Megújult Magyar Nemzet: játék és rend

2016. október 23., vasárnap 20:50, frissítve: vasárnap 20:51

Szombattól megújult, meggyőződésünk szerint szebb, rendezettebb és áttekinthetőbb formában jelenik meg a Magyar Nemzet. Lapunk legutóbbi tipográ­fiai újratervezése óta tizenhat év telt el – megérett az idő arra, hogy ismét új ruhában álljunk olvasóink elé.

Steve Jobs, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású technikai forradalmára mondotta volt: némelyek azt hiszik, hogy a dizájn arról szól, mi hogyan néz ki, de ha mélyebbre ásunk, valójában inkább arról, mi hogyan működik. A Magyar Nemzet tipográfiai megújítása nekünk elsősorban azt jelenti: jobban működő kereteket teremteni, észszerűsíteni, átgondoltabbá tenni azt a képzeletbeli épületet, amelyet így a szerkesztők és az újságírók nagyobb örömmel lakhatnak majd be, és amelyben az olvasók könnyebben, otthonosabban igazodhatnak majd el.

 

Az információs forradalom egyszerre teremtette meg a letisztult, működő dizájn iránti tömeges igényt és azt a káoszt is, amely ma olyannyira jellemző a tájékozódni vágyó emberek mindennapjaira. A visszavonuló, hídfőállásait vesztő sajtó világjelenség, ahogy a forradalmian új lehetőségek is. Az álhírportálok, álinformációk soha nem látott tömege, illetve a tömegtájékoztatás területére ismét berontó állam ijesztően erősödő szerepvállalása ugyancsak kortünet.

A Magyar Nemzet tipográfiai megújítása állásfoglalás is erről a kettősségről: lehet és kell is rendet találni ebben az információ- és propagandadzsungelben. Lehet működő és átlátható hellyé értelmezni a körülöttünk lévő, kaotikus világot. Megállni és ráébredni arra, hogy a folyamatos időhiány, az állandó zaklatottság, az állandó beszorítottság, a permanens háború létélménye nem szükségszerű.

Ha úgy tetszik, azt mondani: lehet polgári is ez a világ, amelyben kicsit mindnyájan jobban érezzük magunkat. Otthonunkban, hazánkban, házunkban kedvenc napilapunkat olvasva.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy nem külső céget, erre szakosodott nagy külföldi vállalatot bízunk meg a lap megújításával. Annak feltételeit teremtettük meg, hogy a dizájnváltást a szerkesztőség saját erőből, saját szellemi munkájával, kreativitásával tudja megvalósítani, és a felmerülő igényekre megfele­lően tudjon reagálni a jövőben is.

Mindeközben azzal is tisztában voltunk, hogy a nyomtatott Magyar Nemzethez csak a legnagyobb tisztelettel és a hagyományai iránt érzett felelősséggel szabad hozzányúlni. Nem kis feladat ez, ha az is cél, hogy az újságot modernizáljuk. Ahogy az is, hogy a rendezettség mellett helyet kaphasson a játékosság és a formai kreativitás is, két olyan fontos dolog az életünkben, amellyel az utóbbi évtizedek magyar konzervatív sajtója talán némileg takarékosabban bánt.

Lássuk akkor röviden, mi is változott a szombati lapban!

Az utóbbi években sok olyan olvasónk volt, aki arra panaszkodott, hogy nehezebben olvassa a lapot a 2001-es tipográfiai váltás után. Egyik fő célunk volt tehát a jobban olvasható szövegbetűtípus megtalálása.

A korábbiakhoz képest most eleve megnöveltük a cikkszöveg betűjének méretét, és egyben új, kerekebb, modernebb metszésű betűre váltottunk.

Egy sikeres betűcsalád

A Publico betűtípus szövegváltozatát több nagy múltú lap újratervezésénél is sikerrel alkalmazták az utóbbi években, a kedvező tapasztalatok miatt is esett erre a választásunk.

A betűcsaládot eredetileg a lisszaboni Público 2005-ös újratervezésénél használták, de ihletője volt a Guardian 2005-ös újratervezésénél használt betűtípusnak is. Legutóbb talán a Helsingin Sanomat és a Businessweek redizájnját említhetjük, ahol szintén felhasználták ezt a betűtípust.

A címeket ugyanennek a betűcsaládnak egy speciálisan erre a célra tervezett metszetéből tördeljük. A rovatok elnevezését adó élőfejeket az eredetileg a New York Times stílusmagazinja részére 2008-ban tervezett Giorgio betűvel szedjük, ennek talp nélküli változatát pedig több helyen is (például a képaláírásoknál) alkalmazzuk a lapban.

 

Új oldalaink megtervezésénél a rendet, a jobb áttekinthetőséget tartottuk szem előtt. Ezért számos olyan új tájékoztató panellel találkozhat majd az olvasó, amelynek célja az, hogy a legfontosabb tudnivalókat, a leglényegesebb információkat összefoglalja, kiemelje cikkeinkből, ezzel is segítve az eligazodást.

Átformáltuk az oldalak szerkezetét is: a nagyobb helyet igénylő, sok esetben olvasmányosabb cikkektől, sztoriktól karakteresebben különülnek el a fontos információkat röviden közlő, kisebb hírek. Az utóbbiakból felépülő hírblokkok a páratlan oldalak alján kaptak helyet. A lap felső régiójában ezt a merev szétválasztást oldja a lap tetejére helyezett, illusztrált, játékosabb cikk vagy mondat. (A nyomdatechnika sajátosságai miatt a nem kalibrált monitorokon a print lap itt bemutatott oldalainak színárnyalatai nem pontosan jelennek meg.)

Nem radikálisan, de a lapban egymást követő, nagy tematikus rovatok sorrendjén is változtattunk. A belföldi híreket kínáló rovat négy oldala indítja a címlap után az újságot, ahogy ez eddig is volt, de utána rögtön a Gazdaság rovat hírei következnek, hiszen ma már sok esetben ezeknek a cikkeknek a témája nehezen elválasztható a közélet, a politika kérdéseitől.

A véleménycikkeket és a vezércikket (Nézőpont) tartalmazó rész kiemelt helyen, a két laptag határán, a 8–9. oldalon kapott helyet, ami lehetővé teszi, hogy az olvasó könnyebben tudja akár ezzel a résszel is kezdeni az újságot.

 
 

Ezt követik a Külföld és a Kultúra rovatok cikkei, majd a lap végén ajánlók, könnyedebb interjúk, életmóddal kapcsolatos vagy éppen népszerű tudományos hírek kapnak helyet, hogy aztán – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – az újságot a Sport rovat zárja.

Természetesen a napilaphoz hasonlóan megújult a Magyar Nemzet szombati magazinja is, amely az újság egyik legfontosabb része. 

Újítások a motorháztető alatt 

Mindezzel egy időben fontos változások is zajlanak a Magyar Nemzet szerkesztőségében. A kor követelményeinek és megannyi más vezető nyugati napilap gyakorlatának is megfelelően megszüntetjük a Magyar Nemzet print és online szerkesztőségének mesterséges szétválasztását, és új, közös szerkesztőséget hozunk létre, amely a különálló egységek helyett munkánk és ötleteink összeadásával még sokszínűbb, még izgalmasabb napilap és online hírportál elkészítését teszi lehetővé.

 

 

 

Ez a nagy horderejű átalakítás már folyamatban van, és januárig a tervek szerint lezárul. Ennek során megújul teljes szerkesztőségi tartalomkezelő rendszerünk, zajlik belső információs hálózatunk modernizálása is, valamint az MNO hírportál fejlesztésére, megújítására is sor kerül.

Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy – bár a cél nem a forradalmi zűrzavar, hanem épp a hatékonyabb, elmélyültebb munka lehetőségének megteremtése – a Magyar Nemzet szerkesztősége ebből a szempontból kis túlzással forradalmi időket él át. És ha már így van, ezzel a megújulással is szeretnénk azok előtt a kollégák előtt tisztelegni, akik hatvan évvel ezelőtt, amikor Magyarországra, a magyar média világába is friss levegő tört be hirtelen, komolyan gondolták a sajtószabadságot. Kevesebbel megelégedni mi sem tudunk.

 

 

 

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.10.22.

Legolvasottabb cikkek

Szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.