A FINA vezetői sosem láttak még ilyen jó mester-vb-t

MTI

2017. augusztus 18., péntek 22:11, frissítve: szombat 10:37

Julio César Maglione, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA elnöke szerint ahogyan a két héttel ezelőtt véget ért normál világbajnokságon, úgy a vasárnap befejeződő veterán-vb-n is fantasztikus házigazda volt Magyarország.

A mesterviadal pénteki záró sajtótájékoztatóján a FINA elnöke azzal kezdte beszédét, hogy a vizes világbajnokság záróünnepségén tett kijelentését – miszerint Magyarország minden idők legjobb vizes vb-jét rendezte – megerősítette. „Jó érzéssel közölhetem, hogy az elmúlt napokban több ország vezetőjével és sportolójával beszéltem, akik igazolták az állításom.”

A veterán-vb-vel kapcsolatban megjegyezte, öröm volt látni, hogy a versenyzők ugyanazokban a létesítményekben indulhattak, mint az elit világbajnokság mezőnye, az eredményhirdetéseken is igazi legendák adták át az érmeket.

A FINA első embere megjegyezte, ugyan a világbajnokság nézettségi adatait még mérik, az biztos, hogy Magyarország az egész világon tovább növelte a vizes sportok népszerűségét.

„Biztos vagyok benne, hogy az évszázados történelemmel rendelkező magyar úszósportnak új lendületet ad ez a világbajnokság, amely a FINA-családnak csodálatos élményt, Magyarországnak pedig örökséget hagy a fantasztikus uszoda és a további létesítmények formájában” – mondta Maglione. A sportvezető külön köszönetet mondott a magyar kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnöknek, a szervezőknek, az önkénteseknek és a magyar embereknek, akik Mexikó visszalépését követően két év alatt „csodát tettek”.

Mohamed Diop, FINA Büró mestervébé-bizottságának tagja kiemelte, számos nagy eseményt látott már, azonban eddigi pályafutása során még nem volt példa arra, amit a Margitszigeten tapasztalt a Hajós uszodában, ahol telt ház, ötezer ember előtt játszhattak a csapatok. Megjegyezte, ha lehetne, minden veterán-vízilabdavilágbajnokságot Budapesten, ezen a helyszínen rendezne meg. „Ilyen csodálatos mester-világbajnokságra még nem volt példa” – tette hozzá a szenegáli sportvezető.

Ed Evelly, a FINA mestervébé-bizottságának elnöke elmondta, az utolsó két nap még hátravan, ennek ellenére egyértelműen kijelenthető, hogy ez volt minden idők legjobb veterán-világbajnoksága. Külön kiemelte a Vajdahunyad váránál rendezett szinkronúszó-, illetve a vízilabda-küzdelmek fantasztikus hangulatát.

Gyárfás Tamás, a FINA legfelsőbb döntéshozó testületének magyar tagja szokásához híven csak röviden nyilatkozott, mint elmondta, hallva az előtte szólókat, úgy gondolja, „érdemes volt megcsinálni” a világbajnokságot.

Szántó Éva, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója kifejtette, számukra a legnagyobb örömöt az jelenti, hogy a versenyzőktől rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptak, s mindenki remekül érezte magát. A mester-világbajnokságról szólva külön kiemelte a kilencven év felettieket, akik fantasztikus példát mutatnak. Kiemelte, a világbajnokságok sikere mindenkié, a kormány és a FINA támogatása nélkül nem jöhetett volna létre. Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik feledhetetlenné tették mind az elit, mind a veterán-világbajnokságot.