NATO, Eurázsia

Magyar Nemzet

2012. május 23., szerda 00:01

Amióta széthullott a Szovjetunió, a NATO hivatalos kommunikációja arról szólt, hogy nem tekintik ellenségnek Oroszországot, Európa békéjének érdekében a szervezet keleti irányú bővítése, illetve az úgynevezett területen kívüli küldetések vállalása szükséges a globalizálódó világban. Következett a balkáni, afganisztáni, terror- és kalózellenes, majd a líbiai műveletek, katonai intervenciók, háborúk két évtizede – melyek meglepő módon jól illeszkedtek az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai stratégiai kísérletének rendszerébe –, de arról, hogy mi lesz az egykori, valóban egzisztenciális fenyegetést jelentő hatalom örökösével, kevés szó esett.

A vasárnap és hétfőn Chicagóban megrendezett csúcstalálkozó folytatta ugyan ezt a kommunikációs hagyományt, ám hozott egy olyan döntést is, mely világossá teszi: nem célja a szövetségnek, hogy továbblépjen és Oroszországgal minőségileg teljesen új kapcsolatrendszert építsen. A lényeget illetően amerikai ellenőrzés alatt álló – hivatalosan Irán ellen szánt – rakétavédelmi rendszer európai telepítése és előirányzott képességfejlesztése arra mutat, hogy a NATO prominensei nem kívánják figyelembe venni az orosz aggodalmakat. Ezek lényege, hogy a rendszer potenciálisan aláássa nukleáris elrettentő erejüket, nagyhatalmiságuk sarokkövét, ami miatt 1991 után is ott maradhattak az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Olyan technológiai fejlesztés és képességépítés, mely számukra egyszerűen elfogadhatatlan: még akkor is, ha nem ellenük szánják.

Mi tagadás, Moszkvában is erős pártjuk van azoknak, akik a távolságtartásban érdekeltek, ráadásul a hivatalos orosz politika – a vodkagőzös jelcini éveket leszámítva – soha nem is ringatta abba a hitbe állampolgárait, hogy megszűnt a katonai szembenállás. Az orosz lobbanékonyságot hangsúlyozó nyugati sztereotípiákkal szemben ugyanis biztonság- és katonapolitikai gondolkodásuk nagyon is pragmatikus, még ha paranoiába hajlik is. Körbenéz, és megkérdezi, hogy ki, ha nem a NATO fenyegethet bennünket? Ki bír azzal a potenciállal, hogy bántson minket? A válasz Kína minden erősödése ellenére a mai napig a Nyugatra mutat, a rakétavédelmi program pedig csak megerősíti ezt, egybecsengve történelmi alapú, zsigeri ösztönükkel. Félreértés ne essék, nem új – kelet-közép-európányival keletebbre tolt frontvonalú – hidegháború körvonalazódik itt. Hiszen nagyot változott a világ, s az a gazdasági, kommunikációs és ideológiai elkülönültség, mely 1946 és 1989 között érvényesült, már nem térhet vissza. De a katonai térképeken a vonalak fennmaradnak, a hatósugarakat körzővel húzzák. Ezzel pedig érdemes a közvéleménynek is tisztában lennie, ha nem akar abban a cukormázzal leöntött, „a történelem vége utáni” álomvilágban élni, melynek eljövetelét 1991-ben oly sokan, oly meggyőzően vizionálták. Azt mondani sem kell, hogy a putyini Eurázsia-vízióval mindez aligha lehet kompatibilis.

Ők ott, mi itt. Ha mi leteszünk egy rakétát, letesznek ők is egyet, vagy valami egész mást az aszimmetrikus válaszadás jegyében. Mondjuk ráteszik a kezüket a gázcsapra, vagy csak úgy tesznek, mintha rátennék. Ha hisszük, ha nem, mindenki sebezhető valahogy. És persze Washingtonból nézve más a perspektíva, mint Brüsszelből, pláne Budapestről. Más bőrére, egy tengerentúli agytrösztben könnyű koncepciókat gyártani arról, hogy miért is lesz jó így a rendszer, ha a periférián kissé huzatos is marad.

Egy biztos: a körülményeken Magyarország, de még Közép-Európa sem tud változtatni, odébb menni meg nem lehet, „itt élned, halnod kell”. A NATO tagjaként illeszkednünk kell, meghúzódni, nehogy elfújjon a szél.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.