Megsebzett Merkel

Magyar Nemzet

2012. május 15., kedd 00:01

Ha Henry Kissinger ma tenné fel a kérdést, hogy kit kell felhívnia, ha Európával akar beszélni, a válasz egyértelmű lenne: Angela Merkelt. Az Európai Unió legnagyobb tagállamainak vezetői éveken keresztül erőlködve küzdöttek azért, hogy megreformálják az uniós intézményrendszert, és hogy ennek élére egy olyan személyt nevezzenek ki, aki méltóképpen, hitelesen léphet fel Európa nevében.

A választás sajátos kompromisszumok révén az egykori belga miniszterelnökre, Herman Van Rompuyra esett. Nevét addig a brüsszeli eurokratákon kívül vélhetőleg senki sem hallotta, nemhogy Amerikában, de még az öreg kontinensen sem, ismertsége alig erősödött, noha már két és fél éve tölti be az Európai Tanács elnöki posztját.

Az uniós tagállamok egyenlőségét hangoztató szólamok ellenére egyértelmű, hogy az EU-t a gazdaságilag és politikailag legerősebb tagállam, Németország irányítja az unió egysége szempontjából kulcsfontosságú francia támogatással. Jól jelzi ezt, hogy Berlin kezdeményezésére mondják le sorra az uniós állam- és kormányfők, vezető politikusok a lengyel–ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai helyszínein való megjelenést. A legegyértelműbb német befolyás azonban az unió gazdaságpolitikájában érzékelhető, hiszen a válságból való kilábalást célzó megszorításokat, a közkiadások és bérek csökkentését, az adóterhek emelését, a privatizációt, a nyugdíjkorhatár növelését elsősorban Angela Merkel kormánya erőlteti Európára. Német szempontból ez teljesen érthető, hiszen az exportban élen járó hazai vállalatok érdekeit kell védenie Berlinnek, amelyek az eurózóna fenntartásában érdekeltek.

Az EU integrációjának mélyítésére és az eurózóna megvédésére irányuló berlini törekvések azonban éppen az ellenkező hatást váltják ki: agresszív receptjével Németország ellöki magától Európát. Alig van már olyan ország az Európai Unióban, amelynek parlamentjébe az utóbbi években ne kerültek volna szélsőséges nézeteket valló, unióellenes, illetve a protestszavazatokat begyűjtő pártok. Franciaországban az elnökválasztást pedig az a Francois Hollande nyerte, aki ellenzi a Berlin által erőltetett, a költségvetési fegyelmet biztosító uniós pénzügyi paktumot.

Nem valószínű, hogy a szigorú gazdasági intézkedéseken alapuló politika zavarná a németeket, és azt sem állíthatjuk, hogy erőteljesen csökkenne Merkel népszerűsége, akinek továbbra sincs komoly kihívója. A vasárnapi észak-rajna–vesztfáliai tartományi választások eredményei azonban azt sejtetik, nem teljes az elégedettség Németországban. A német újságok elemzései úgy értékelik a szociáldemokraták fölényes győzelmét, mint egy olyan gazdaságpolitika iránti vágyat, amely a válság leküzdése érdekében jobban tekintetbe veszi a szociális tényezőket. „A vereség nemzeti szinten és saját pártján belül is csökkenti a kancellár erejét. Meggyengíti hazájában egy olyan időszakban, amikor a válságstratégiájával szembeni ellenkezés növekszik Európában. Ha a vasárnapi választás nem is volt népszavazás a megszorító intézkedésekről, mindenképp jelzés Merkel számára, hogy a konzervatívok már nem képesek meggyőzni szavazóikat a megszorítás szólamainak ismételgetésével” – állapítja meg a Der Spiegel.

Ilyen körülmények között, megsebzetten folytat ma – vitáktól bizonyára nem mentes – tárgyalásokat Angela Merkel a Berlinbe látogató Francois Hollande-dal. Ha a kancellár a 2013-as parlamenti választások megnyerésére törekszik, s az európaiak bizalmát is vissza akarja szerezni, sürgősen át kell értékelnie kormánya politikai és gazdasági irányvonalát.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.