Veszélyes javaslat

Szerető Szabolcs

Szerető Szabolcs

2016. január 16., szombat 00:01, frissítve: szombat 08:27

Nem kellett sokat várni, és az ellenzéki sajtóban megjelent a baljós történelmi párhuzam: a kormány terrorveszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvény-módosítási javaslatát a hírhedt 1933-as, a nácik diktatórikus hatalomgyakorlásának utat nyitó német felhatalmazási törvényhez hasonlították. Ami lezárta a weimari demokrácia korszakát, s aminek végzetes, tragikus következményeit szükségtelen itt taglalni. Mielőtt az alaptörvény tervezett módosítását megvizsgálnánk, szögezzük le, hogy Orbán Viktort a fenti módon vagy bárhogyan Adolf Hitlerhez hasonlítani méltánytalan, aljas húzás, ami ráadásul megnehezíti a tárgyról folytatandó értelmes vitát.

A miniszterelnök még 2014 nyarán az illiberális demokráciáról szóló gondolatmenet miatt emlékezetes tusnádfürdői előadásában beszélt arról, hogy a korábban kiszámíthatónak gondolt világ olyanná vált, amiben bármi megtörténhet. Szavait igazolni látszanak az elmúlt év Európát érintő eseményei, s amit eddig idén láttunk, arra utal, hogy a globális terror a mindennapok részévé vált. Magyarország a hivatalos értékelések szerint sincs közvetlen veszélyben, de érthető, ha a kormány átgondolja, szükséges-e a jogrendet egy esetleges, eddig nem tapasztalt veszélyhelyzetre tekintettel módosítani. Egyes szakértők szerint a mostani szabályok is kellő felhatalmazást biztosítanak a rendvédelmi szerveknek egy ilyen elképzelt kihívás kezelésére, a kormány szerint nem; ebben nem tudnék állást foglalni.

A parlamenti pártok elé terjesztett javaslat legfontosabb eleme látszólag az, ami a honvédség bevetését tenné lehetővé. Ez ésszerűnek látszik, ám a hírek szerint számos egyéb, rendkívül kényes, a nemzetközi gyakorlatban szokatlan pontot is tartalmaz az előterjesztés. Így terrorveszélyhelyzet esetén a kormány hatvan napig akár át is vehetné az irányítást a sajtó felett, korlátozhatná az internetes forgalmat, magán- és jogi személyek vagyonát zárolhatná. És így tovább. A Magyar Idők szerint a terrorveszélyhelyzet kihirdetéséről a kormány rendeletben határozna. Pont.

Nincs okunk feltételezni, hogy a háttérben valamifajta diktatórikus törekvés áll, az ellenzéknek – amelynek valamekkora támogatása nélkül a parlament nem tudja elfogadni mindezt – viszont az lenne a feladata, hogy a kormánypártokkal tárgyalóasztalhoz ülve pontról pontra mérlegelje, mihez ad vagy mihez nem ad felhatalmazást. És milyen garanciák beépítésével lehet kizárni, hogy bármelyik kormány visszaéljen a kivételes jogrend nyújtotta, szinte korlátlan lehetőségekkel. Úgy érzem ugyanis, hogy az előterjesztő szándékától függetlenül – meggyőződésem szerint azzal ellentétesen – a mostani javaslat elvileg lehetővé teszi a rendkívüli eszközök akár belpolitikai célokra történő alkalmazását is, ezért elfogadhatatlan. Aki az alaptörvény-módosítást a jelenleg ismert formájában megszavazza, az a feltétlen bizalmáról biztosítja a kormányt. Nemcsak Orbán Viktorét, hanem a mindenkorit. Nagy bátorság és végtelen jóindulat szükséges ehhez. A bizalom és a jó szándékba vetett erős hit fontos dolgok, de nem helyettesítik az intézményes garanciákat.

Gondoljunk csak bele, mi történik, ha 2006 őszén az akkori kormánynak lehetősége lett volna saját hatáskörben, rendeleti úton hatvan napra számára lényegében teljhatalmat biztosító jogrendet bevezetnie! Mindenki biztos abban, hogy nem élt volna vissza a lehetőséggel? Mi a garancia arra, hogy soha nem lesz olyan hatalom ebben az országban, amely észreveszi és kétes célok érdekében alkalmazza az alaptörvénybe vésett kivételes lehetőséget?

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Azt hiszem, Orbán Viktornak igaza van: ezen a világon bármi megtörténhet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.16.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.