Tervezetlen gazdaság

Magyar Nemzet

2012. augusztus 6., hétfő 00:01, frissítve: hétfő 09:10

Nem könnyű eldönteni, hogy az euróövezet irányítói azért bizonyulnak sokszor katasztrofális vezetőknek, mert nem képesek lépést tartani az eseményekkel, vagy bonyolult politikai alkuk ártatlan áldozatai, esetleg néhányuk eladta a lelkét a spekulánsoknak. Elég, ha az Európai Központi Bank (EKB) múlt heti tevékenységét nézzük, ami inkább nevezhető teszetoszaságnak, mint bármilyen aktivitásnak. Mindenesetre az összeesküvés-elméletek gyártói nagy pofont kaptak: a szuperbank olyan mértékű hozzá nem értésről tett tanúbizonyságot, amely alapjaiban kérdőjelezi meg, hogy itt bármi is egy előre megírt forgatókönyv szerint haladna. Megrendült „a Goldman Sachs uralja a világot” sokak számára tetszetős verziója is, hiszen a tehetetlen Mario Draghi EKB-vezetőt is innen bocsátották útjára, sőt, nem is akármilyen pozícióból, hanem vezérigazgatóként szerelt le a globális nagyhatalom kötelékéből.

Nem biztos, hogy az éppen nyaraló magyar családokhoz vagy a Plattensee-nél átmenetileg állomásozó németekhez is eljutott az EKB múlt heti ámokfutásának híre, miszerint a jegybank letette a nagy esküt, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy megmentse az euróövezet bajba jutott tagállamait, majd visszakozott. Először tehát mindenki a rég esedékes államkötvény-vásárlásokra gondolt, a spanyol és az olasz kötvényeket ugyanis csak olyan drágán lehet eladni, amely egyet jelent az adósságcsapdával.

Ezért várták, hogy az EKB végre bevesse magát és azt a sokat emlegetett tűzerejét, bármit jelentsen is az. A jó hírre kizöldelltek a tőzsdék, erősödött az euró (a forint is), a spanyolok és az olaszok pedig fellélegeztek. Szegény Mario Monti olasz kormányfő (amúgy szintén volt Goldman Sachs-os figura, így még gyanúsabb a történet) még el is látogatott az olasz köztévébe, hogy megnyugtassa a tengerparton aggódó lakosságot: ő már látja a válság végét, legalábbis valami fényt ott az alagút végén. Erre két nap múlva kiderült, hogy csak végzetes félreértés történt, mert nincs is itt semmiféle EKB-beavatkozás, kötvényvásárlás meg pláne nem, sehol a tűzerő, csak egy félreérthető szóbeli intervenciót kiforgattak az újságírók a nyári uborkaszezon kellős közepén. (A szóbeli intervenció az egyik kedvenc politikailag korrekt kifejezésem, mert a működőképesség teljes hiányát hivatott elfedni, egyben azt a látszatot kelti, hogy itt valójában intenzív válságkezelés van folyamatban.)

Nos, a változásra a tőzsdék pirosra váltottak, az euró árfolyama gyengült, és elkezdődtek a mendemondák arról, hogy a németek ismét elfoglalták az EKB-t, és Mario Draghi bankelnök csak egy marionettfigura, egyébként is maradt volna ott az olasz jegybank élén, ahol az előző elnök maffiaügyei miatt volt rá hirtelen szükség. De az is meglehet – és jómagam is ezt tartom valószínűbbnek –, hogy ez az eseménysor is tökéletesen beleillik az eurózóna megmentésére szőtt eddigi tragikomikus forgatókönyvekbe. Van már belőlük négy, de egyik sem működik. Most éppen ott tartunk, hogy a 320 millió lakost és 17 tagállamot elvileg képviselő EKB az EU-mentőalapokra mutogat, ahol viszont Draghiékra hárítják a felelősséget. És ilyenkor eszünkbe jut, hogy egyre sűrűbbek az EU-csúcstalálkozók, ahol mindig valami szenzációs bejelentést tesznek, áttörést hoznak, történelmi fordulóponthoz érkeznek, hogy a végén mindent felvizezzenek a hazatérő politikusok.

Végül itt van a Nemzetközi Valutaalapot húsz év után elhagyó vezető közgazdász, Peter Doyle, aki állítja: felkészületlen és laikus európai vezetők döntenek milliók életéről.

A válság az ötödik évébe ért. Szóljon már nekik valaki, hogy ideje lenne intézkedni!

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.