Sötét verem

Csécsi László

Csécsi László

2016. szeptember 14., szerda 00:01, frissítve: csütörtök 23:09

Sokáig tabunak számított a hazai sajtóban a közszereplők magánélete, a szerelmi életük pedig különösen kerülendő téma volt. Az utóbbi időben azonban ezt a tilalmat a magyar médiumok is kezdik lazábban kezelni. A kormányközeli sajtó például szívesen alkalmazza ezt az eszközt, ha az ellenzék képviselőit rossz színben akarja feltüntetni. Lapunk viszont azon a véleményen van, hogy a politikusoknak, magas beosztású tisztségviselőknek is joguk van ahhoz, hogy a kíváncsi szemektől elvonulva élhessék át a meghitt pillanataikat. A jegybankelnök válása és románca tehát önmagában nem érdemelne vezércikket. Időnként azonban előállhat olyan helyzet, amikor a szerelmi élet elveszti magánélet jellegét.

Matolcsy György és Vajda Zita esetében pontosan erről van szó. A kapcsolatuk nem azért érdekes a közvélemény számára, mert egy főnök-beosztott viszonyból már megint szerelem virágzott, egy ilyen történet a mozivásznon is közhelyszámba megy. Azért kellene minden magyar adófizetőnek felkapnia rá a fejét, mert a jelek szerint ennek a kapcsolatnak kicsit mindannyian részesei vagyunk. Matolcsy György ugyanis az adófizetők pénzéből jutalmazta olyan bőkezűen a hozzá közel álló hölgyet.

Ezen a ponton kénytelen vagyok más zsebében turkálni, ami nem szép dolog, de talán felmentést adhat, hogy kizárólag közpénz tölti meg azt a bizonyos zsebet. A Népszabadság értesülése szerint Vajda Zita a legjobban fizetett jegybanki alkalmazottak közé tartozott, amíg idén májusban fel nem adta a szakmai titkári állását. Bruttó 1,73 millió forint volt a havi fizetése, ami körülbelül 1,1 millió forint nettót jelent. Emellett a jegybank alapítványainál is tisztségeket szerzett. A Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) nevű jegybanki alapítványban kuratóriumi, a PADI által létrehozott Vízház Zrt.-ben pedig igazgatósági tag. Miután megvált a szakmai titkári posztjától, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál (Pageo) lett igazgatóhelyettes, de az alapítvány kutatóintézetében kutatói státust is kapott. Bár arról nincsenek információink, hogy Vajda Zita jelenleg mennyit keres (pedig a fizetését közpénzből létrehozott alapítványoktól kapja), a Népszabadság számítása szerint anyagilag egyáltalán nem járt rosszul azzal, hogy feladta a szakmai titkári állását. A Pageo igazgatóhelyettesi posztjáért havi bruttó 600 ezer forint jár, a kutatói státusért szintén ennyi. A PADI kuratóriumi tagságáért is több mint bruttó félmillió forintot kap havonta, erre jön még rá a többi pozíció javadalmazása.

A Pageo alapítvány egyébként több szálon is kötődik Vajda Zitához, jobban mondva a családjához, ugyanis három alapítványnak is Matolcsy kedvesének édesanyja, Vajda Péterné készítette a könyvelését. Ráadásul mind a hat jegybanki alapítvány megbízta munkával azt a céget, amelyiknél Vajda Zita édesanyja dolgozik. Nem titok, hogy a jegybank alapítványai eddig is jó viszonyt ápoltak azokkal az emberekkel, akik közel állnak Matolcsy György szívéhez. A felesége által vezetett Balatonakarattyán is fektettek be pénzeket, de a jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás bankjában is helyeztek el összegeket. És most csak a legszűkebb családról beszélünk.

Matolcsy György tehát régóta tartozik a közvéleménynek néhány magyarázattal. Amennyiben inkább az emberek fantáziájára bízza a kérdés megválaszolását, akkor ne lepődjön meg, ha sokan gondolják azt, hogy a szerelem nemcsak sötét verem, hanem bizonyos esetekben korrupciós kockázatot is rejt magában.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.09.14.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top-20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.