelyeket a szocialisták fogalmaztak meg az új államfővel szemben. Lázár János azt mondta, ezek többségét támogatásra érdemesnek tartja.

Egy ponton volt vita

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI kérdésére azt válaszolta: egy ponton volt vita, azzal kapcsolatban, hogy az új államfő lehet-e pártpolitikus. A szocialisták ezt ellenzik, beszámolója szerint Lázár János viszont úgy foglalt állást, hogy egy pártkötődéssel rendelkező politikus is képes lehet köztársasági elnökként a pártok felett állni.

Az MTI úgy tudja, hogy a Fidesz elnöksége péntek délelőtt ülésezik. Várhatóan jelen lesz Áder János fideszes európai parlamenti képviselő is, akit Kövér László mellett lehetséges államfőjelöltként tartanak számon. A házelnök mint a Fidesz választmányának elnöke egyébként is tagja az elnökségnek.

Harminc napon belül

Mint ismert, Schmitt Pál múlt hét hétfőn mondott le a köztársasági elnök megbízatásról. Utódját harminc napon belül kell megválasztania a parlamentnek.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Ez idő alatt a szintén fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot. Bővebben>>>

A kormánypárti frakciószövetség Schmitt lemondását követően arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án – a szükséges egyeztetések után – jelöljön új államfőt – közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után.


Nincs meg a szükséges létszám

Korábban beszámoltunk arról is, nem állított köztársaságielnök-jelöltet az ellenzék az MSZP által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen. Az eseményen egyébként az öt párt helyett csak a Demokratikus Koalíció, az MSZP és az LMP vett részt.

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője egy másik rendezvényen az egyeztetéssel kapcsolatban akkor úgy fogalmazott: azért nem vettek rajta részt, mert egyik ellenzéki frakciónak sincs meg a jelöltállításhoz szükséges létszáma. Hangsúlyozta: ha esetlegesen tudnának is jelöltet állítani, azt csak közösen tehetnék meg. Példának egy esetleges Jobbik–LMP összefogást hozott fel.

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.