Semjén Zsolt, a horgony

2018. március 13., kedd 00:01, frissítve: kedd 09:17

Vártam egy ideig tegnap, hogy nekikezdjek ennek a cikknek. Gondoltam, demokráciában evidens, hogy lemond az a politikai vezető, akiről kiderül, külföldi luxusvadászatait egy ajándékozó kedvű üzletember finanszírozza. Ráadásul olyan vezetőről van szó, aki a Kereszténydemokrata Néppárt elnevezésű, tiszteletre méltó múltra és elődökre visszatekintő alakulat elnöke is. Meglehet, naivságom jele, mégis őszintén remélem, mire ez az írás megjelenik, Semjén Zsolt keresztényként, magyarként és demokrataként meghozza a fájdalmas, ám ebben a helyzetben egyetlen szóba jöhető döntést. Ha így lesz, utólag is megérdemel egy kalapemelést. Mert van mit veszítenie: magas tisztségek, az azokkal járó juttatások, a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás levezénylése, no meg a második hely a Fidesz–KDNP listáján, ami akkor is a következő négy évre parlamenti mandátumot biztosító pozíció, ha április 8-án cigány gyerekek potyognak az égből.

Lapunk múlt pénteken írta meg, a miniszterelnök-helyettes évente egyszer Svédországban vadászik; a költségek alkalmanként négy-öt millió forintnyi svéd koronára rúghattak. A legutóbbi kirándulást drágította, hogy a helyszínt helikopterrel közelítették meg – ami az elejtett rénszarvas szállítására is szolgált –, s előfordult, hogy egy egész hotelt kibéreltek a vadászaton részt vevők számára. Pokorni Zoltán párttársai ügyeire utalva az ilyesmit nevezte néhány éve urizálásnak; azóta már nem a Fidesz alelnöke, kritikát sem igen hallani tőle. A Fidesz aktivistái a kormánymédiában családlátogatást emlegetve próbálták bagatellizálni a botrányt. Ennél érdemibb volt az a reakció, amely szerint a miniszterelnök-helyettes a saját költségén ugyan miért ne hódolhatna közismert szenvedélyének. (A vadászattal magával egyébként semmi bajunk nincs, csak minden tiszteletünk ellenére Semjén Zsoltot nem tudjuk Széchenyi Zsigmond vagy Kittenberger Kálmán utódjának tekinteni; aligha fogunk tőle lebilincselő könyvet olvasni Vadászkalandok Skandináviában címmel.)

Láttunk már olyat, hogy valaki éves jövedelme tetemes részét a hobbijára áldozza. Csakhogy nem saját erőből, nem is rokoni segítséggel vett részt a svéd túrákon a politikus, hanem egy olyan vállalkozó jóvoltából, akinek érdekeltségei az Orbán-kormány idején igen jól szerepelnek a közbeszerzéseken, még uniós pénzből is gazdagodnak. Farkas József cége 2015-ben egy kétes, komoly visszhangot kiváltó pályázati ügynek is a szereplője volt. Azon túl, hogy egy miniszter részéről ilyen típusú anyagi támogatás elfogadása jogi kérdéseket is felvet, erkölcsileg menthetetlen, kimagyarázhatatlan a történet.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Semjén Zsolt előszeretettel válaszolja a Fidesszel szimbiózisban élő pártja létjogosultságát kétségbe vonóknak, hogy a KDNP az a horgony, amely a napi küzdelmekben hánykolódó Fidesz hajóját az örök értékekhez köti. Engem ez kicsit arra emlékeztet, amikor az SZDSZ azzal a hivatkozással lépett koalícióra az önmagában is kormánytöbbséget alkotó MSZP-vel, hogy majd szépen lenyesegeti az állampárti múltból átnyúló vadhajtásokat. Ehelyett aztán az SZDSZ oldódott fel a szocialista „erkölcsiségben”, s amikor ez az úgynevezett Tocsik-ügyben láthatóvá is vált, a pártelnök, Pető Iván lemondott. Az urizálás, a hatalmi arrogancia terén a KDNP-s politikusok (tisztelet a kivételnek) egyre kevésbé megkülönböztethetők a fideszesektől, s lassan itt is a hazugság válik anyanyelvvé. Rogán Antal legendás helikopterezésében a természetes reakcióként érkező hazugság volt az igazi botrány, s bizony Semjén Zsoltnak sem sikerült kibontania az igazságot a vadászatról szóló első híradás után.

Ha nem mond le, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke világosan megüzeni, azt a bizonyos horgonyt már rég felszedték. A züllés a kormányoldalon megállíthatatlan: könnyen lehet, hogy Schmitt Pál ma már megúszná a plagizálást. Akárhogy is: amíg a közéletben marad, „vadászkalandja” árnyékként fogja kísérni Semjén Zsoltot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.13.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.