Rekontraszelektáltak

2016. március 4., péntek 00:01

A pedagógusok a kormány oktatáspolitikájának egyes részeit szeretnék átalakítani, így a tiltakozásoknak és követeléseknek természetesen van politikai vetületük is. Azon sem kell meglepődni, hogy a pedagógusok megmozdulására – szép magyar kifejezéssel – rácsatlakoznak ellenzéki vagy éppen civilnek mondott pártelkötelezett erők is, hiszen nem sok, a siker leghaloványabb reményével kecsegtető témába tudtak belekapaszkodni szegények az elmúlt hat évben, így a legnagyobb létszámú közalkalmazotti réteg elégedetlenkedése kapóra jön nekik.

Ennek ellenére a tanárok (iskolai kisegítők, szülők és diákok) fellépésének szigorúan szakmai okai és céljai vannak; az egészségesebb, korszerűbb, hatékonyabb oktatás lehetőségének megteremtésénél harcosabb társadalomformáló terveik nincsenek. Az, hogy a pedagógusok demonstrációin olykor-olykor felharsannak oda nem illő hangok, az nem az adott demonstrációt minősíti, ahogy a kormánypártot sem az alapján kell megítélni, hogy az egyik választott önkormányzati képviselőjéről kiderült, hogy emberöléssel gyanúsítják.

Nagyobb baj az, hogy a kormány és a kormánypártok hangadói pont a szórványos jelek alapján ítélkeznek, és úgy akarják beállítani a konfliktust, hogy a kormány képviseli a civil (!), szakmai álláspontot, amivel szemben a tanárok pártpolitikai követelésekkel lépnek fel. Így amikor a pedagógusok az iskolák irányítására létrehozott állami szerv, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyes intézkedéseit kifogásolják, akkor a kormány oktatáspolitikáját, horribile dictu magát a kormányt támadják, ráadásul sunyi ravaszsággal, hiszen eredeti szándékukat holmi iskolaügyekkel álcázzák, sőt – minő szégyen és gyalázat! – még a gyermekeket is belekeverik.

Feltűnő, hogy a kormány állítólagos kompromisszumkészsége pont a Klik szerepének és felelősségének tisztázása körül bicsaklik meg, jelezvén, sok mindent szabad kritikával illetni, de a Kliket csak úgy szőrmentén. A kormány szerint a Klik a rövidzárlatai ellenére összességében megfelelően működő, a továbbiakban is nélkülözhetetlen szakmai szervezet, amelynek akár jelentős személyi, szervezeti, működésbeli javítgatása indokolt lehet, de az oktatáspolitika lényegi átalakítása szóba sem jöhet. A Klik még túl fiatal intézmény, és zökkenőmentes működéséhez némi finomhangolásra van szükség. A kormány alapállása szerint ezen keretek között lehet tárgyalni; aki ezeken kívül van, az már pártpolitikai érdekeket képvisel, s mint tudjuk, a pártok önös érdekeket képviselnek, nem az országét. (Az ritka szerencsés konstelláció, hogy a Fidesz–KDNP érdeke pont egybeesik a nemzetével.)

Már csak azt kéne valahogy elhinni, hogy a Klik valóságos szakmai szervezet. A társaságot egy rekontraszelektált grémium (a kommunista káder volt kontraszelektált, a közülük kiválasztódott keresztény–nemzeti–konzervatív potentát a rekontraszelektált) hozta létre, azzal a kimondott céllal, hogy az oktatásra szánt költségvetési pénzeket harmonikusan, a szükségletek szerint osszák el. Ennek a célnak nem feleltek meg. A szegény kistelepülések iskoláiban továbbra is elzárták a gázt, megszüntették az áramszolgáltatást. De a korábban jól működő iskolák is a működőképességük hatására kerültek az alapvető eszközök hiánya miatt. Majd kiderült, hogy a Klik a szakmai ismeretek minimumával sem bír (szülői értekezletek jegyzőkönyvét követelte), majd egyértelművé vált, hogy a Klik területi vezetői nem kötelesek megindokolni a döntéseiket, ami összevág azon sötét gyanúnkkal, hogy a Kliket nem másért, hanem az iskolák maradék autonómiájának felszámolásáért hozták létre. Ezt a célt valóban jól szolgálja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.04.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.