Új fejezet

2015. február 11., szerda 00:01, frissítve: szerda 06:57

Határozottan javítja Magyarország megítélését a bankadó 2016-ban kezdődő fokozatos csökkentése, amelyet hétfőn jelentett be a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint eljött a pillanat, amikor megpróbálhatunk új fejezetet nyitni a kormány és az európai bankszektor közötti együttműködésben. Feltehető a kérdés: miért most nyílik erre lehetőség? Nyilván nem arról van szó, hogy a kabinet hirtelen felismerte, mennyire sanyargatott helyzetbe kerültek hazánkban a pénzintézetek, s ezért visszatáncol korábbi álláspontjától. Egyszerűen arról van szó, hogy a költségvetési mozgástér növekedése lehetővé teszi a teher mérséklését.

Az államháztartás vártnál is kedvezőbb alakulásának már tavaly voltak jelei. Segített egyebek mellett a nagyobb gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővülése, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevétel. Mindez azt jelenti, hogy a múlt évi hiányt jó eséllyel alacsonyabbra szorította a kormány, mint amennyivel eredetileg kalkulált. Ez pedig hozzásegíthet ahhoz, hogy az idei deficit is kisebb legyen, mint amennyivel a 2015-ös költségvetést tervezték. Bár ennyire nem érdemes előreszaladni, de az is megeshet, hogy a hiány nem éri majd el a bruttó hazai termék két százalékát.

Kevés szó esik arról, hogy az államadósság kamategyenlege is jelentősen javul. A korábbi időszakhoz képest szinte harmadolódtak az állampapírhozamok, így az ország finanszírozásán is lehet spórolni. Szakértői becslés szerint csak emiatt évi 120–150 milliárd forintnyi költségvetési mozgástér nyílik meg a kormány előtt.

A fentieken túl érdemes figyelembe venni, hogy az olajárak megfeleződtek, aminek következményeként évi 600–900 milliárd forintot lehet megtakarítani. Ha ezt a pénzt hazánkban beruházásokra és fogyasztásra költik, az jelentősen erősítheti a gazdasági növekedést. Szintén segíthet, ha az Európai Központi Bank új programjai lendületet adnak az uniós piacainknak. Ha így számolunk, kevésbé tűnnek túlzottan optimistának azok a londoni elemzői előrejelzések, amelyek erre az évre 3,9 százalékos gazdasági növekedést jósolnak Magyarországnak. Ne felejtsük el azt sem, hogy most sikerült rendezni a devizahitelesek helyzetét, ráadásul a hazai tulajdonú bankrendszer aránya elérte a kitűzött szintet. Egy szó, mint száz: a feltételek adottak ahhoz, hogy a kormány enyhítsen a bankadó mértékén, amelynek következményeként a vállalati hitelezés felfutását várják, ez pedig szintén jótékonyan hathat a növekedésre.

A teher mérséklése mellett a miniszterelnök más üzenetet is küldött a piacoknak. Megszületett ugyanis az a szándéknyilatkozat, amelyben a kabinet kiszámíthatóságot ígér, és lényegében vállalja, hogy nem törekszik többségi tulajdonra a bankszektorban, a meglévő részesedéseit három éven belül eladja, valamint nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek további terheket rónak a pénzintézetekre.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A piac kedvezően fogadta a vállalást, igaz, mindössze egyet kellett aludni ahhoz, hogy megérkezzenek a kétkedő vélemények is. A Financial Times olyan elemzőt szólaltatott meg, aki szerint az Orbán-kormány nem adja fel a szokatlan módszereit, legfeljebb az új helyzethez igazítja őket. Miután pedig az állam jelentős banki eszközök felett gyakorol befolyást, a bankadóval saját magát is terheli. A huhogók hangját azonban gyengíti, hogy a szándéknyilatkozatot a kabinet nem önmagával, hanem az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötötte meg. Mindez garanciát jelenthet arra, hogy valóban új fejezet kezdődhet a kormány és a pénzintézetek viszonyában.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Lakner Dávid

Van kiút a csicskáztatás poklából

Tuza-Ritter Bernadett filmrendező a modern kori rabszolgatartásról, a Sundance-szereplésről és az áldozatok esélyeiről. Interjú.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.