Több településen is választottak

BL

2012. április 15., vasárnap 22:12, frissítve: hétfő 09:14

Független jelöltek részvételével rendeztek időközi önkormányzati választásokat vasárnap több településen.

Németh Balázs független jelölt lett a Veszprém megyei Szőc új polgármestere az időközi választáson – mondta Lovasi Erika körjegyző vasárnap este. A 446 fős településen azért kellett időközi választást kiírni, mert az addigi polgármester idén januárban indoklás nélkül lemondott posztjáról. Az előző településvezető 2011 januárjában, szintén időközi választás nyomán került a posztra, de később vesztegetés miatt nyomozás indult ellene, emellett egy korábban elkövetett bűncselekmény – adócsalás és a számvitel rendjének megsértése – miatt a bíróság jogerősen egy év szabadságvesztésre elítélte.

Vasárnap a választásra a 356 jogosultból 204-en mentek el a művelődési házban kijelölt szavazóhelyiségbe; érvénytelen szavazat nem volt, a szavazás rendjét nem zavarta meg semmi – ismertette Lovasi Erika. Tájékoztatása szerint az ugyancsak független jelöltként indulók közül Szabó Szabolcs 68, Kárer Antal Tibor 35 szavazatot kapott, míg Varga István egyet sem.

70 százalékot meghaladó részvétel

Gróf Istvánné független jelöltet választották meg polgármesternek a vasárnap megtartott időközi polgármester- és önkormányzati képviselő-választáson Répceszentgyörgyön – közölte a település körjegyzője. Vincze György tájékoztatása szerint a polgármesteri tisztségért hárman indultak, a leadott 73 érvényes szavazatból 33-at Gróf Istvánné gyűjtött, míg a második helyen végzett Horváth Károly Zsoltra – a község korábbi polgármesterére – 29-en voksoltak. A harmadik jelölt, Varga Lívia Eleonóra 11 szavazatot kapott – mondta.

A jegyző tájékoztatása szerint a falu 95, választásra jogosult lakójából 74-en járultak a szavazóurnához, egy leadott szavazat érvénytelen volt. A négy képviselői helyre tízen pályáztak, a megválasztott képviselők közül hárman az előző képviselő-testületnek is a tagjai voltak. Valamennyi polgármester- és képviselőjelölt függetlenként vállalta a megmérettetést – tette hozzá. Répceszentgyörgyön azért kellett időközi választást tartani, mert az előző képviselő-testület januárban feloszlatta magát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.