A magyarverő Campagna bánata

2017. július 26., szerda 12:53, frissítve: szerda 12:53

Alessandro Campagna gyomra görcsbe rándult, arca eltorzult, szemei villámokat szórtak. A magyarok ebben a pillanatban szerezték meg hatodik góljukat nulla ellenében az oroszok elleni negyeddöntőben, az olasz szövetségi kapitány pedig elgondolkozott azon, vajon mit ártott a sorsnak, hogy az így kibabrált vele.

Múlt péntek késő este Campagna, aki a Föld egyik legagyafúrtabb pólóedzője, némiképp felhevülten válaszolt kérdésemre a Hajós interjúzónájában. Felindultságában azt taglalta, hogy az ausztrálok a magyarok elleni csoportmérkőzésen nem tették úgy oda magukat, mint az övéi ellen, ez pedig azt eredményezte, hogy Magyarország nyerte a B csoportot, nem pedig Olaszország. Azt a kérdést persze nem tette fel magának, hogy a harmatgyenge aussie-k ellen vajon miért nem tudott még három gólt begyötörni csapata, ebben az esetben ugyanis ők kerültek volna szinte nyomban az elődöntő küszöbére, nem pedig a mieink. Így viszont az oroszok helyett Horvátország ellen készülhettek fiai.

Kedden este Campagna oda-odatekintett a képernyőre az öltözőben, és miközben övéi a sapkáikat kötötték, Hosnyánszky vagy épp Varga Dumi kedvére lövöldözött a tetszés szerinti sarokba, Kornyejev kapus hiába nyújtózott. A magyarok gálameccsé varázsolták negyeddöntőjüket, frenetikus találkozóval hangoltak a görögök ellen.

Campagna talán a 2010-es, zágrábi Eb-elődöntőre gondolt ekkor, vagy a 2012-es olimpiai, esetleg a kazanyi vb-negyeddöntőre, amikor fiai elütötték a magyarokat a továbbjutástól és az éremszerzés lehetőségétől, mélységes szomorúságba taszítva minket. De a mérge nem szállt el, csak átalakult. Csalódottsággá, amikor a horvátok a kilencedik gólt is bevágták az olasz kapuba a késő esti összecsapáson. Kiábrándultsága teljesen érthető volt, de talán nem sértődik meg, ha felvetjük: mi szükség volt korábban szándékos gyengélkedéssel vádolni az ausztrál csapatot, miközben Olaszország úgy játszhatott ellenük, hogy tudta, mennyivel kell győznie? Miért nem akkor vetette szét Campagnát és legénységét a mindent elsöprő győzni akarás?

A választ magában bizonyára megleli a világbajnok, olimpiai ezüstérmes tréner. Arról viszont majd kenyéradói előtt kell számot adnia, miként lehet, hogy a 2016-os Európa-bajnokság után az olasz válogatott újfent kívülállóként kell hogy kövesse a legjobb négy csatáját, miközben az elmúlt hét évben e két világeseményen kívül ilyen egyszer sem fordult elő.