Rekontraszelektáltak

Ugró Miklós

Ugró Miklós

2016. március 4., péntek 00:01

A pedagógusok a kormány oktatáspolitikájának egyes részeit szeretnék átalakítani, így a tiltakozásoknak és követeléseknek természetesen van politikai vetületük is. Azon sem kell meglepődni, hogy a pedagógusok megmozdulására – szép magyar kifejezéssel – rácsatlakoznak ellenzéki vagy éppen civilnek mondott pártelkötelezett erők is, hiszen nem sok, a siker leghaloványabb reményével kecsegtető témába tudtak belekapaszkodni szegények az elmúlt hat évben, így a legnagyobb létszámú közalkalmazotti réteg elégedetlenkedése kapóra jön nekik.

Ennek ellenére a tanárok (iskolai kisegítők, szülők és diákok) fellépésének szigorúan szakmai okai és céljai vannak; az egészségesebb, korszerűbb, hatékonyabb oktatás lehetőségének megteremtésénél harcosabb társadalomformáló terveik nincsenek. Az, hogy a pedagógusok demonstrációin olykor-olykor felharsannak oda nem illő hangok, az nem az adott demonstrációt minősíti, ahogy a kormánypártot sem az alapján kell megítélni, hogy az egyik választott önkormányzati képviselőjéről kiderült, hogy emberöléssel gyanúsítják.

Nagyobb baj az, hogy a kormány és a kormánypártok hangadói pont a szórványos jelek alapján ítélkeznek, és úgy akarják beállítani a konfliktust, hogy a kormány képviseli a civil (!), szakmai álláspontot, amivel szemben a tanárok pártpolitikai követelésekkel lépnek fel. Így amikor a pedagógusok az iskolák irányítására létrehozott állami szerv, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyes intézkedéseit kifogásolják, akkor a kormány oktatáspolitikáját, horribile dictu magát a kormányt támadják, ráadásul sunyi ravaszsággal, hiszen eredeti szándékukat holmi iskolaügyekkel álcázzák, sőt – minő szégyen és gyalázat! – még a gyermekeket is belekeverik.

Feltűnő, hogy a kormány állítólagos kompromisszumkészsége pont a Klik szerepének és felelősségének tisztázása körül bicsaklik meg, jelezvén, sok mindent szabad kritikával illetni, de a Kliket csak úgy szőrmentén. A kormány szerint a Klik a rövidzárlatai ellenére összességében megfelelően működő, a továbbiakban is nélkülözhetetlen szakmai szervezet, amelynek akár jelentős személyi, szervezeti, működésbeli javítgatása indokolt lehet, de az oktatáspolitika lényegi átalakítása szóba sem jöhet. A Klik még túl fiatal intézmény, és zökkenőmentes működéséhez némi finomhangolásra van szükség. A kormány alapállása szerint ezen keretek között lehet tárgyalni; aki ezeken kívül van, az már pártpolitikai érdekeket képvisel, s mint tudjuk, a pártok önös érdekeket képviselnek, nem az országét. (Az ritka szerencsés konstelláció, hogy a Fidesz–KDNP érdeke pont egybeesik a nemzetével.)

Már csak azt kéne valahogy elhinni, hogy a Klik valóságos szakmai szervezet. A társaságot egy rekontraszelektált grémium (a kommunista káder volt kontraszelektált, a közülük kiválasztódott keresztény–nemzeti–konzervatív potentát a rekontraszelektált) hozta létre, azzal a kimondott céllal, hogy az oktatásra szánt költségvetési pénzeket harmonikusan, a szükségletek szerint osszák el. Ennek a célnak nem feleltek meg. A szegény kistelepülések iskoláiban továbbra is elzárták a gázt, megszüntették az áramszolgáltatást. De a korábban jól működő iskolák is a működőképességük hatására kerültek az alapvető eszközök hiánya miatt. Majd kiderült, hogy a Klik a szakmai ismeretek minimumával sem bír (szülői értekezletek jegyzőkönyvét követelte), majd egyértelművé vált, hogy a Klik területi vezetői nem kötelesek megindokolni a döntéseiket, ami összevág azon sötét gyanúnkkal, hogy a Kliket nem másért, hanem az iskolák maradék autonómiájának felszámolásáért hozták létre. Ezt a célt valóban jól szolgálja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.04.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.