Távozik Bencsik János

KA

2011. december 2., péntek 18:44

December 31-i hatállyal jelezte lemondási szándékát Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára. A politikus az egyik közösségi oldalon arról is írt, hogy az egészségügyi, a bentlakásos szociális, valamint az alapfokú oktatási intézmények télen nem lesznek lekapcsolhatók az energetikai hálózatokról.

Lemond Bencsik János a fejlesztési minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára – olvasható Facebook-bejegyzésében. Bencsik írásából kiderül, hogy írásbeli nyilatkozata december 4-én születhet meg. Az államtitkár egy későbbi bejegyzésében úgy fogalmazott: „Sok főnököm ugyan még nem volt, de Tamás a legjobbak közé tartozik.”

„A Lázár-féle vitának sincs közvetlenül köze a döntésemhez, ezzel néhány vájtfülű újságíró kolléga is tisztában van. Azt pedig csak kellő visszafogottsággal, halkan jegyzem meg – nehogy valakinek az érzékenységét sértsem vele –, hogy ebben a vitában a kollégáimmal képviselt szakmailag is védhető álláspont kerekedett felül, melyet a szerdai ülésén a kormány is támogatott” – olvasható a politikus üzenetében.

Bencsik arról is írt, hogy a következő héten már az Országgyűlés is tárgyalhat arról, hogy januártól az egészségügyi, a bentlakásos szociális, valamint az alapfokú oktatási intézmények is védettséget fognak élvezni, s télen nem lesznek lekapcsolhatók az energetikai hálózatokról. A számlát azonban, ha késve is, minden fenntartónak, az önkormányzatoknak és az államnak is ki kell fizetnie – teszi hozzá.

Korábban is voltak vitái

A lépés már-már érthetőnek mondható, hiszen az utóbbi időben több szakpolitikai kérdésben is alulmaradt a politikával szemben a szakember, javaslatait sorra felülírták. Legutóbb – s már nem először – Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével csapott össze a közműdíjadósságot felhalmozó közintézmények megmentése kapcsán. Az államtitkár először a Facebookon tette közzé nemtetszését, majd törvénymódosító javaslatot terjesztett elő az ügyben.

A frakcióvezető gyakorlatilag minden fogyasztói körben megtiltotta volna az áramszolgáltatóknak, hogy a rendszerhasználati díjjal tartozó ügyfeleiknél kikapcsolják a szolgáltatást. Bencsik viszont azzal érvelt, hogy nagy veszteséget okozna a szolgáltatóknak, ha a frakcióvezető tervét elfogadná a parlament. „Miután magam arra szerződtem, hogy legjobb tudásom és lelkiismeretem alapján szolgáljam az országot, ezért a Lázár képviselő úr által benyújtott indítványt támogatni nem tudom” – írta akkor az államtitkár a Facebookon.

Lázár János és Bencsik János vitája még az év elején kezdődött, akkor a Fidesz frakcióvezetője azt indítványozta: csökkenjen a hővel kapcsolt és a megújuló áramtermelés támogatása azzal, hogy a 2010. december 1-től hatályos, már 15 százalékkal csökkentett ártámogatás helyett 25 százalékkal mérsékeljék a támogatás mértékét 2011. január elsejétől, és a csökkentés aránya 35 százalékra emelkedjen 2012. januártól. Lázár János a megújuló energiából termelt áram kötelező átvételi árát is azonos arányban csökkentette volna.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.