Szenvedélyes ultisok

Hajdú Péter

Hajdú Péter

2016. március 5., szombat 00:01

Egymás után születnek olyan törvények, törvényjavaslatok, amelyek igyekeznek titokban tartani, mire használja föl a kormány és a hozzá közel álló intézmények a közpénzeket. Néhány nappal ezelőtt még az háborított föl sokakat, hogy hírek szerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György személyesen kérlelte egy baráti beszélgetésen a húzódozó kormányfőt: akadályozza meg, hogy a bíróság döntése értelmében kötelező legyen nyilvánosságra hozni, mire is költöttek a jegybank alapítványai 250 milliárd forintot. Az erről szóló törvényt rekordgyorsasággal fogadta el az Országgyűlés. Ez az összeg aprópénz ahhoz képest, amit ellenőrizetlenül elkölthet a kormány, ha elfogadják a kancelláriaminiszternek a napokban a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatát. A Lázár János által jegyzett elképzelés szerint a kormány rendeletben vagy határozatban dönthetne olyan kötelezettségekről, amelyeknek nincs meg a költségvetési fedezetük.

Az elképzelés egyetlen huszárvágással két problémát oldana meg. Egyrészt mindenféle ellenőrzés nélkül, titokban, az Országgyűlést kikerülve dönthetne közpénzek elköltéséről a kormány. Másrészt költekezéseit nem korlátozza az éves büdzsében rendelkezésre álló összeg, hiszen a javaslat szerint a nemzetgazdasági miniszternek utólag kellene előteremtenie a kiadás fedezetét. Első pillanatra nehezen magyarázható a kancelláriaminiszter lépése, hiszen például a jegybankra vonatkozó törvénymódosítás kapcsán igyekezett a lehető legjobban elhatárolni a kormányt az egyéni képviselői indítványként beadott elképzeléstől. Most pedig a 250 milliárd forintnál nagyságrendekkel nagyobb pénzt, az ország éves költségvetését tüntetné el a nyilvánosság elől. Vagyis a kormány arra készül, hogy szintet lépjen. Ennek azonban néhány kiválasztotton kívül kevesen örülnek majd.

Érdemes megnézni, mit is jelenthet a Lázár-féle javaslat. Olyan pénzeket költhetne el a kormány kénye-kedve szerint, amelyeknek mögött nem áll fedezet. A szituáció igencsak emlékeztet a 2007–2008-as világválság kiváltó okaira. Ott is olyan ingatlanvásárlásokat finanszíroztak a bankok, amelyeknek nem volt meg a fedezetük. A következmények ismertek, mint ahogy az is, hogy akik bűnösök voltak, viszonylag olcsón megúszták, hiszen a számlát mindig a sor végén állók, a „keményen dolgozó kisemberek” fizetik meg. A kormány évek óta tartó központosítási törekvései, illetve a nyilvánosság kizárására tett egyre erőteljesebb kísérletei alapján is joggal vetődik fel a kérdés: most vajon melyik vazallusnak akarnak újabb pénzeket juttatni és milyen célból? Vajon visszafolyik-e valami ebből a pártkasszába?

A gazdasági, költségvetési kérdésekben járatlan ember is könnyen megértheti a javaslatban rejlő veszélyeket, ha végiggondolja a következő példát. A gondosan összeállított családi költségvetés, amelyet jellemzően a feleség ellenőriz, nehézségek árán ugyan, de biztosítja a család megélhetését. A férj azonban titokban, a feleség háta mögött kártyaadósságokat halmoz föl, amit aláírásával kölcsönként ismer el. Egy ideig húzhatja, halaszthatja a törlesztést, egy idő után azonban menthetetlenül fizetnie kell, de nincs miből. Ekkor jöhetnek először a kopasz verőlegények, majd ha ez sem segít, elárverezhetik a teljes vagyont a feje fölül.

Reménykedjünk, hogy a jövő héten az Országgyűlés elé kerülő törvénymódosító javaslat nem azt jelenti, hogy a kormány is szenvedélyes ultijátékosként működik, és nem kártyázza el a jövőnket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.05.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.