Mozgástér

Stier Gábor

Stier Gábor

2016. március 1., kedd 00:01, frissítve: kedd 01:17

Rosszul, nagyon rosszul időzítette Orbán Viktor a magyar külpolitikáról tartott beszédét. Rosszul, mert bizony nagyon elvitte a show-t az, hogy Magyarország most tényleg a világ tetejére került, beszélnek róla, s az is megismeri, aki idáig Budapestet keverte Bukaresttel. Persze nem Orbán szokásosan nagy ívű, a diplomatákat eligazító beszéde, hanem egy, tényleg Magyarországot a világban megjelenítő film, az Oscarral díjazott Saul fia miatt. Apró pöttyként belerondított az egyébként szépen felfestett képbe egy helyi vereség és a szülők újabb akcióban megnyilvánuló morgása is, amelynek fényében az átlag magyar ember legfeljebb kérdések sorával tudja elfogadni, hogy Magyarországnak megbecsültsége van. Nem érezheti ezt már csak azért sem, mert egy Angela Merkel nevű, állítólag az Európai Unió legerősebb országát irányító politikus éppen most csóválta a fejét Orbán Viktor „szabadságvédő” politikáját látva. Szóval mielőtt elhinnénk, hogy „Magyarország a legjobbak között teljesít”, érdemes egy kicsit elgondolkodnunk.

Orbán Viktor szerint a nagykövetek nyugodtan végezhetik a munkájukat, mert „a kiegyensúlyozott külpolitikai munka előfeltétele a nyugodt és kiegyensúlyozott hátország”. A miniszterelnök emellett azt is megjegyezte, hogy „a Külgazdasági és Külügyminisztérium presztízse a kormányon belül magasan van, s mindenkinek nyilvánvaló, hogy a tárca a magyar politikában kulcsszereplő”. Bárcsak így lenne! – gondolkodhattak el a teremben ülők, akik között már régen nincsenek ott, vagy az utolsókat húzzák a Martonyi János külügyminisztersége alatt meg esetleg korábban is a hazát tisztességgel szolgálók. S igen, ezen az értekezleten nagy eséllyel nem vetődött fel, hogy a hazát vagy esetleg néha partikulárisabb érdekeket kell-e szolgálni. Persze ez a kérdés nem új keletű, csak mintha újra egyre aktuálisabb lenne. Hiába hogy évtizede ugyanez volt a probléma, ez rajtunk már nem segít. Nincs idő, s előre kell lépni!

S Magyarország tényleg előrelépett. Egyrészt már régen nem Görögországgal emlegetik együtt az összeomlás szélén álló országok között, másrészt a migráns- vagy menekültválság az ország vezetőjét, ezzel az országot is az európai fősodorba helyezte. A baj csak az, hogy ennek a dicsőségnek az előjele erősen kérdéses. Az egyik oldalon ott áll Orbán, a „kommentkirály”, míg a másikon – félek ettől – egy egyre inkább marginalizálódó ország, sőt, térség vezetője. Magyarország most tényleg bekerült a világ figyelmének középpontjába. Ezért csak köszönetet mondhatunk Orbán Viktornak, mert bár eleinte nem e célból turbózta fel a migránskérdést, rátapintott az európai néplélekre, s a belpolitikából jó érzékkel az európai porondra váltva Magyarországot felhelyezte – legalábbis – az EU térképére. Jó alkupozíció, főleg ha nem arra használjuk, hogy végképp megbillentsük az alattunk lévő hajót.

A fő kérdés tehát az, mire használjuk a gyorsan jött s a lehetőségeket ismerve inkább időlegesnek tűnő népszerűséget. Ha elhisszük, hogy tényleg egy „nyugodt és kiegyensúlyozott hátország” áll a diplomatáink mögött, akkor tévúton járunk, mert a belső stabilitás ugyan erény, de soha nem pótolja – legfeljebb az M1-en – a gazdasági erőt, ami pedig valójában és hosszú távon meghatározza az ország mozgásterét. Erre kell tehát fókuszálnunk, hisz enélkül mostani, de így rövid távú népszerűségünk ellenére is megrekedünk. Hogy ne így legyen, ahhoz egyrészt tényleg kemény háttér kell, ami nemcsak a gazdasági erőre, de arra is értendő, hogy a külügy ne csak egy napra legyen a kormány megbecsült minisztériuma. Sőt, továbbmegyek, legyen újra végre magyar külpolitika!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.01.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.