Vizes vb: több mint tízmilliárd megy el a lebontandókra

MN

2017. július 10., hétfő 18:03, frissítve: csütörtök 10:51

Már a 104 milliárdot súrolja a vizes világbajnokságra megkötött szerződések összköltsége, miközben 13,8 milliárd megy el olyan létesítményekre, amelyeket aztán lebontanak – összesítette az Mfor.hu. Miközben ugyanis a Dagály sétányt vagy a rákospalotai gyalogoshidat a rendezvény után is használhatjuk, számos beruházás csak a vb idejére lesz szükséges.

A lap számításai szerint összesen 13,78 milliárdba kerülnek a később le-, illetve elbontandó fejlesztések. Ebből 3,8 milliárd megy el a nyitó- és a zárórendezvényre, 3,1 pedig az óriás ugrótorony tervezésére, kivitelezésére, majd bontására. A múlt héten számoltunk be egyébként róla: nyolcadannyiból építettek az oroszok két évvel ezelőtt ugrótornyot, mint mi most.

Az átmeneti parkolókra, kikötőkre, buszfordulókra 1,17 milliárd forintot kell fordítani. A legdrágábbnak a felkészülés és a szinkronúszás létesítményei kerülnek, ezekre 4,9 milliárd forintot költünk el. Marad továbbá 788 millió forint olyan tételekre, mint a közlekedési tervek elkészítése vagy a balatonfüredi nyílt vízi úszáshoz szükséges létesítmények tervezése, kivitelezése.

A szinkronúszás létesítményeinek kialakítására a jogot a Penta Industry nyerte el, míg a nyitó- és a zárórendezvényért a Müpa és az ECA2 kasszírozhat. Az óriási ugrótorony munkálatait a West Hungária Bau nyerte el.