Megvan a várva várt időpont

BL, LM

2012. július 6., péntek 14:49, frissítve: péntek 16:16

Július 17-én Budapesten megkezdődnek Magyarország pénzügyi tárgyalásai az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal – jelentette be pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője.

A piac már beárazta az IMF/EU-tárgyalások nyári kezdetét, így az unió és a valutaalap küldöttségének július 17-ei budapesti érkezéséről szóló pénteki bejelentést várhatóan nem követik jelentősebb árfolyammozgások – közölték értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők. Álláspontjuk szerint a befektetők innentől a tárgyalások során valószínűleg felmerülő – például a pénzügyi tranzakciós illeték jegybankra kiterjesztésével kapcsolatos – vitákra figyelnek majd. A küldöttség érkezésének bejelentése után nem mozdult jelentősebben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók (CDS) árazása a londoni piacon.

Olivier Bailly üdvözölte a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény pénteken elfogadott módosítását. Bejelentette, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó testület megszünteti a jegybanki függetlenség kérdésével kapcsolatban Magyarország ellen korábban indított kötelezettségszegési eljárást. A szóvivő közölte, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF küldöttsége e hónap 17-én kezd megbeszéléseket Budapesten.

Az IMF pénteken megerősítette, hogy az Európai Unió küldöttségével együtt a Nemzetközi Valutaalap delegációja is részt vesz a magyarországi tárgyalásokon. „Az IMF/EU közös küldöttsége július 17-25. között Budapesten tartózkodik majd, hogy a magyar fél kérésének megfelelően megkezdje a tárgyalásokat az IMF/EU támogatási programról” – közölte az IMF magyarországi képviseletének vezetője. Irina Ivascsenko emellett üdvözölte, hogy a parlament elfogadta azokat a jogszabályi változtatásokat, amelyek megerősítik a jegybank függetlenségét.

Október végéig lesz megállapodás

A tárgyalások megkezdését Varga Mihály is megerősítette, hozzátéve: ezzel a delegációval érdemben tud egyeztetni a kormány. A nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: „a tárgyalások, amikor elkezdünk egymással beszélni, akkor megindulnak”. Hangsúlyozta: a bizottsági bejelentés is azt mutatja, hogy a jegybanktörvény elfogadása pontot tett az előfeltételek ügyére, és elhárultak az akadályok. Varga Mihály kifejtette: az EU és az EKB is egyetért az MNB-ről szóló törvény pénteken elfogadott módosításával, és mivel az IMF is így vélekedik, elhárultak az akadályok a tárgyalások megkezdése elől. Elmondta: legkésőbb október végéig megszülethet a megállapodás.

Kiemelte: Olli Rehn uniós biztos a héten küldött levelet arról, hogy „amennyiben a módosítást elfogadjuk, akkor részükről sincs semmi akadálya a tárgyalások megkezdésének”. Emellett a jegybanktörvény eredeti változatát korábban kifogásoló EKB is olyan véleményt küldött, amelyben a jelzett módosításokat támogatta – tette hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításának pénteki elfogadásával fontos állomásához érkezett az a folyamat, amely a magyar gazdaság stabilizálását és megújítását jelenti. A módosítás elfogadására utalva elmondta: „amit korábban ígértünk és amiben egy egészséges kompromisszumot kötöttünk a partnereinkkel, most megtörtént”.

Közel a 15 milliárdhoz

A tárca nélküli miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország elküldte a konvergenciaprogramot Brüsszelbe, majd június 22-én az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa döntött a Kohéziós Alapból származó kötelezettségvállalások részleges felfüggesztésének megszüntetéséről. Az MNB-törvény módosítása után pedig az lesz a következő lépés, hogy a kabinet elfogadja a jövő évi költségvetést. Utóbbi kapcsán Varga Mihály kiemelte, hogy a jövő évi büdzsé is tartalmazza a konvergenciaprogramban jelzett 3 százalék alatti hiányt, egy erős munkahelyvédelmi akciótervet és egy szociális adócsökkentést.

Varga Mihály elmondta: továbbra is reálisnak érzi, hogy a hitelmegállapodás értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz. A hitel formája kapcsán kifejtette: az a kérdés, hogy egy olyan hitelre van-e szüksége az országnak, amely azonnali pénzátutalással jár, vagy egy olyanra, amely csak egy biztonsági hálót teremt az ország gazdaságának. „Azt gondolom, hogy nekünk az utóbbira van szükségünk, az elővigyázatossági megállapodást látjuk most hasznosabbnak az ország szempontjából” – jelezte. A miniszter szerint azzal, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy 2012-ben és 2013-ban is 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány, alapvetően elfogadta a magyar költségvetési politikát. Varga Mihály szerint lehetnek olyan helyzetek, amelyekre az európai gazdasági válság nem tudja felkészíteni Magyarországot, ezért kell a gazdaság mögé egy biztonsági hálót teremteni.

Hosszú történet

Bejött a kormány számítása: miután elfogadták a jegybanktörvény módosítását, megjött a válasz Brüsszelből, hogy asztalhoz ülhetnek Vargáék az IMF-fel és az EU-val. A hosszúra nyúlt történet még 2011. december 30-án indult útjára, majd a parlament péntek délelőtt 284 igen szavazattal, 30 nem és 3 tartózkodás mellett tett pontot a végére. Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok mellett az MSZP és az LMP is támogatta a javaslatot.

Orbán Viktor péntek reggel úgy fogalmazott, hogy „bármikor beeshetnek” a Nemzetközi Valutaalap képviselői a szavazás után. A miniszterelnök hangsúlyozta, szerinte az IMF-hitel értelme a pozíciójavítás, nem pedig a túlélés.

Nem sérti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, hogy a kereskedelmi bankok mellett a jegybanknak is fizetnie kell tranzakciós illetéket – jelentette ki Rogán Antal csütörtök este. Kiemelte, hogy amennyiben szóba kerülne az IMF-tárgyalások során, meg tudják védeni álláspontjukat, hiszen jogilag be vannak biztosítva.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.