Londonba menekülnek a gazdag franciák

Kovács N. László

2012. május 13., vasárnap 18:47

Az új elnök kijelentette: „Nem kedvelem a gazdagokat.” Az érzés, úgy tűnik, kölcsönös: a vagyonos franciák nagy arányban terveznek Londonba költözni, hogy elkerüljék az egyre növekvő adókat.

Mint ismert, François Hollande, Franciaország frissen megválasztott baloldali elnöke merőben más utat kíván követni, mint elődje, Nicolas Sarkozy. A tervek közt szerepel az 1 millió euró feletti keresetek 75 százalékos megadóztatása, különféle luxusadók bevezetése és a munkások jogainak kibővítése. Ezzel szemben a csatorna másik oldalán épp ellenkező folyamat zajlik: David Cameron konzervatív kormánya nemrég csökkentette a magas keresetűek adóterheit, és az alkalmazottakra vonatkozó szabályozás lazítása is tervbe van véve.

Azt még nem tudni, Hollande szocialista retorikájából mennyi fog megvalósulni, a bankok azonban máris tervezik az exodust – biztos, ami biztos. A The Telegraph információi szerint egyes nagy amerikai bankok párizsi fiókjai már keresik vezetőik új, londoni lakhelyét, egy másik cég adózási osztálya pedig tanácsadást tartott költözni kívánó alkalmazottaiknak. A kitelepülés nem kötelező érvényű, inkább választható – máris számos, fizetését féltő vezető kívánt azonban élni a lehetőséggel – tudta meg a The Telegraph.

Londoni ingatlanügynökségek beszámolói megerősítik a fent említett, névtelen informátorok szavait. A Winkworth nevű közvetítő cég vezetője arról beszélt, múlt hétvége óta annyi francia hívást kapnak, hogy kénytelen volt tolmácsot fogadni, de a rivális Savills is láthatóan megnövekedett francia forgalomról tájékoztatta a lapot. A Knight Frank’s ügynökség egyik londoni irodavezetője úgy fogalmazott, közeleg a harmadik nagy kivándorlási hullám: az elsőt a francia forradalom, a másodikat a szintén szocialista Mitterand megválasztása váltotta ki, a legújabbat pedig Hollande tervei.

(The Telegraph, telegraph.co.uk)

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.