Húsz ráckevei verekedő ellen emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség

Életveszélyes sérülésekkel ért véget az a tömegverekedés, ami két soroksári nagycsalád között robbant ki.

2020. 09. 14. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz verekedő családtag ellen emelt vádat hétfőn a Pest Megyei Főügyészség, akik részt vettek tavaly Ráckevén abban a tömegverekedésben, amelynek során többen súlyosan, életveszélyesen megsérültek.

A vád lényege szerint a két ráckevei nagycsaládhoz köthető emberek között konfliktus alakult ki. Ennek közvetlen oka az volt, hogy az egyik család tagjának a másik család egyik tagja 2019. augusztus 23-án olyan tudatmódosító szert adott, amelytől az rosszul lett. Emiatt a rosszullétet követően tettleges és verbális összetűzés is történt a családok között. 2019. augusztus 29-én a korábban vásárolt szertől rosszul lett férfi családjának több mint tíz tagja jelent meg a másik családhoz tartozók lakóhelyének hátsó szomszédjában. Az egyre bővülő csoport bekiabálásokkal és dobálózással hergelésbe kezdett, majd a másik fél ingatlanjának bejáratához vonult, közben egyikük egy kisteherautóval – amelynek platóján több fegyverként használható tárgy volt – lezárta az utca bejáratát is a csoport mögött. Ezután a platóról felfegyverkezve, vascsövekkel, kardokkal, késekkel, kapákkal, lapátokkal, vasvillával és gumilövedékes fegyverrel érkezett a csoport az ingatlan bejáratához.

Erről értesülve a fenyegetett család környéken lakó tagjai is felfegyverkeztek, és húszfős csoportba verődve a helyszínre siettek.

Az utcán összetalálkozva a két csoport egymásnak feszült, és tömegverekedés alakult ki, amelynek során válogatás nélkül mindkét oldal használta a keze ügyébe kerülő, fegyverként használható tárgyakat. A verekedésnek az vetett véget, hogy mindkét oldalon a bevetett eszközök hatására többen súlyos, illetve életveszélyes sérüléseket szenvedtek, amelyek közül volt olyan is, amely halálhoz vezethetett volna.

Az ügyben a Pest Megyei Főügyészség húsz személy ellen emelt vádat, többségüket súlyos élet elleni bűncselekménnyel – így emberölés bűntettének kísérletével, életveszélyt okozó, illetve súlyos testi sértés bűntettének kísérletével –, továbbá többszörösen minősített garázdaság bűntettével és kiskorú veszélyeztetésével vádolva.

A korabeli tudósítások szerint a verekedés felszámolásában a Terrorelhárítási Központ kommandósai is részt vettek a Pest megyei rendőrökön kívül. A helyszínen K. Zoltán 53 éves, Sz. Richárd 26 éves, J. Ferenc 19 éves, K. András 52 éves, valamint K. József 25 éves ráckevei lakosokat elfogták, majd előállították. Közülük K. Zoltánt őrizetbe vették életveszélyt okozó testi sértés elkövetése miatt, majd őt letartóztatta a nyomozási bíró. K. Zoltán a családtagjaival, valamint egy baráti família tagjaival gyűlt össze a velük haragban álló család ráckevei házánál. „Büdös dögevők, meghaltok!” – kiabáltak, majd rátámadtak Sz. J.-re és családjára. K. Zoltán gumilövedékes fegyverrel lövéseket adott le a tömegbe, majd egy vascsővel a kezében a másik család több tagját is összeverte. Ezt követően egy vasvillával fejbe szúrta az ismerősét, akit a bűntársaival annak földre kerülése után is tovább ütlegelt. A vasvillával fejbe szúrt férfi agysérüléssel és a jobb végtagok részleges bénulásával járó nyílt koponyatörést szenvedett.

– Vascsővel vágtak fejbe hátulról, miközben a testvérem próbáltam védeni. Neki akkor már egy vasvilla állt ki a fejéből mondta az Origónak a verekedés másnapján a megtámadott család egyik súlyosan sérült tagja.

A ráckevei verekedés egyik megtámadott, súlyosan sérült családtagja Fotó: Origo/Kálló Péter

Enyingi–érdi összecsapás

Augusztusban egy érdi benzinkúton rontott egymásnak egy enyingi és egy érdi nagycsalád több tucat tagja. A családok közti háború azután robbant ki, hogy az egyik érdi férfi beházasodott az enyingi családba, de az ifiasszony néhány hónap után hazaszökött. A háború állítólag azért tört ki, mert az esküvő több millió forintba került, és az érdiek követelték az enyingiektől a költségek megtérítését. A karókkal, késekkel, betonvasakkal, lőfegyverekkel egymásnak támadók egyike halálosan megsebesítette az érdi család egyik tagját.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.