Baranyi Krisztina búcsúzóul még bosszút állna a ferencvárosiakon

A polgármester több ezer lakót hagyna a nyári hőségben klíma nélkül.

2024. 05. 18. 8:14
Budapest, 2022. március 9.
A múlt század második felében vasbeton-panelekbõl összeszerelt társas lakóépületek sora Gazdagréten. A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években elkészült zömmel 10 emeletes tömbök panel lakásaiba sok száz család költözött be a fõváros minden részébõl. Az õ életükrõl még népszerû TV-játék sorozat is készült egykoron, Szomszédok címmel.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer tulajdonos ellen indíthat a IX. kerületi önkormányzat eljárást a szabálytalan klímaberendezések felszerelésével kapcsolatban. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere ugyanis most a József Attila lakótelepen élőknek üzent hadat, akiket az önkormányzat arra szólított fel, harminc napon belül szereltessék le a házak homlokzati részéről a klímaberendezések kültéri egységeit. Ha ezt nem teszik meg, az önkormányzat eljárást fog indítani a tulajdonosok ellen. 

Az Index információi szerint több ezer lakástulajdonosnak írták elő a leszerelést.

Ferencváros Önkormányzata két jogszabályi változásra hivatkozva kezdett bele a klímaüldözésbe, amelyek szerint az épület közterületekről látható homlokzatán és tetőzetén klímaberendezés, gépészeti berendezés, energiatermelő és egyéb technikai berendezés, valamint ezek tartozékai egyénileg nem helyezhetők el. 

Az Index információi szerint a kerület vezetése több ezer, a kerületben lakó, klímaberendezéssel rendelkező személy ellen indíthat eljárást. 

A jogszabályok betartatásáról jelenleg a IX. kerületben három mérnök gondoskodik, akiknek  szinte a teljes munkaidejét kitölti a légkondik „üldözése”. Ez az ügytípus hatalmas adminisztrációs terhet jelent a számukra, és más feladatok elől veszi el a kapacitásokat. 

A jogszabályváltozások ugyanakkor lehetővé tették, hogy az épületek homlokzatára kültéri egységeket helyezzenek ki, azonban csak akkor, ha ezeket egy előre megtervezett koncepció mentén teszik meg a lakók. Így a jelenlegi állás szerint a több ezer kültéri egység leszerelése vagy áthelyezése semmilyen módon nem kerülhető el. 

Az Index az ügyben megkereste Ferencváros Önkormányzatának sajtófőnökét, aki azt jelezte, hogy nem kívánnak az Index kérdéseire válaszolni.

Ferencváros jelenlegi polgármesterét, Baranyi Krisztinát nemrég a saját szövetségesei is faképnél hagyták. 

A ferencvárosi baloldali képviselők és civilek április közepén bejelentették, hogy Gegesy Ferencet kérik fel, hogy legyen a baloldal függetlennek mondott polgármesterjelöltje és szálljon szembe Baranyi Krisztával június 9-én az önkormányzati választásokon.

A Magyar Nemzet már korábban megírta, hogy Baranyi Krisztina elveszítette a baloldal támogatását, mivel Magyar Péter után több baloldali képviselő szerint is „álellenzéki” a jelenlegi polgármester.

Borítókép: Lakótelep (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.