Példát statuálhatnak Magyarországgal

WA

2012. február 21., kedd 09:30

Ha az Európai Bizottság felfüggeszti a kohéziós alapokból való támogatást, azzal példát akar statuálni, jelezve, hogy azok az országok, amelyek nem szorítják le a hiányt 3 százalék alá, úgy járhatnak, mint Magyarország – mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az m1 Ma reggel című műsorában kedden reggel.

Ha lesz egy ilyen a döntés, akkor Magyarország a kohéziós alapokból származó támogatáshoz, illetve annak egy részéhez nem tud hozzájutni.

Korábban megírtuk, a tervek szerint hamarosan foglalkozik az Európai Bizottság azzal a kérdéssel, hogy a túlzott deficit miatti eljárás keretében javasolja-e az európai uniós tagországoknak, hogy ideiglenesen és részlegesen függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat.

A történet 2004-ig, Magyarország uniós csatlakozásáig nyúlik vissza, mivel az ország már akkor sem tudta betartani azt az uniós követelményt, hogy államháztartási hiányát a GDP 3 százaléka alá szorítsa, ezért túlzottdeficit-eljárás folyik az országgal szemben – emlékeztetett Varga Mihály.

„Mi vagyunk az az ország, amely ellen a legrégebben folyik a túlzottdeficit-eljárás, és úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság (EB) most elérkezettnek látta az időt arra, hogy példát statuáljon és felfüggessze a kohéziós alapokból származó támogatást” – fogalmazott a politikus.

Arra a kérdésre, hogy miért most kíván ilyen döntést hozni a bizottság, Varga Mihály kifejtette: bár Magyarország most már 3 százalék alá tudta vinni az államháztartási hiányt, de az Európai Unió vitatja, hogy 2012-ben, illetve 2013-ban ez megvalósul.

Úgy vélte, a várható döntés nem is Magyarországnak szól, hiszen „a mi számaink ma sokkal kedvezőbbek, mint néhány évvel ezelőtt”, és érdemi előrelépés történt a hiány csökkentésében, de az Európai Unió meg kívánja mutatni azoknak az országoknak, amelyek ugyancsak túlzottdeficit-eljárás alatt állnak, hogy mire számíthatnak, ha a deficitet nem szorítják le 3 százalék alá.

A bizottság esetleges döntésének másik okaként azokat a kötelezettségszegési eljárásokat említette Varga Mihály, amelyeket Magyarországgal szemben indítottak. Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy Magyarországot sarokba lehet állítani, s erre jó eszköz a kohéziós alapokból való támogatások felfüggesztése – fűzte hozzá.

Arra kérdésre, hogy a döntés következtében mekkora összegtől eshet el Magyarország, Varga Mihály azt felelte: „pontos összeget nem lehet mondani, hiszen a döntés még nem született meg, és reméljük nem is fog megszületni”, és azt sem lehet tudni, hogy ha mégis megszületik, akkor a döntésnek milyen formája, milyen mértéke, illetve kerete lesz.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.